Gokbilimcisi Prof. Dr. Ethem Derman: "Gok cisimlerinin insan uzerinde etkisi olduğu yonundeki soylemler uydurma"
Gokbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, burcların ve gezegenlerin insanlar uzerinde etkisi olmadığını ifade ederek, "Sizin doğumunuzu sağlayan ebenin kutlesini ve ebe ile sizin aranızdaki uzaklığı bildiğimiz icin onun etkisine bakıyoruz ve anlıyoruz ki ebenin etkisi Saturn'un etkisinden fazla" dedi.

Turkiye'de astronomi biliminin onde gelen isimlerinden Ankara Universitesi Fen Bilimleri Fakultesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bolumu eski oğretim uyesi Prof. Dr. Derman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, sık sık haberlere konu olan goktaşı duşmesi uzerine kurulan "kıyamet senaryolarını" eleştirdi.

Derman, gectiğimiz yıl 15 Şubat'ta Rusya'nın Celyabinsk kenti yakınlarına 17 metre capında bir goktaşı duştuğunu hatırlattı. Atmosfere girerek patlayan ve daha sonra Celyabinsk kentinin yakınlarına duşen goktaşının yarattığı etkiyle cok sayıda binanın camlarının kırıldığını kaydeden Derman, "Eğer şehrin icine duşseydi belki de 200 kişi olecekti" dedi.

Kucuk caplı gok cisimlerinin gokbilimciler tarafından gorulemediğini, bu nedenle bunların zaman zaman yaşanabildiğini kaydeden Derman, "Eğer duşen goktaşı 100 metre caplı olsaydı en az 3 gun onceden gorurduk. Eğer goremeseydik ve bir kentin uzerine duşseydi, mesela New York'un. New York'u yok edebileceğini biliyoruz. Ama bunların gelip de dunyaya duşme ihtimali yuksek değil. Yapılan araştırmalar sonucunda 2 bin 350 yılına kadar dunyaya buyuk bir goktaşı duşmeyeceğini biliyoruz" diye konuştu.

İnsanların gokten surekli felaket ve kıyamet beklemesinin anlamı olmadığını vurgulayan Derman, 21 Aralık 2012'de de benzer bir senaryo ile insanların kıyamete odaklandığını belirtti. Bu tur kıyamet senaryolarının bu işten cıkar sağlayan kişilerin uydurmaları olduğuna işaret eden Derman, bilim insanları dışında kimseye itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.

"Bayrağımızdaki yıldız değil gezegen"
Prof. Dr. Derman, halk arasında astronominin merak uyandıran bir bilim olmasına karşın cok fazla doğru bilinen yanlışın da olduğuna dikkati cekti. "Kuyruklu yıldız, akan yıldız" olarak halk arasında adlandırılan gok cisimlerinin yıldız olmadığını soyleyen Derman, şoyle konuştu:

"Bizim halkımız gokyuzunde gorduğu herşeye 'yıldız' der. Orneğin bayrağımızdaki ay yıldız. Yıldız değil o. Ama herkes yıldız olarak bilir. 'Hilal şeklindeki ay, onundeki de yıldız' derler. Hayır, gezegen. Ama gezegenin ne olduğu bilinmez. Bayrağımızdaki ay ve bir gezegen. Buyuk ihtimalle de Venus gezegeni. Sadece bizim bayrağımızda değil, en az 20 ulke bayrağında hilal şeklinde ay, 60 ulke bayrağında gokyuzu var."

"Saturn değil, ebe etkiler"
Gok cisimlerinin insan uzerinde etkisi olduğu ve doğum sırasında gezegenlerinin konumunun etkisinin konuşulmasının "uydurma" olduğunu savunan Derman, "Marduk" diye bir gezegenin de olmadığını dile getirdi.

Burcların etkisine inanmanın sacma olduğuna değinen Derman, kendilerinin tum gayretlerine rağmen bunlara inanmak isteyen insanları vazgecirmenin mumkun olmadığını kaydetti. Burclar uzerine kitaplar ve yazılar yazan insanların bu işten cıkar sağladıklarını ve herkese hitap eden soylemlerle insanları ikna ettiklerini bildren Prof. Dr. Derman, "Sahtekarların dili o kadar guzel konuşuyor ki anlatınca inanıyorlar. Cunku kullandıkları tabirler herkese uyar. 'Aslan burcu lider olmak ister, beklemeyi sevmezler' diyor. Kim lider olmak istemez? Kim beklemeyi sever? Bunları okuyan bazı insanlar da 'Yahu beni ne de guzel tarif ediyor?' diyorlar" dedi.

Gok cisimlerinin tek etkileme yonteminin cekim gucu olduğunu ve bu nedenle insanları etkilemeyeceğini dile getiren Derman, şoyle devam etti: "Siz doğduğunuzda Saturn Terazi burcundaysa sana etki eder mi etmez mi hesabını yapmak cok basit. Sizin doğumunuzu sağlayan ebenin kutlesini ve ebe ile sizin aranızdaki uzaklığı bildiğimiz icin onun etkisine bakıyoruz ve anlıyoruz ki ebenin etkisi Saturn'un etkisinden fazla. Ebe daha yakın olduğu icindoğumunuzda Saturn değil ebe etkiler." milliyet