Bugun bir ayını dolduran kavgada dış dunyanın algısını yonetmede kim daha başarılı? AKP mi? Gulen Cemaati mi?
Batı dunyası hangisini daha cok konuşuyor? Yolsuzluk operasyonu ve Başbakanın bunu ortme amacıyla hukuk devletini zorlayan girişimlerini mi?
Yoksa cemaate yonelik darbeciler, devlet icinde cete, virusler, Haşhaşilerithamlarını mı?
Once yaşanan bu savaşı nasıl adlandırıyorlar ona bakalım.
Ankarada gorev yapan Avrupalı bir buyukelcinin deyişiyle bu, TurkiyedemuhafazakÂr Musluman cephe icinde yaşanan bir savaş...
Erdoğanın niyetini biliyoruz
Gelişmeleri yakından izleme cabasındaki Avrupalılara gore, bu savaşın dış dunyadaki algısı acısından hukumet yenik durumda:
Turk yargı sisteminde yıllardır sorun olduğu bilinmeyen bir şey değil. Amahukumetin adli kolluk yonetmeliği değişikliği ve Meclise getirdiği HSYK kanunteklifindeki niyeti, yargı sisteminde kapsamlı bir duzenleme yapmak değil. Uzerine gelen buyuk yolsuzluk soruşturmalarının onunu kesmeyi amaclıyorlar. Bu spesifik hedefi goruyoruz. Bunu gorduğumuz icin de AB Komiseri Stefan Fule ve diğer Avrupa kurumları tarafından yapılan acıklamalarda ısrarla hukumete hukuk devletihatırlatması yapılıyor.
Darbe soyleminin alıcısı yok
Başbakanın dun de Turkiyenin yurtdışında gorev yapan buyukelcilerine Dunyaya anlatın dediği, 17 Aralıktan bu yana neredeyse her gun tekrarladığı darbe girişimi,paralel devlet ve cete soyleminin ise Batıda pek alıcı bulduğu soylenemez.
Biz bu olanlarda bir darbe girişimi goremiyoruz diyen Avrupalı diplomatları şupheye duşuren tek şey, BDPnin de bu hukumetin darbe soylemine destek veren cıkışları.
Gunah kecisi hep dışarıda
Erdoğanın konuşmalarında ustu ortulu, yardımcılarının konuşmalarında ise hukumete yonelik bu darbe girişimleri ve komploların arkasında bir grup ulke ve hatta kurumları zikrediliyor. Kimler yok ki listede? ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsrail, İran... İstanbula ucuncu kopru ve ucuncu havaalanı yapılmasını istemeyenler..
Konuştuğumuz Batılı diplomatlar bu dış komplo senaryolarından rahatsız. Ancak onune gecemeyeceklerinin de bilincindeler:
Maalesef Turk siyasetinde, başarısızlığın sorumluluğu hep dışarıdan bir gunahkecisine yukleniyor. Ancak ne ulkelerimiz ne de dunya bu iddialara inanıyor. İddiaedildiği gibi zayıf bir Turkiye değil, istikrarlı ve guclu bir Turkiye bizim ekonomik cıkarlarımız acısından tercih sebebidir.
Perde acıldıkca oyun gozukuyor
Avrupalı gozlemcileri bu surecte şaşırtan konulardan biri de Balyoz ve Ergenekon davalarına yonelik hukumetten gelen itiraf niteliğindeki acıklamalar. Başbakanın Başdanışmanı Yalcın Akdoğanın Milli orduya kumpas kuruldu sozlerinin ardından, Başbakan Erdoğan once İceride gunahsız yatanlar var dedi. Son olarak onceki gun AKP grubunda, Gecmişteki bazı yargılamaların da uzerinde cok buyuksoru işaretleri var. Sahte mektuplar, yasadışı dinlemeler, sahte delillerle tasarlanmış ve ayarlanmış bir kısım yargı mensuplarıyla insanların nasıl mahkûm edildiklerini goruyoruz dedi. Bu sozleri not ederek başkentine gondereceğini belirten Avrupalı bir buyukelci, şu izlenimi paylaştı:
Askerin siyaset uzerindeki etkisinin geriletilmesi Turkiyede hukuk devleti ve demokrasinin yerleşmesi acısından onemliydi. Bunun icin biz bu davalara destek verdik. Ancak yargılamaların yuzde yuz adil olup olmadığını bilemeyiz. İlerlemeraporlarında bu yondeki kuşkuları kayda gecirdik. Şimdi Erdoğanın acıklamalarınıdinledikce, sanki perde acılıyor ve herkes gerideki oyunu gormeye başlıyor.
Başbakan Erdoğanın niyeti hem ic hem de dış dunyaya bu oyunun sorumlusu olarak cemaati gostermek. Ama Avrupalı diplomatlar bu itirafları duyar duymaz hemen şu sorunun yanıtını arıyor:
Tum bunlar olurken iktidar kimdi? Neden o zaman soylemediniz? Ve neden engellemediniz?..
http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/30043/Bati__Darbe__Degil__Yolsuzluk__Diyor.html
Batı Darbe Değil Yolsuzluk Diyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Batı Darbe Değil Yolsuzluk Diyor