Siirt Pervari'de 11'inde gelin edilen, 12'sinde anne olan, 14'unde olu bulunan Kader Erten'in dramı, cocuk gelinleri bir kez daha gundeme getirdi. Peki oyun cağında evlendirilen cocuklar ne diyor? Ucan Supurge'ye konuşan cocuk gelinler, kabus dolu o gunleri anlattı...
'16'sında oğlumu kucağıma aldım'
- 15 yaşında evlendim. Korkunc bir şey. Tanımı yok. Buyuk bir ailenin icine giriyorsun, nasıl davranacağını bilmiyorsun. Kız istendiği zaman derler ki "Yaşı kucuk olsun eğitelim." Mesela ben erkeklerin onunde ayağa kalkıldığını bilmiyordum. Bilmediğim icin ilk tokadımı yedim. 16 yaşımda oğlumu kucağıma aldım. 23 yaşındayım, eşim vefat etti. (T.-Diyarbakır)
Balkondan oyun oynayanları izliyordum'
- 17 yaşında evlendim. Eşim askerdi. Dışarı gitmek zorundaydık. Kars'tan sonra İstanbul. 18 yaşında anne oldum. Genc kızlara bakar ozenirdim. Bir gun eşim geldi, yemekten sonra televizyon izlemeye başladık. Sokakta mahallenin genc kızları toplanmış oyun oynuyorlar. Balkondan izliyorum. Eşim oyun oynayanlara nasıl baktığımı gormuş, "Oynamak ister misin?" diye sordu. O kızıma baktı, ben oyun oynamaya gittim. Eşim her zaman cok destek oldu. Herkes benim kadar şanslı değil. (N.-Amasya)
Fırına giderken cocuklar beni kovalardı'
- 10 yaşında Gaziantep'e gelin gittim. Fırına giderken cocuklar beni kovalarlardı. "Kucuk gelin" diye bağırırlardı. Elimle camaşır yıkardım. Kaynanam beni doverdi. Kaynım ben ekmek yaparken karnıma bıcak soktu. Sonra kapıyı ustume kilitleyip cıktı. Kayınbabam ata bindirip hastaneye goturdu. Bana sorular sordular. "Nasıl oldu?" dediler. "Kış kabağı keserken oldu" dedim. Mahkemeye gonderdiler. Savcı ve hakim bana sordular, istekli mi evlendin yoksa zorla mı evlendin? İki kolumu muhurlediler. Diyarbakır heyetine gittik yaşımı buyutmek icin, yoksa kocam hapse girecekti. Sonra eve donduk. Daha yaram iyileşmeden işe başladım. (Z.E.- Mersin)
'12'sinde tanımadığım biriyle evlendirdiler'
- Babam beni 12 yaşında gelin etti. Kocam 20 yaşındaydı. Hic gormemiştim onu. Beni goturduler, "Bu kocan" dediler. Tanımam etmem. 20 sene onun yanında kaldım. Vay olmaz olaydı, acı cok. (D. Nevşehir)
Babam sabah kalktı hadi kocana gidiyoruz dedi'
- Biz karar veremiyoruz, bizim dilimiz yok. Babamız ne derse o olacak. Sabah kalktı, hadi gidiyoruz. Nereye gidiyoruz? Kocana. Affedersin cinsel ilişkiyi bile bilmiyordum. (A.-Van)
'Herkes okula giderken beni gelin ettiler'
- 13 yaşında, herkes okula giderken ben de 30 yaşında bir adamla evlendirildim. Gittiğim kişiyi babam gibi gordum. Hicbir gun onun yanına yaklaşamıyordum. Gece olduğu zaman cok korkuyordum. Odasına bile giremiyordum. Her zaman baba gozuyle baktım ona. Hala da o psikolojimi ustumden atamıyorum. (A.-Van)
'Babamı değiştirmek isterdim'
- Hayatımda değiştirmek istediğim tek bir şey var, o da babam. (Lise oğrencisi-Diyarbakır)
'Top oynarken, damat yaptılar'
- 14 yaşında evlendim. Eşim 16 yaşındaydı. Dışarıda top oynarken, "Gel duğun yapıyoruz" dediler. (Edirne- Erkek, STK yoneticisi)
'Sınavı kazandığım gun evlendirilmiştim'
- 14 yaşındayken babam, kendi kardeşinin cocuğuyla beni nişanladı. Ameliyata giriyordu. "Olur kalırsam kız size emanet" demiş. Onlar da geldiler istediler. Ama ben okumak istiyordum. Universite sınavlarına girdim, sınavı kazandığımı evlendiğim gun oğrendim. 17 yaşındaydım. (Ş.- Kırıkkale)
Milliyet.
Cocuk gelinlerin dramı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Cocuk gelinlerin dramı