Avrupa Parlamentosu’nun 18 uyesi, Avrupa Birliği’nden Turkiye’de 30 Mart’ta yapılacak yerel secimlere gozlemci heyeti gondermesini istedi.

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup uyesi Hollandalı Marietje Schaake’nın liderliğinde 18 AP milletvekili, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Uyesi Stefan Fule ile AB Dış İlişkiler ve Guvenlik Politikası Yuksek Temsilcisi Catherine Ashton’a mektup gondererek, Turkiye’deki yerel secimlerin izlenmesi icin gozlemci gonderilmesini istedi.

Schaake, “Şu andaki mevcut krizi goz onunde bulunduracak olursak, bu sadece onemli değil, aynı zamanda zorunlu bir adım. Hukumet son donemde ifade ozgurluğunu daha da kısıtlayan bir dizi kanunu kabul etti. Turkiye’deki her turlu eleştiri despot bir şekilde bastırılıyor. Avrupa Birliği’nin Turk demokrasisi icin ozgur ve adil secimleri amac edinmesi gerekiyor” dedi.

İŞTE MEKTUPTAKİ İDDİALAR

AP milletvekillerinin yazdığı mektupta şoyle denildi:

“Son aylarda Turkiye’de hukukun ustunluğu, kuvvetler ayrılığı ve temel insan haklarına saygıyla ilgili yapısal problemler beklenmedik bir krizle yuzeye cıktı. Son gelişmeler ışığında, acıkcası (Turkiye’de) bir gozlemci heyetinin konuşlandırılmasının sadece onemli değil, zorunlu olduğunu duşunuyoruz. Yerel secimlerin Turkiye’nin icinde bulunduğu negatif sarmalın durması icin katkıda bulunma potansiyeli bulunuyor, ancak bu sadece secimler ozgur ve adil olarak gercekleşirse mumkun olur. Bu arada basın ozgurluğunun olmaması, derin kutuplaşma ve de siyasi temsiliyet icin secim barajının cok yuksek olması, daha demokratik ve meşru bir atmosferin ve hukukun ustunluğunun yeniden tesis edilebilmesi icin reformların ne kadar gerekli olduğunu gosteriyor. Turk hukumetinin en kısa zamanda resmi bir davet gondermesi icin uyarılması gerekiyor.”

ERDOĞAN: GELEBİLİRLER

Batman mitinginin ardından ucakta gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 30 mart secimleri icin Avrupa Birliği’nden Turkiye’ye gozlemci gelmesine herhangi bir mani bulunmadığını soylediği bildirildi.

NTVMSNBC’nin haberine gore, Erdoğan, “İstiyorlarsa gelebilirler. Hicbir mani yok” diye konuştu. Secim sonuclarının değiştirilmesi icin provokasyon olma ihtimalini de değerlendiren Başbakan Erdoğan, “Ben bunları abartılı buluyorum, Bu tur şeylere ihtimal vermiyorum” dedi.

kaynak: http://www.dipnot.tv/avrupadan-turkiyedeki-secimler-icin-gozlemci-heyet/65146/