Oğrenme gucluğu olarak da bilinen disleksi, Turkce karşılığıyla okuma gucluğudur. Ozel bir oğrenme gucluğu olan disleksi, her turlu zeka duzeyinde gorulebilir. Okuma ve dolayısıyla yazma gucluğunun yanı sıra kişide kısa sureli bellek, matematik, faaliyete yoğunlaşma, kişisel organizasyon ve sıralama alanlarında zorlukların da gelişmesine neden olabilir. Okuma gucluğu, duygusal bozukluklar ve olanakların kısıtlı olması gibi nedenlerden kaynaklanmaz. Tamamen biyolojik kaynaklı bir sorun olarak nitelendirilmektedir.
Disleksinin gelişimsel norobiyolojik bir bozukluk olarak tanımlandığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Norolojik Bilimler Bolumu konsultan hekimlerinden Dr. Lutfu Hanoğlu, ailevi yonu kuvvetli olmakla beraber cevresel faktorlerin de bu hastalıkta etkili olabildiğini soyluyor. Hastalığın nedeninin ise henuz bilinmediğini acıklayan Dr. Lutfu Hanoğlu, "Beyinde bazı yapısal anomaliler ile beraber gelişiyor. Sağlıklı kişilerde işitme ve konuşma merkezlerinin bulunduğu temporal lobunun planum temporale bolumu, karşı beyin yarısına gore daha buyuktur. Disleksisi olan kişilerde ise fizyolojik olan bu asimetri kaybolur. Ayrıca sol temporal lob, beyincik ve iki taraflı temporo-parieto-oksipital bileşke, frontal (on beyin) lob ve bazı olgularda tum beyin ve gri cevherde azalma saptanmış. Bu bulgular, bilginin işlemlenmesinde bir aksaklık olduğunu destekliyor. Beyinde disleksiye neden olan anomali yanında gorsel, uzamsal ve yan duşunme gibi adeta telafi edici yeteneklerin fazlaca geliştiği ve bunlar ile oğrenmenin surdurulduğu duşunuluyor" diyor.
Belirtileri Neler?
Toplumun yuzde 4-5’inde değişik duzeyde okuma gucluğunun gorulduğunu kaydeden Dr. Lutfu Hanoğlu, hastalığın belirtilerini ise şoyle anlatıyor: "Kelimelerin ve bazen de simgelerin kullanımında gucluk hastalığın ilk belirtisini oluşturuyor. Kelimelerin icinden sesleri ayırt etmekte zorluk olduğu icin bu sorunu yaşayan kişilerin yuzde 60’ında fonolojik sorun, yani seslerin telafuzunda bozukluk goruluyor. İlkokula başlandığında okuma gucluğu ile birlikte yazma ve seslendirme hataları belirginleşiyor."
Dr. Lutfu Hanoğlu'nun verdiği bilgilere gore; dislektik hastalar yazılardaki kelimeleri doğru ve akıcı bir şekilde okuyamıyor. kelimeleri seslendiremiyor ya da seslerin şifresini cozumleyemiyor.
Aşina olmadığı kelimeleri konuşurken kullanmasına karşın yazılı olarak cozumlemekte zorlanıyor.
Bireysel Yetenekler Ortaya Konmalı
Dr. Lutfu Hanoğlu, dileksinin, kişinin gelecekteki meslek secimini kısıtlamadığını ancak her dislektik bireyin zayıf ve guclu olduğu alanlar olduğunu da aktarıyor. Dislektik hastaların, matematik, sanat, tasarımcılık gibi alanlarda cok başarılı olabildiklerini soyleyen Dr. Lutfu Hanoğlu, "Onemli olan bu sorunun erken saptanıp kişinin doğru eğitimi alması ve bireysel yeteneklerin ortaya konulmasıdır" diyor.
Nasıl Tedavi Ediliyor?
Gunumuzde disleksiyi ortadan kaldıran bir tedavi yontemi ise mevcut değil. Ancak uzmanlaşmış eğitimcilerin yardımıyla disleksinin etkileri azaltılıyor.
Disleksi tanısı konan cocuğa eğitimi suresince olabildiğince iyi destek verilmesi ve bunun okul icinde yapılması gerekiyor. Sorun yaşadığı alanda haftada 1-3 saatlik ozel eğitim ile desteklenerek cocuğun normal sınıfında başarılı olması sağlanabiliyor. Bu aşamada aileye duşen gorev, cocuğun gucluğu nedeniyle sarsılan ozguvenini tazelemek. Bu sorunun kendisinin bir hatası olmadığı, guclu alanlarının da olduğu konusunda onu ikna etmeli.
Konuşma Problemleri Cocuğunuzun Okuma ve Konuşmasına Dikkat!
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Konuşma Problemleri Cocuğunuzun Okuma ve Konuşmasına Dikkat!