Diyarbakırda yaşayan R.C. 2012de eşcinsel eğilimleri olduğu gerekcesiyle olduruldu. Babası ve 2 amcasının muebbet hapisle cezalandırıldığı davada aile uyelerinin cinayeti ustlenme diyalogları tuyler urpertti
Diyarbakırda yaşayan ve 2012 yılında eşcinsel eğilimleri olduğu gerekcesiyle oldurulen R.C.yi olume goturen yaşam mucadelesi, soruşturma kapsamında toplanan ifade ve belgelerle ortaya cıktı. Dosyada yer alan belgelere gore olay şoyle gelişti: R.C. aile ici şiddet maruz kalan eşcinsel eğilimleri olan bir gencti. Aile ici şiddetten sadece R.C. değil diğer 3 kardeşi ve annesi de zaman zaman nasibini alıyordu.
Anne G.C. ve 4 cocuğu yaşadıkları şiddet ekseninden kurtulmak icin ilk adımı 2010 yılında attı. Cocuklarıyla gittiği polis merkezinde gordukleri şiddeti anlatan G.C., kadın sığınmaevine yerleştirilmelerini talep etti. Anne ve 4 cocuğundan alınan darp raporlarıyla aile sığınma evine gonderildi. Fakat sığınma evinde cocuklarıyla birlikte kalamayacağını oğrenen anne, cocuklarını da alarak anne evine yerleşti.
Bir sure sonra anne ve cocuklarının eve geri donmesi R.C.yi olume goturen surecin başlangıcı oldu.
Cinsel yonelimi nedeniyle sık sık babasının sozlu ve fiziki saldırısına maruz kalan R.C., yaşadıklarına daha fazla dayanamayarak 2011 yılında 16 yaşındayken ilk kez evden kactı. Polise sığınan R.C.nin karakolda anlattıkları evden kacma nedenini de ortaya koyuyordu: Kendimi bildim bileli oz babam Metin C.den şiddet goruyorum. Babam beni sopayla, yumrukla dovuyor. Bıcakla uzerime yuruyor. Elime ve bacağıma catal batırıyor... R.C., polislerden kendisini yetiştirme yurduna gondermelerini istedi. Ancak 1 hafta sonra baba Metin C., rehabilitasyon merkezinden oğlunu alarak eve goturdu.
Ardından R.C. 1 bucuk hafta sonra tekrar polise başvurarak şunları soyledi: Babam bana Ailem rezil olmasın diye seni getirdim dedi. Ben kesinlikle aileme teslim edilmek istemiyorum. Ben erkek yetiştirme yurduna gitmek ve okumak istiyorum. Babamdan davacı ve şikÂyetci değilim. Bu ifade R.C.nin kurtuluş mucadelesinin resmi kayıtlardaki son sozleri oldu.
Bitişik atışla olduruldu
R.C.nin ismi yaklaşık 1 yıl sonra polis kayıtlarına bu kez kayıp şahıs olarak gecti. Baba Metin C., 1 Temmuz 2012 gunu emniyete başvurarak oğlu R.C.nin kayıp olduğunu bildirdi. Ertesi gun ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi kavşağında bulunan ağır yaralı genc R.C.ydi. Hastanede 2 gunluk yaşam savaşını kaybeden R.C.nin otopsi raporunda, baş kısmından bitişik atışla oldurulduğu yazıyordu.
Emniyete ulaşan ihbar, gozleri R.C.nin babası ve 2 amcasına cevirdi. İhbarcı, baba ve amcaları tarafından kovalanan gencin, once darp edildiğini ardından da bir otomobilin bagajında infaz edildiğini soyledi. Bunun uzerine baba Metin C. ve amcalar Mehmet Alican C. ve Şeyhmus C. gozaltına alındı. Amcaya ait aracın bagajında kan izlerine rastlanırken, silah da amcalardan birinin evinde bulundu. Ancak ailenin 3 ferdi de cinayeti işlediklerini kabul etmedi.
Sen yoksan bir eksiğiz
Hevi LGBTİnin hazırladığı videolu cağrıda, Rakel Dinkten İhsan Eliacıka, Antikapitalist Muslumanlardan Cumartesi Annelerine bircok kişi R.C.nin yalnız olmadığını haykırmak icin herkesi duruşmayı takip etmeye cağırmıştı. Sen Yoksan bir eksiğiz diye seslenen hak savunucuları videoda Turkce, Kurtce, Ermenice ve Arapca cağrı yapmıştı.
