TBMM Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonu, dershanelerle ilgili duzenlemeleri de iceren kanun tasarısını kabul etti.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'ya gore, kanun cercevesinde yurtdışında eğitim alacak oğrencilerin secimi, yazılı ve sozlu sınav şeklinde olacak. Yazılı sınav, Milli Eğitim Bakanlığı'nca veya duzenlenecek protokolle OSYM tarafından yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavı yazılı sınav yerine kullanabilecek. Oğrencilerin seciminde yazılı sınav ve sozlu sınav ile mezuniyet not ortalaması Bakanlıkca belirlenecek ağırlıklarla dikkate alınacak. Sozlu sınava cağrılan adaylar, bakanlıkca oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek. Adaylar, komisyon tarafından genel alan bilgisi konularına ilişkin bilgi duzeyi ve akademik calışmalara yatkınlığı alanlarında belirtilen ozelliklerin her biri icin yirmişer puan uzerinden değerlendirilecek ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa gecirilecek. Bunun dışında sozlu sınavla ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılamayacak. Sozlu sınavın soru ve cevaplarının onceden hazırlanması zorunlu olmayacak.

İlgili kanun uyarınca mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gonderilenler oğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yukumluluklerini yerine getirmek uzere, adlarına gonderildikleri kurumların ilgili kadrolarına atanacak. Milli Eğitim Bakanlığı adına yurtdışına gonderilenlerden gonderildikleri ulkede doktora oğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yukumluluklerini ifa etmek uzere yurda donenler Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacak.

Bu kişilerin yurtdışında lisansustu eğitim amacıyla gecirdikleri surelerin tamamı memuriyette gecmiş sayılacak, bu surelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her 3 yılı bir derece yukselmesine esas olacak.

-Aday oğretmenler

Aday oğretmenliğe atanabilmek icin Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartlara ek olarak, yonetmelikle belirlenen yuksekoğretim kurumlarından mezun olma, Bakanlıkca ve OSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.

Aday oğretmenler, en az bir yıl fiilen calışmak, performans değerlendirmesine gore başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sozlu sınava girebilecek. Aday oğretmenler, bakanlıkca oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek. Sınavda başarılı olanlar, oğretmen olarak atanacak, başarısız olanlar bir başka il veya ilcede gorevlendirilecek, bir yıl icinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile ust uste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday oğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek.

Akademik personele 3 yeni ceza

Oğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, yonetim gorevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, universite oğretim mesleğinden cıkarma ve kamu gorevinden cıkarma olabilecek.

-25 yıl sureli irtifak hakkı

Hazine'ye ait taşınmazlar uzerinde eğitim tesisi yapılması amacıyla, donuşum programına dahil dershaneler lehine, bedelsiz olarak en fazla 25 yıl sureli irtifak hakkı tesis edilebilecek. İrtifak hakkı, ilk yıl icin yatırım konusu taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin binde 5'i tutarındaki bedel uzerinden olacak.

Birden fazla istekli olması halinde, bu bedelin dışında istekliler arasında bir defaya mahsus alınacak katılım payı uzerinden arttırma ihalesi yapılacak. İhale sonucunda en yuksek katılım payını teklif eden yatırımcı lehine irtifak hakkı tesis edilebilecek.

Aynı taşınmaz icin birden fazla irtifak hakkı tesis talebi olması halinde, donuşum programına alınan dershanelerden gelen irtifak hakkı talepleri oncelikle değerlendirilecek.

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gosteren birden cok dershanenin kurucusunun biraraya gelerek kurdukları şirket tuzel kişiliklerince, aynı taşınmaz icin muracaat edilmesi durumunda bunların başvuruları oncelikli olarak değerlendirilecek.

Mulkiyeti Hazine'ye ait ve bakanlığa tahsisli taşınmazlar uzerindeki okul binalarının tamamı veya bir kısmı ile bu binaların eklenti ve butunleyici parcaları, eğitim ve oğretim faaliyetlerinde kullanılmak uzere, pazarlık usuluyle 10 yıla kadar bakanlıkca kiraya verilebilecek.

Bakanlığa bağlı okul ve eğitim kurumlarında kiralanan kantin, salon, acık alan ve benzeri yerlere ilişkin kira sozleşmeleri, bakanlıkca belirlenen eğitim-oğretim donemi sonu itibarıyla, fesih tarihinden onceki donemlere ilişkin bedeller tahsil edilmek suretiyle ve tazminat alınmaksızın feshedilecek. Bu durumda, okul-aile birliği ve işleticiler tarafından hak ve tazminat talebinde bulunulamayacak.

Mili Savunma Bakanlığı'na tahsisli olarak akaryakıt ikmal ve NATO POL tesisleri işletmesi başkanlığınca kullanılan taşınmazlar ile Savunma Sanayi Musteşarlığı mulkiyetindeki taşınmazlar icin Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun goruşu aranacak.

- Kanundan dershane tanımı cıkarılıyor

Tasarıyla, Ozel Oğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı cıkarılıyor; bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaoğretime veya yuksekoğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs acılması da imkan dışına cıkarılıyor.

