Gezi eylemleri sırasında ağzına yakın mesafeden biber gazı sıkıldıktan sonra ağzında yaralar oluşan, dilinin dortte biri alındığı icin konuşamayan Mehmet İstif'e (36), Cukurova Universitesi Balcalı Tıp Fakultesi'nde kanser teşhisi kondu.
Yemek yiyemeyen ve 39 kiloya kadar duşen İstif, “O eylemde ağzıma gaz sıkılıncaya kadar benim herhangi bir hastalığım yoktu. Ben bu durumun nedeninin biber gazı ve diğer kimyasallar olduğuna inanıyorum. Biber gazının kullanımı yasaklansın” dedi.

Cumhuriyet'ten Abidin Yağmur'un habeirne gore; Akdeniz Oyunları’nın acılış toreninin yapıldığı 20 Haziran’da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı uzerindeki protesto gosterisine katılan Mehmet İstif’in yuzune polis yakın mesafeden biber gazı sıktı. Gaza maruz kaldıktan sonra yuzunde, ağız icinde ve burnunda şiddetli yanma hisseden İstif, gaza maruz kalan diğer kişilerin de benzer şikÂyetleri olması nedeniyle yanma hissinin gececeğini duşundu. Ancak ertesi gun İstif’in ağzında şişlik ve yaralar oluştu. Toros Devlet Hastanesi’ne başvuran İstif’e burada yapılan muayenenin ardından enfeksiyon tanısı konularak sprey turu ilaclar verildi. Ancak yaralar daha da kotuleşince İstif, birkac gun sonra Mersin Universitesi Tıp Fakultesi Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Burada yapılan ilk incelemede Adli Tıp Birimi’nin “ağız ici yaralarına biber gazının neden olduğu” şuphesi kayda gecirildi ve İstif, Kulak Burun Boğaz Bolumu’ne sevk edildi. “Alerjik reaksiyon” tanısı konulan İstif, ameliyat edilerek dilinin dortte biri alındı.


Gazın iceriği acıklansın
Mersin Universitesi Tıp Fakultesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından ağustos ayında hazırlanan raporda “Yaralar basit tıbbi mudahale ile giderilebilecek nitelikte değildir. Vucuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olabilecek niteliktedir. Duyularından veya organlarından birinin işlevinin surekli zayıflaması veya yitirilmesi niteliğinde olup olmadığının belirlenmesi icin şahsın olay tarihinden 6 ay sonra MEU Adli Tıp Anabilim Dalı’na muayene icin gonderilmesi gerekir” denildi. Bunun uzerine İstif’in avukatları olay gunu kullanılan biber gazının turunun belirlenmesi, soz konusu gazın icindeki kimyasal maddelerin tespit edilmesi ve son aşamada gaz kullanımının sınırlandırılması amacıyla girişimlerde bulundu.

Yaralar kansere donuştu

Durumunun giderek kotuleşmesi uzerine gecen aylarda İstif, Turkiye İnsan Hakları Vakfı aracılığıyla tedavisi icin Cukurova Universitesi Balcalı Tıp Fakultesi’ne goturuldu. Burada yapılan araştırmalar ve biyopsi sonucunda İstif’in dil kokundeki yaranın kansere donuştuğu belirlendi. “Skuamoz hucreli karsinom” teşhisi konulan İstif, gecen gunlerde İstanbul Universitesi Capa Tıp Fakultesi Hastanesi’ne başvurdu. İstif’in dilinden alınacak numuneler onumuzdeki gunlerde Capa Tıp Fakultesi’nde incelenecek.

İstif: Biber gazı yasaklansın

Şimdilerde 39 kiloya kadar duşen, yemek yiyemeyen, konuşamayan Mehmet İstif, ailesiyle ve arkadaşlarıyla ancak yazılı olarak iletişim kurabiliyor. İstif, “O eylemde ağzıma gaz sıkılına kadar benim herhangi bir hastalığım yoktu. Gaz sıkıldıktan sonra ağzımda yaralar oluştu ve bu noktaya kadar geldi. Ben bu durumun nedeninin biber gazı ve diğer kimyasallar olduğuna inanıyorum. Biber gazının iceriği acıklansın. Biber gazından dolayı bircok insan oldu. Biber gazı yasaklanmalı. İnsan hakları kuruluşlarının bu konunun uzerine gitmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

radikal