İşte Kılıcdaroğlunun konuşmasından satır başları:
Ben beklerdim ki Sayın Başbakan cıkıp şunu soylesin. Biz 3Y ile mucadele icin iktidar olduk. Kim yolsuzluk yaparsa uzerine gideceğiz, isterse babam olsun. yolsuzlukları nasıl orteriz bunun mucadelesini verdiler.
DEHŞET VERİCİ BİR BELGE ACIKLAYACAĞIM
Dehşet verici bir belge acıklayacağım arkadaşlar. Yolsuzluğun boyutu o kadar buyuk ki Bu ulke somurulmeye layık bir ulke mi? Yazık gunah değil mi? Siz sabah akşam kul hakkı yemek haramdır diye soyluyorsunuz. Nedir bu paralar? Oyle bir noktaya geldik ki yolsuzluğu savunan bir başbakan portresi cıktı karşımıza. Yolsuzlukla mucadele değil. bunu anlamak mumkun değil. bu olay nedir biliyor musunuz? Turkiye Cumhuriyeti hukumetinin, Turkiye Cumhuriyeti devletini soymasıdır.
DEVLETİN COKTUĞUNU GORUYORUZ
Bu kadar buyuk bir yolsuzluğu ortmenin yolu nedir? Devleti cokertmektir. Devleti cokertmek nedir? Yasama yargı yurutme. Birisi cokertirseniz devlet cokmuş olur. İlk kim farkına vardı bunun? TBMM Başkanı, anayasanın 138nci maddesi cokmuştur dedi, bitti. Yargıya hicbir organ talimat veremez diyor. Bu coktu diyor. Devletin coktuğunu goruyoruz. Devlet kiriz goruyoruz. Yonetmeliği apar topar değiştirdiler, polisi savcının değil hırsızın emrine vermeye calıştılar. Gitti Danıştay iptal etti. Apar topar parlamentoya HSYK ile ilgili bir kanun teklifi geldi. Başta sayın cumhurbaşkanı kaygılarını dile getirdi.
Biz her yerde doğruları savunduk. Anayasa goruşmelerine de oturduk. Dedik ki Turkiye Cumhuriyetinin cağdaş bir anayasaya ihtiyacı vardır. Demokratik bir anayasaya ihtiyacı vardır. Orgutlu toplumu ayağa kaldıran bir anayasa ihtiyac vardır. Oturduk, maddelerden birisi HSYKydı. Uc arkadaşımız gorev yaptı. Bakın şu HSYK ile ilgili anayasa uzlaşma komisyonunun metni. Hakimler Yuksek Kurulu, savcılar Yuksek kurulu oluşturuluyor. Yeşiller dort partinin uzlaştığı metindir. Kırmızı, sadece ve sadece iki parti tereddutlerini ifade ediyor. Biz dedik ki, 60 maddede uzlaşma sağlandı, cekin başkanlık teklifini. Hayır dediler biz başkanlık teklifini cekmiyoruz. Biz savunduk onlar ortadan kaldırdılar. Olay gundeme gelince, sayın cumhurbaşkanı teklifin anayasaya aykırı olduğunu herhalde gormuştur. Gormemek mumkun değil cunku.
TARİHE NOT DUŞMEK İCİN ANLATIYORUM
Sayın cumhurbaşkanına gitmeden once gazeteciler ve anayasa hukukcusuyla beraberdik. HSYKnın yeniden yapılanması icin goruşumuzu sordular. Biz Turkiyenin demokratik bir anayasaya sahip olmasını isteriz. Ortada bir devlet krizi var. Krizi fırsata dondurmek de mumkun. Bizim iki koşulumuz var dedik. Bir HSYK teklifini geri cekin. İki, yolsuzluk davalarına mudahale etmeyin, o kendi mecralarında yurusun. Biz o zaman otururuz her turlu desteği veririz. Boylece cıkan krizi fırsata donuştururuz. Aynı soylemi ben sayın cumhurbaşkanına da ifade ettim. Bunları anlatmamın nedeni şu. Bir tarihe not duşmek, birileri hala utanmadan yalan soyluyor, onun yalanını aydınlatmak.
