Ozdemiroğlu, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın arasında gectiği iddia edilen diyaloglara dair son kayıtlarda, montaj marifetiyle turetilmiş herhangi bir kelime bulunmadığını soyluyor.

Muzisyen ve ses teknisyeni Attila Ozdemiroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın arasında gectiği iddia edilen diyaloglara dair son kayıtlarda, ne dublaj, ne montaj ne de bilgisayar marifetiyle turetilmiş herhangi bir kelime bulunduğunu soyluyor.

Ozdemiroğlu, son haftalarda sanal ortama sızdırılan telefon kayıtlarının ilk ornekleri ortalığa dokulmeye başladığında, Bulent Arınc’ın bir yorumu uzerine, mevzu mesleğini birebir alakadar ettiği icin, tabiri caizse bir “Yok artık!” tweet’i attı: “Bulent Arınc, AloFatih kayıtlarıyla ilgili ‘Bunlar montaj; artık deniz sesinden insan sesi bile yapılabiliyor’ diyordu. ‘White Noise’ dediğimiz elektronik gurultuden filtre, belirli devrelerden, envelope generator dediğimiz devrelerden dalga sesi yapmak mumkundur ama dalga sesinden insan sesi yapılamaz. Hele deniz sesinden hic yapılamaz. Bunu boyle yazınca ve karşılığında saldırılar gelince ben de ister istemez teknik bilgimi dokmeye başladım.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında gectiği iddia edilen diyalogların yer aldığı telefon kaydındaki seslerin dublaj olması mumkun mu?

Dublaj, kayıtlara dair en kolay iddia edilecek şeydir ama aksi de anında ispatlanabilir. Taklit yapan, cok cok da benzeten insanlarımız var ama teknik bir analizle doğrusu anında ortaya cıkar. İnsan sesi uniktir. Ses bir kimliktir; bankaların guvenlik sistemlerinde bile kullanılıyor. Bu, ses tanımlamanın algoritmalarıyla ilgili teknik, derin bir meseledir. Dunyadaki yedi milyar insanın her birinin sesi, birbirinden ayrıştırılabilir durumda. Ve bu konuda başarı şansı da minimum yuzde 97.

Konuşmaların, anlamı saptırma amacıyla montajlanmış olabilme ihtimali nedir?

Beş ayrı konuşmanın bileşiminden oluşmuştur o kayıt, konuşmaların arasında dort tane de montaj noktası vardır. Bakın orası doğru. Bir tek de orası doğru. Haricinde montaj olma ihtimali, teknikman en kolay tespit edilebilir şey. Montajı ispatlayabilecek bircok parametre var, en temellerini sayayım size: Birincisi mikrofon ya da hat değişti mi; cunku o durumda karakter de değişir. İkincisi, bulunduğunuz oda değişti mi, yani akustik ortam değişti mi; cunku konuşmanın atmosferi başka bir boyuta sıcrar. Ucuncusu, bulunduğunuz ortamdaki ambiant noise dediğimiz, cevre gurultuleri değişti mi. Bunlara baktıktan sonra da hala şuphemiz varsa, wave form dediğimiz, dalga bicimini bilgisayarlarımızda acarız ve şuphelendiğimiz alanları detaylı olarak inceleriz; bir dalga bozulması, bir dalga farklılaşması, sıcraması var mı diye... Daha bircok acıdan da incelenebilir ama bu ucu bile yeterlidir.

UZMANLAR HEMFİKİR: MONTAJ DEĞİL

Bilgisayar marifetiyle yoktan kelimelerin uretilip konuşmaya eklendiği iddiası doğru olabilir mi? Yoktan bir kelime nasıl var edilir?

Edilemez. Var edilirse, robotik bir kelime olur. İmkansız. Cunku ses, konuşma dediğimiz, feci komplike bilgiler iceriyor. Ciğer yapınızdan başlar, ağız boşluğunuzun, dişlerinizin biciminden, ses tellerinizden, burun boşluğunuzdan, bebekken nasıl ağladığınıza kadar bircok fizyolojik ozellik bir yana, hangi ortamda buyudunuz, kelimeleri nasıl vurguluyorsunuz, telaffuzunuz, aksanınız benzeri, turlu uzmanlık alanlarını da alakadar eden boyutları vardır. Elektronik taramayla forensic uzmanlarının bilgilerini birleştirdiğiniz zaman bunların ortaya cıkmamasının imkanı yok. Benim bu kayıtta dublaj ya da montaj olmadığından yana, en ufak bir kuşkum yok.

Nasıl bir inceleme neticesinde boylesine kesin bir kanaate varabildiniz?

Bu son iddia edilen kaydı, hepsine guvendiğim, işinde uzman arkadaşlara gonderdim. Sekiz kişilik bir ekip; herkes işini gucunu bırakıp, bunula uğraştı, kendi incelemesini yaptı; hepsinden de aynı benimki gibi rapor aldım. Forensic, yani adli ses analizi, bambaşka bir iştir. Bu kişilerin ucu forensic uzmanı, adli incelemeye vakıf... Diğerleri ses muhendisi diyebileceğimiz kategorideler. Bir arkadaşımız uc gun boyunca sabahlayarak, başka tarihlerden konuşmalarla kıyaslama suretiyle, 12 kelimeyi deşifre etti, 12’si birden tuttu. Beş ayrı konuşmanın arasındaki dort montaj noktası haricinde, montaj olmadığı konusunda kimsenin en ufak bir şuphesi yok.

Yoktan ses var edilemez. İmkansız. Cunku ses, konuşma dediğimiz, feci komplike bilgiler iceriyor. (Hurriyet)

(mynet haber servisinden alıntıdır)