Sağlık Bakanı Mehmet Muezzinoğlu, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hakkında tartışılacak sozler sarf etti.

Mehmet Muezzinoğlu, Esenler Kultur Merkezi'nde partililerle istişare toplantısına katıldı. Burada konuşan Muezzinoğlu, 30 Mart'ta oy kullanmak isteyen yatalak hastaların sandığa goturuleceğini soyledi. Muezzinoğlu, “ Hakları yok mu? Arkadaşlara talimat verdim. 30 Mart'ta oy kullanmak isteyen, evine bağımlı hastalarımızı, istiyorsa tamamını o gun nasıl ameliyathaneye goturme koşullarımız varsa, oy kullanma isteyen tum hastalarımızı o gun bu kabine goturmek bizim gorevimizdir" diye konuştu.

“AHMET NECDET SEZER DİYE BİR SAKSI SİZİN ONUNUZE KOYARIZ SİZ DE SECERSİNİZ"

Cumhurbaşkanlığı secimleri tartışmalarına da değinen Bakan Muezzinoğlu, “Yeni yeni tuzaklar yeni tezgahlar. Ayışığı, Sarıkız, Balyoz, cumhuriyet yuruyuşleri, Danıştay hadiseleri... Ondan sonra geldi cumhurbaşkanlığı secimlerine. Cumhurbaşkanını siz secemezsiniz. Niye? Bugune kadar kararı hep biz verdik. Siyasi parti liderlerini tespih gibi dizdik masaya. 5 tane siyasi parti genel başkanına dedik ki siz tanımasanız da olur. Milletin tanımaması zaten hic onemli değil. Ahmet Necdet Sezer diye bir saksı, sizin onunuze koyarız siz de secersiniz. Cunku biz emrediyoruz dediler emrettiler ve sectirttiler. Ama zannettiler ki yine oyle bir AK Parti var. Yine oyle bir soz gecirecekleri diş gecirecekleri bir Recep Tayyip Erdoğan var. Ama yağma yok. Artık millet var. Milletle beraber yuruyen bir AK Parti var. Milletin lideri Recep Tayyip Erdoğan var. Asla boyun eğmedik. Bu ulkede başaramadığımız tek bir şey var. O da hocam ne yazık ki sakal bırakmadı. Sakal bırakmış olsaydı sozunu dinleyecek ve anayasa değişikliğini de başarmış olacaktık. Ama anayasa değişikliğini yapamadığımız icin bir anayasaya gitme ve komşu kapı gibi cumhurbaşkanlığı secimleri icin 367 hukuk ucubesini cıkarttılar. Şimdi bakın meclisi toplantıya cağırıyorlar. 184 oldu mu toplanırız diyorlar. Peki o zaman 367 şartını niye aradınız" şeklinde konuştu.

BERKİN ELVAN ACIKLAMASI

Onceki gun hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ailesine başsağlığı dileyen Bakan Muezzinoğlu, “8 insanımızı kaybettik. Dun de Berkin evladımızı bu olaylarda yaralandığı icin kaybettik. 269 gun tedavisini yapmamıza rağmen kaybettik. Keşke yaşatabilseydik ama kısmet olmadı. Allah rahmet eylesin. Rabbim onun ailesine sabırlar versin. Başları sağ olsun" dedi.
O donemde parlamentoda temsil edilen 5 partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı olması teklifini 25 Nisan 2000 tarihinde birlikte imzalamışlardı. Boylece cok partili siyasi yaşamda bir ilk gercekleşmiş ve ilk kez TBMM’de grubu bulunan tum partiler ortak bir Cumhurbaşkanı adayı uzerinde anlaşmışlardı. Ahmet Necdet Sezer 16 Mayıs 2000 tarihinde yapılan oylamada Turkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı secilmişti.
O GUNLERDE NELER OLMUŞTU
Ahmet Necdet Sezer'in adı, donemin koalisyon hukumetini oluşturan partileri DSP, ANAP ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı icin Meclis icinden bir isim uzerinde uzlaşmaya varamamaları uzerine, Cumhurbaşkanlığı icin gundeme geldi.
Donemin Başbakanı ve DSP Lideri Bulent Ecevit, koalisyon ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahceli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile yapılan toplantıda, Cumhurbaşkanlığı icin Meclis icinden ortak bir aday uzerinde uzlaşamadılar.
Bunun uzerine Ecevit, o donem Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Ahmet Necdet Sezer'in ismini gundeme getirdi. Ecevit, koalisyon ortaklarından on onayı aldıktan hemen sonra, muhalefetteki iki partinin liderine, DYP Lideri Tansu Ciller ve Fazilet Partisi Lideri Recai Kutan'a da Sezer'in ismini goturdu.
Muhalefetle de uzlaşmanın sağlanması uzerine, Cumhurbaşkanı adayı olarak Sezer'in adı, TBMM'de grubu bulunan beş partinin, DSP, MHP, ANAP, DYP ve Fazilet Partisi'nin liderlerinin duzenlediği ortak basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. 5 lider basın toplantısında Sezer'i aday gosteren oneriyi imzaladılar.
Ecevit toplantıda yaptığı kısa acıklamada, 5 siyasi parti liderinin cok onemli bir olay icin bir araya geldiklerini belirterek, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili başvuruyu birlikte imzalayacağız. Boyle bir olay şimdiye kadar cok partili demokratik yaşamımızda gorulmemiştir. Bu demokrasi kulturunun onemli bir unsuru olan uzlaşı yolunda ne kadar buyuk mesafe aldığımızı gosteriyor" dedi.
İlk imzayı atan Başbakan Ecevit, daha sonra oneriyi FP Genel Başkanı Kutan'a uzattı. Kutan oneriyi Ciller'e imzalattıktan sonra kendisi de imzaladı. Daha sonra Yılmaz ve Bahceli de diğer liderler gibi "Hayırlı olması" dilekleriyle oneriyi imzaladılar.

131 VEKİLİN İMZASIYLA TBMM'YE VERİLDİ
Anayasa'nın 101. maddesine gore, Cumhurbaşkanlığı icin TBMM dışından bir aday gosterilmesi icin en az 110 milletvekilinin onerisi gerekiyor.
Sezer'in adaylık onerisi, 131 imza ile Meclis Başkanlığı'na verildi.

ONERİYİ TESLİM EDENLERDEN BİRİ DE BULENT ARINC OLDU
DSP'den Aydın Tumen, MHP'den İsmail Kose, FP'den Bulent Arınc, ANAP'tan Beyhan Aslan ve DYP'den Nevzat Ercan, Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'na aday gosterilmesine ilişkin oneriyi birlikte, TBMM Genel Evrak ve Arşiv Mudurluğu'ne sundular.
Oneride, genel başkanların imzası dışında
DSP'den 26,
MHP'den 31,
FP'den 27,
ANAP'tan 24,
DYP'den 18
olmak uzere toplam 131 imza yer aldı.

5 PARTİNİN DESTEĞİNE RAĞMEN 3. TURDA SECİLDİ
Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de grubu bulunan 5 partinin desteğine rağmen, TBMM'de yapılan ilk iki tur oylamada secilecek oyu alamadı.
5 Mayıs 2000 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı icin TBMM'de yapılan ucuncu tur oylamada, secilebilecek oyu sağlayarak, Turkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı secildi.

Kaynak : Hurriyet