"Okul" tanımı tasarıda, "Ozel eğitim, okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaoğretim ile bakanlıkca donuşum programına alınan kurumlardan 2018-2019 eğitim oğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaoğretim ozel okulları" şeklinde yeniden yapılıyor.

"Ceşitli kurslar" tanımı değiştirilerek, bu kursların ortaoğretime veya yuksekoğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla; kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kulturel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine gore serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gosterebilecekleri hukme bağlanıyor.

Oğrenci etut eğitim merkezleri, 12 yaş ve altındaki oğrencilere yonelik olarak faaliyet gosterecek şekilde yeniden duzenlenecek.

Bu duzenleme kapsamındaki ilkokul, ortaokul, lise ve ozel eğitim okulları icin 1 Eylul tarihinden sonra verilen kurum acma izinleri, ertesi eğitim oğretim yılından itibaren gecerli olacak.

Her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve oğretim sunmak amacıyla yurutulen faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak. Bu faaliyetleri yurutenler, ozel oğretim kurumları icin bu duzenlemede ongorulen kurallara uymakla yukumlu olacak.

-Dershane ve oğrenci etut merkezleri, eğitim oğretim faaliyetlerine 1 Eylul 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim oğretim yılı sonuna kadar ozel okullara donuşecek

- Talim ve Terbiye Kurulu uyeleri, musteşar yardımcısı, genel mudur, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il mudurlerinin gorevi, bu duzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek

-Dershanelerdeki eğitim personeli, KPS şartı aranmaksızın, sozlu sınavda başarılı olmaları kaydıyla oğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek

-Donuşum surecinin bitiminde, donuşme talebinde bulundukları orgun eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum acma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek

Dershane ve oğrenci etut merkezleri, eğitim oğretim faaliyetlerine 1 Eylul 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim oğretim yılı sonuna kadar ozel okullara donuşecek.

Dersanedeki eğitim personeli, MEB'e atanacak

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'ya gore, dershaneler ve oğrenci etut eğitim merkezlerinde calışan ve emeklilik, yaşlılık, malulluk aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde oğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPS şartı aranmayacak, sozlu sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.

Kadro ve ihtiyaclar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bolge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık ozru haric 4 yıl sureyle başka bir yere atanamayacak.

Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları ozel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

-Ozel okul oğrencileri icin eğitim oğretim desteği

Ozel ilkokul, ozel ortaokul ve ozel liselerde oğrenim goren oğrenciler icin, resmi okullarda oğrenim goren bir oğrencinin okul turune gore her kademede okulun oğrenim suresini aşmamak uzere, eğitim ve oğretim desteği verilebilecek.

Bu kapsamda eğitim ve oğretim desteğinden ozel okul oncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim oğretim yılı suresince yararlandırılabilecek.

Eğitim ve oğretim desteği, Bakanlıkca eğitim kademelerine gore her bir derslik icin belirlenen asgari oğrenci sayısının uzerinde ve derslik başına belirlenen azami oğrenci sayısını gecmemek uzere verilebilecek.

Eğitim ve oğretim desteği; yorenin kalkınmada oncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, oğrencinin ailesinin gelir duzeyi, eğitim bolgesinin oğrenci sayısı, desteklenen oğrenci ve oğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile oncelikli oğrenciler gibi olcutler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek.

-Donuşum sureci

Donuşum programı kapsamındaki kurumları, aynı amac ve niteliklerinin korunması şartıyla devir alanlar, bu madde hukumlerinden bakanlığın izniyle yararlandırılabilecek.

Donuşum surecinin bitiminde, donuşme talebinde bulundukları orgun eğitim kurumunun taşıması gereken şartları karşılayamayanların kurum acma izinleri iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek.

Bu durumdaki kurumlardan, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve oğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer teşviklerin parasal tutarının, ilgili teşvikten yararlandırılma tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay icerisinde odenmesi yapılacak tebligatla ilgililerden istenecek.

-Dershaneler 1 Eylul 2015'e kadar devam edecek

Kanunun yururluğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan duzenlemelere gore gerekli donuşumu tamamlamayan oğrenci etut eğitim merkezleri, eğitim oğretim faaliyetlerine 1 Eylul 2015'e kadar devam edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylul 2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara gore uygun gorulmesi halinde oğretim kurumlarına donuşum programına alacak. Donuşum programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim oğretim yılının bitimine kadar mevzuatta ongorulen şartları karşılamaları kaydıyla donuşebilecekleri okul ve diğer kurum turleri ile donuşum esas ve usulleri Bakanlıkca cıkarılan yonetmelikle duzenlenecek.

Ozel okullarda gorev yapan oğretmenlerin haftalık ders saati sayısının 30 saati gecemeyeceği hukmu ile ozel okullarda yoneticilik ve eğitim oğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine gore dengi resmi okullarda odenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek odeme tutarlarından az ucret verilemeyeceği yonundeki hukum yururlukten kaldırılacak.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu'ne verilen sınav faaliyetlerini yurutme gorevi, Olcme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Mudurluğu'ne bırakılacak.

-Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı inceleme organı olacak

Tasarı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na yonelik duzenlemeler de yapıyor. Başkanlık, bakanlığın karar organı yerine inceleme organı olacak.

