MEB’den internet yasağı talimatı!
MEB, il milli eğitim mudurluklerine bir yazı gondererek Bakanlık hattı dışındaki diğer alternatif internet bağlantı hatalarının iptal edilmesini istedi. Talimata uymayanlar hakkında işlem yapılacak

MEB’den internet yasağı talimatı!

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), buyuk tartışmalara yol acan “internet yasasının” yururluğe girmesinin ardından yeni guvenlik onlemleri aldı. Resmi yazıyla, 2012’de yayımlanan bir yonergeyle MEB personeline internette sistem ve bilgi guvenliği kapsamında uyması gereken kurallar getirildiği hatırlatılatılarak, il milli eğitim mudurluklerine verilen MEB internet hattı dışındaki tum hatların acilen iptal edilmesi istendi.

Musteşar Yusuf Tekin imzasıyla 81 il milli eğitim mudurluğune gonderilen yazıda, 5651 Sayılı internetle ilgili duzenleme iceren yasa gereği, bilgi guvenliği kapsamında sistem ve kullanıcı bazlı guncel politikalar uygulandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“11 Nisan 2012’de Bilgi ve Sistem Guvenliği Yonergesi cıkarılmıştır. Bu yonerge ile kurum calışanlarımıza, sistem ve bilgi guvenliği kapsamında, uyulması gereken kurallar, olması ve olmaması gereken tasarruflar acıklanmıştır. Buna rağmen gerek bakanlık personelimizin bir kısmı, gerekse kurum dışından kişiler, uygulanan cozumleri aşmaya yonelik tutumlarda bulunmaktadır. Bu amacla, bilgi ve sistem guvenliği anlamında kurum politikalarını hice sayma, uygulanan filtreleme cozumlerini delme, gereksiz yuksek trafik oluşturma, guvensiz yazılım kullanma gibi durumlar tespit edilmektedir.”

3G, wireless yasak
LiveMessenger, GTalk, Skype gibi anlık mesajlaşma programları ile yoğun ağ trafiğine sebep olan iki veya daha fazla kullanıcı arasında veri paylaşmaya yarayan uygulamaların yonergeye kullanılamayacağı belirtilen yazıda, şu uyarıda bulunuldu:
“Bakanlığımız olarak TTVPN Metro İnternet Projesi’nin hayata gecirilmesi ile birlikte il milli eğitim mudurluklerimizde yer alan ADSL, VDSL gibi bağlantıların iptal edilerek Bakanlık hattı haricinde herhangi bir hat (ADSL, 3G, wireless) kullanılması yasaklanmıştır. Ancak il milli eğitim mudurluklerimiz bunyesinde kurum, şahsi veya benzeri yontemlerle ADSL, VDSL, 3G, wireless gibi bağlantıların yapıldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple il milli eğitim mudurluğu bunyesinde yer alan bakanlık hattı haricindeki tum internet hatlarının (ADSL, VDSL, 3G, wireless) acilen iptal edilmesi gerekmektedir.”
Yazıda, “Bakanlığın ilgili birimlerinin bilgisi olmadan soz konusu bağlantılara izin veren, bağlantıları iptal ettirmeyen personel veya kurum hakkında yasal surec başlatılacağı” acıklandı.