SİZİN GENEL BAŞKANINIZ SİZE YALAN SOYLUYOR
Diyorlar ki, siz gelmediniz. Anayasa değişikliği olacaktı CHP kabul etmedi. Az once soyledim gelişmeler. Gecen Salı gunu gruptan hemen sonra, muharrem beyi AKP grubuna gonderdik, telefonda konuştu. Sayın Nurettin Canikli ile, sayın adalet bakanı ile. Bakın sayın cumhurbaşkanı da bu konuda cok duyarlı. HSYK ile ilgili anayasada duzenleme yapalım diyor, lutfen teklifi geri cekin sizin samimiyetinizi gorelim. Masaya oturup gercekten cağdaş bir anayasa yapacağız. Bir goruşup doneyim, verilen ilk yanıt bu. Sonra donuldu, biz teklifimizi geri cekmiyoruz.
İŞTE KILICDAROĞLUNUN ACIKLADIĞI BELGE
Gelelim en onemli konuya. İzmirde de bir operasyon yapıldı. Operasyon cıkar amaclı suc orgutu kurmak, yonetmek, orgute uye olmak, ruşvet, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık. Deliller toplanıyor, once bilirkişiye gonderiliyor, raporunu veriyor. Bunun uzerine savcılık 6 Ocak 2014te bir karar alıyor, arama yapılacak yerler belirleniyor, şuphelilerin de yakalanması isteniyor. Aynı tarihte, bu mahkeme kararı gereği yapılmak uzere emniyete gonderiliyor. Cunku emniyet bu işi yapacak.
Tutanaktan okuyorum, başsavcının tuttuğu tutanaktan okuyorum size
Mahkeme tarafından verilen kararlar mesai sonrasına karmış, emniyete gonderilmesinden sonra 6 Ocak 2014 tarihinde saat 19:38de evimde bulunduğum sırada, musteşarlık makamından, adalet bakanlığı, telefonu veriyor, arayan sekreter, sayın musteşar Kenan İpekin benimle goruşmek istediğini iletti. Sayın musteşar, hal hatır sorduktan sonra, sozu yurutulen evraka getirip iceriğini sordu. Kendisine kısaca soruşturmayla ilgil bilgi verdim. Bunun uzerine, soruşturmanın derhal durdurulmasını, cumhuriyet savcısının değiştirilmesini istedi. Makamda beklediğini, sonucun kendisine bildirilmesini istedi. Cevaben kendisine, hukuk ve aykırı bir işlem olmadığını izah etmeme rağmen ısrarcı oldu. dort dakika suren goruşme sonrası, tekrar soruşturmayı durdurmamı, mahkeme kararlarını kolluktan geri istememi ve savcıyı değiştirmemi ısrarla istedi. Cevap beklediğini belirterek telefonu kapattı Bitmiyor.
Daha sonra beni tekrar 22:31de. Aynı şekilde musteşar bey arayarak ne yaptığımı sordu. Ben de yapılan işlemin hukuk icinde olduğunu, herhangi bir mudahaleyi gerektirir bir durumu nezaketle anlatmama rağmen, bana hitaben, su saatte git cumhuriyet savcısını değiştir, bu soruşturmayı durdur. Bunu yapmazsanız sonuclarına katlanırsınız diyerek telefonu kapattı
Tutanağın son bolumunde şoyle diyor:
Cumhuriyet başsavcılığımızca yapılan işlemlerde hukuka aykırı bir işlem gormediğimden bu taleplerine yeri getirmedim
Şimdi Adalet ve Kalkınma Partisine oy veren butun yurttaşlarıma sesleniyorum. Sizin vicdanınız el veriyorsa, bir yolsuzluk davasının soruşturmasının kapatılmasına evet, varsın kul hakkı da yensin diyorsanız soyleyecek bir lafım yok. Ama demiyorsanız 30 Martta sandık onunuze gelecek. Elinize vicdanınıza koyun, hırsızlığa hep beraber dur diyelim.
Bu adalet bakanına sesleniyorum. Sen o musteşarı yerinde tutacak mısın? Yerinde tutuyorsan o işin sorumlusu sensin. Zaten bir musteşar bakandan talimat almadan bir dosyayı kapat savcıyı al sonuctan bana bilgi ver, sonucuna katlanırsın diyemez zaten. Şimdi HSYKnın kanun teklifi goruşuluyor. O gecerse, bunların tamamı gercek olacak. Bir talimatla yargı şekillendirilmiş olacak. Hepinize saygılar sunuyorum.
İŞTE O TUTANAK