Bana ev teklif ettiler
Dava dosyasına giren Kasım - Aralık 2013 ve Ocak 2014 donemi telefon goruşmelerinde amcaların Biz bir şey yapmadık. Metinin oğlu, Metin oldurdu şeklinde konuşmalar yapması dikkat cekti. Ancak sanık avukatının istediği kayıtların gecmiş donemleri de mahkemeye ulaştı. Dosyaya giren o kayıtlardan bazıları şoyle:
* Amca Mehmet Alican C. ile goruşen A.: Adam demiş ben senin cocuğunla yatıyorum. Şerefini boyle yaparım dediği zaman yani ağır tahrik zaten ortada. Ben dayanamadım oğlumu o anda korkutmaya calışırken oldu zaten. Aynı şekilde olmuş yani.
* Baba Metin C. ile goruşen E.: Bizim dilimiz varmıyor hanginiz uzerinize alın diye. Yani ne gerekiyorsa kendinize yapın. Hep beraber yanacağınıza bir kişi yansın.
* Amca Mehmet Alican C. ile goruşen anne G.C.: Annem komada, bugun yarın gidicidir. Hepsi gitseydi ve cocuğum gitmeseydi. Amca C.: Yo yo, ya onun kaderi tamamlanmış
* Baba Metin C. ile goruşen anne G.C.: Babama diyor ki ne yaparsanız yapın Metin bunu ustlenecek, Senin abinle Şeyhmus bana ev teklifinde bulundular. Yeter ki Metinin ustunde ifade ver biz sana omur boyu bakarız. Metin bak sen babasın, ustune alırsın yapmadığın şeyi...
Baba: Ben oldurdum
Diyarbakırda gorulen R.C.nin olumune ilişkin dava sureci hem bircok ilke hem de babanın cinayeti ustlenme surecine sahne oldu. Yaklaşık 1 bucuk yıl suren ve gectiğimiz pazartesi gunu sonuclanan davada Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, baba Metin C.yi ağırlaştırılmış muebbete, amcalar Mehmet Alican C. ile Şeyhmus C.yi de muebbet hapse mahkum etti. Dava surecinde gizli tanıklar ve gorgu tanıkları once baba ve amcanın eşgaline uygun kişileri tarif ederken, birkac celse sonra ifadelerini Hicbir şey bilmiyorum şeklinde değiştirdiler. Davanın en kritik duruşması ise 18 Ocak 2013 tarihinde gercekleşen celse oldu. Baba Metin C., cinayeti kendisinin işlediğini belirterek, kardeşlerinin bir kabahati olmadığını soyledi. Aynı celsede sanık avukatlarının istediği Cezaevindeki telefon goruşme kayıtları aile icinde yaşanan pazarlığı da ortaya koydu.
İlklerin davası oldu
R.C. soruşturması bircok alanda ilklerin davası olarak kayıtlara gecti. Turkiye ve Diyarbakır icin bahsi gecen ilkler şoyle:
* Turkiyede ilk kez eşcinsel cinayeti davasında LGBT derneğinin mudahilliği kabul edildi.
* Turkiyede ilk kez bir davanın hazırlanan iddianamesinde Cinsel yonelim ve cinsiyet kimliği ifadesi yer aldı.
* Turkiyede ilk kez bir eşcinsel cinayet davasına verilen kararda sanıkların talep ettiği haksız tahrik, teşvik, iyi hal gibi hicbir indirim uygulanmadı.
* Diyarbakırda bir LGBT cinayeti davasını ilk defa 70e yakın kişi izledi (Karar duruşmasına İstanbul, İzmir, Adana, Antep, Mersin, Antalyadan LGBT dernek temsilcilerinden oluşan 30 kişiden fazla bir grup geldi).
* Diyarbakırda ilk defa Diyarbakırlı LGBT bireyler basının desteğiyle bu dava ile gorunurluk kazandı. milliyet
Eşcinsel Eğilimleri Olduğu Gerekcesiyle...
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Eşcinsel Eğilimleri Olduğu Gerekcesiyle...