Tasarıyla, Talim Terbiye Kurulu toplantısında, hizmet birimleri amirlerine oy kullanma hakkı da getiriliyor. Kurulda goruşulen konularla ilgili bakan onayıyla gorevlendirilen ilgili birim amiri veya amirleri, kurul toplantısına katılacak ve oy kullanabilecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve uyesi, musteşar yardımcısı, genel mudur, strateji geliştirme başkanı, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il mudurlerinin gorevi, bu duzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.

-Yurtdışı teşkilatındaki atamalar

Yurtdışı teşkilatı kadrolarına surekli gorevle atanabilmek icin atanılan tarih itibariyle en az bir yıldır bakanlıkta ya da universitelerde calışmak; gorevlendirmenin yapılacağı ulkenin resmi dilini veya Almanca, Fransızca ya da İngilizce'den birini bilme şartı aranacak.

Yurtdışı surekli gorev suresi 3 yıl olacak. Bu sure bir katına kadar uzatılabilecek. Bakanlık tarafından gorevlendirilen oğretmenlerin yanında Avrupa ulkelerinde vatandaşlık hakkına ya da suresiz oturma ve calışma iznine sahip, gerekli şartların taşıyanlar arasından Bakanlıklararası Ortak Kultur Komisyonu'nca mahallinde sozleşmeli statude oğretmen istihdam edilecek.

İl Milli Eğitim Muduru, İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı, İlce Milli Eğitim Muduru, İl ve İlce Milli Eğitim Şube Muduru, Eğitim Denetmeni, Okul ve Kurum Muduru, Mudur Başyardımcısı ve Mudur Yardımcısı olarak gorev yapanların hizmet suresine veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yonetmelikle belirlenecek.

Yurtici veya yurtdışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ulkelerle işbirliği anlaşması cercevesinde kurulan, ulusal veya uluslararası proje yuruten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak secilen ve belirli eğitim reformu ve programlar uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmeleri Bakan tarafından yapılacak.

Eğitim denetmenleri başkanlığında Maarif Mufettişi ve mufettiş yardımcıları istihdam edilecek

İl Milli Eğitim mudurlukleri bunyesinde oluşturulan Eğitim Denetmenleri Başkanlığı'nda Maarif Mufettişi ve mufettiş yardımcıları istihdam edilecek.

Yurtdışında ikamet eden vatandaşların talepleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın teklifi doğrultusunda acılan, eğitim işbirliği ve ikili anlaşma olmaması nedeniyle kaynak aktarılamayan okulların ihtiyacı olan hizmet binası, eğitim arac ve gerecleri, donatım, bakım ve onarım, kefalet ucreti ve kira giderleri icin genel butceden kaynak sağlanacak.

-Gorevden alınacaklar

Tasarıda, butce ve personele ilişkin geciş hukumleri de belirlendi. Buna gore, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu uyesi, Musteşar Yardımcısı, Genel Mudur, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Muduru, İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı ve İlce Milli Eğitim Muduru kadrolarında bulunanların gorevleri, duzenlemenin yayımı tarihinde hicbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

Talim ve Terbiye Kurulu uyesi, Musteşar Yardımcısı ve Genel Mudur kadrolarında bulunanlar Bakanlık Muşaviri kadrolarına atanacak. Grup Başkanı ve il muduru kadrolarında bulunanlar grup başkanı ve il muduru kadrolarına; diğerleri ile şahsa bağlı şube muduru kadrolarında bulunanlar ise eğitim uzmanı kadrolarına getirilecek.

Grup Başkanı ve il muduru kadrolarına atananlar, Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğu'ne bağlı hizmet ici eğitim enstitulerinde gorevlendirilecek. Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında Bakan tarafından belirlenen birimlerde surekli gorevle istihdam edilecek.

Kanun yururluğe girdiği tarihte Milli Eğitim Başdenetcisi, Milli Eğitim Denetcisi ve İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlar Maarif Mufettişi, Milli Eğitim Denetci Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar ise Maarif Mufettiş Yardımcısı kadrolarına atanacak.

Onergeyle, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanı'nın gorevlerine devam etmesi sağlandı. İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı ve İlce Milli Eğitim Muduru, gorevleri sona erecek kadrolar arasına eklendi

GOREVİ SONA ERECEKLER ARASINA İL MİLLİ EĞİTİM MUDUR YARDIMCSI VE İLCE MİLLİ EĞİTİM MUDURLERİ DE EKLENDİ

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda goruşulen tasarıya eklenen onergeyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Strateji Geliştirme Başkanı'nın gorevlerine devam etmesi sağlandı. İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı ve İlce Milli Eğitim Muduru, gorevleri sona erecek kadrolar arasına eklendi.

Komisyonda, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın goruşmeleri suruyor.

Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ile Strateji Geliştirme Başkanı tasarı kanunlaşıp yururluğe girdiğinde gorevleri sona ererken, onergeyle bu kişilerin gorevde kalması sağlandı.

Onergeyle, İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı ve İlce Milli Eğitim Muduru kadrolarında bulunanların gorevlerine son verilmesi eklendi.

Anadolu Ajansı