Vanın Catak İlcesinden 2,5 yıl once Siirtin Pervari İlcesi Yapraktepe Koyune berdel usuluyle gelin giden 14 yaşındaki Kader Ertenin silahla oldurulmesi gozleri yine cocuk gelinlere cevirdi. İşte cok carpıcı yaşanmış ornekler...
2
ABDde Clevelandda bir şiddeti onleme merkezinde 3 yıl calıştıktan sonra Turkiyeye donuş yapan Adli Tıp Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat ve ekip arkadaşları Van Yuzuncu Yıl Universitesi Sosyoloji Bolumunden Araştırma Gorevlisi Sabahat Olcer ile oğretim gorevlisi Begum Kocamaz, Vanın farklı mahallelerinde yaşayan cocuk gelinleri araştırdı. Akşam'ın haberine gore 57 gunde tamamlanan calışma sonucunda cocuk gelinlerin hikayeleri derlendi. Polat, hikayelerin ilerleyen gunlerde kitaplaştırılacağını soyluyor. İşte kimlikleri gizli tutulan o cocuk gelin oykuleri:
EŞİMLE KARDEŞ GİBİYDİK
Koyde yaşadık, buyuduk. Akraba evliliği yaptım. Kayınvalidem de halamdı. Anneannemle kaldığım zaman eşimle tanışmıştık. Daha doğrusu bir ağabey kardeştik. Eşim benden on, on bir yaş buyuktu. Anneannemin yanında fazla kalamadım. Cok sıkılıyordum ve ailemi ozluyordum. Uc yıl kaldıktan sonra beni annemlerin yanına geri gonderdi.
Halam bayramın ilk gunu bize geldi. O zaman kucuğum, dışarıda oynuyordum. Sonra gitti. Sonraki gun tekrar geldi. Yanında başkaları da vardı. Ama bu defa beni istemeye gelmişlerdi. İşte verdiler, duğun olacak. Hemen nişan oldu. Nişandan sonra surekli ağlamaya başladım.
KORKUDAN TİTRİYORDUM
Duğunumuz oldu. Beni baba evinden alıp koye goturduler. Kaynanam, halam olduğu icin kimse benimle birlikte gelmemişti. Akşam oldu. Ne yapacağımı bilmiyordum. Korkuyordum. İlk gecem cok kotuydu. Şu an hatırlıyorum da. Eşim daha yanıma gelmeden once titremeye başladım, bayıldım. Kolonya falan verdiler. Beni ayılttıktan sonra eşim geldi odaya. Bana, Gel seninle evcilik oyunu oynayalım dedi. Bu cumleyi hayatım boyunca unutmayacağım. Annemi, babamı hic affedemiyorum gercekten. Yani cocuk ya bilmez diye Gel oyun oynayalım dedi, anlamadım. Şimdi aklıma geliyor hicbir şey diyememişim.
BEN HİC COCUK OLMADIM'
Bir başka cocuk gelin: Cocukluğumda, diğer cocuklar gibi oynamaya gitmedim. Ustume boyle guzel bir kıyafet giymedim. Koydeydik. İşte koyuna, suruye, tarlaya. Oraya buraya git, onun icin cocukluğumu hic yaşamadım. Kucuktum, amcamın oğlunu sevdiğimde. O zamanlar o ortaokula gidiyordu. Ben de on uc yaşındaydım. Evlerimiz yakındı beraber oyunlar oynardık.Nişanlandığımda 13 yaşındaydım. O gece gerdeğe girecektik aşırı korktum. Hic kimse de anlatmamıştı. Daha yeni adet olmuştum. Cok korktum, titreme oldu bende. Ağladım sabaha kadar. Kanamam olduğu zaman, carşafı aldılar. Sağdıc elinde tabancayla havaya bir el ateş attı. Ondan da cok korktum. Babamlar duydu. O zaman korkunun yanına bir de utanma eklenmişti. İlk başlarda eşimle anlaşamıyorduk. Ağlıyordum. Sonra alıştım.
VAN'DA KUCUK YAŞTA EVLİLİK ORANI %41.9
Prof. Dr. Oğuz Polat cocuk gelinler icin şunları soyledi: Doğu ve Guneydoğu Anadoluda kucuk yaşta evlendirilmeye bağlı olarak cocukların fizyolojik yaşlarından cok once başka bir statuye suruklenmeleri buyuk problem yaratıyor. Vanın resmini cekmek daha sonra yapacağımız calışmalar icin son derece onemliydi. Bolgedeki cocuk gelin oranı yaklaşık yuzde 41,9 civarında. Cok acık soyleyeyim ben boylesine bir oranı beklemiyordum.
'OKUYAMAMAK İCİMDE YARA'
14 yaşında evlendirilen bir başka cocuk gelin ise eşinin cok nazını cektiğini soyleyerek hikayesini anlatıyor: Cocukluğumu yaşamadım. Ben cok okumak istedim, derslerim cok iyiydi. Ortaokul doneminde babam okutmak istemedi. Okuyamamak benim icin en buyuk ezikliktir, eksikliktir. Evleneceğimi ilk duyduğumda şaşırdım. Ekim ayında duğun hazırlıklarına başlandı. Geceyi dayımın evinde gecirdim. Burada banyom yapıldı. Daha sonra alıp, konvoy eşliğinde koye goturduler.
O gece gerdek gecesine girdik. Gerdeğe dair kimse bilgi vermemişti ama eşim cok anlayışlıydı. Evlendikten birkac ay sonra hamile kaldım. On yedi yaşında ilk cocuğumu doğurdum ama cok zor geldi. Kucuksun, uykun geliyor o cocuğa nasıl bakacaksın. Bir iki saat bakardım, başlardım ağlamaya. Eşim kalkardı, o bakardı, anlayışlıydı.
Kaynak: Akşam