OSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir onemli acıklamalarda bulundu. Pazar gunu 2 milyon 7 bin 685 aday YGS'ye girecek. Soru kitapcıkları basıldı, sonuncusu da carşamba gunu bitiyor. Bu yıl sınavdan sonra sorular kamuoyuna acıklanmayacak. Bu yıl YGS'de cıkan sorular acıklanmayacak. Bunun sebebini OSYM başkanı 'soruları yeniden kullanabiliriz' diye izah etti.
OSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir onemli acıklamalarda bulundu. Pazar gunu 2 milyon 7 bin 685 aday YGS'ye girecek. Soru kitapcıkları basıldı, sonuncusu da carşamba gunu bitiyor. Bu yıl sınavdan sonra sorular kamuoyuna acıklanmayacak. Bu yıl YGS'de cıkan sorular acıklanmayacak. Bunun sebebini OSYM başkanı 'soruları yeniden kullanabiliriz' diye izah etti. YGS giriş yeri oğrenmek istiyorsanız haberimizin icindeki link uzerinden bulabilirsiniz. YGS ve dahası Milliyet.com.tr'de
Bu karar herkesi şaşkına cevirdi ve tepki aldı. Zira sorular acıklanmadığı taktirde hatalı sorular da bilinmeyecek.
OSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, soruların neden acıklanmayacağını Hurriyet Gazetesi'ne verdiği roportajda izah etti. Demir'in one surduğu gerekce "soruları ilerde de kullanmak istemeleri".
İşte OSYM Başkanı'nan gerekcesi;
- Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Ozellikle sınavlarda denenmiş ve olcme niteliği yuksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yuzde 10unun paylaşımının yeterli olacağını duşunuyoruz. Yuzde 10luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kÂğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri icin uygun gorduk. Ama sadece bu YGSye 2 milyondan fazla aday katılacağı icin yonetim kurulu soruların yuzde 20sini acıklama kararı aldı.
SORU HAVUZUNU GENİŞLETMEK İCİN
- Sınav yapan bir kurum olarak bizim cok zengin bir soru havuzumuz var. Cunku her gecen gun sınav yukumuz artıyor. Cok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar soz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dokmemek, tum dunyada da bunun boyle olduğunu goruyoruz. Dunyada benzeri sınav yapan kurumların hicbiri gecmişte yaptığımız gibi sınav sorularını acıklamıyorlar. Belli bir kısmını acıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gercekten kullanışlı bir hale gelebilmesi icin 2-3 sene gerekiyor. Gercek sınavda soruların denenmesi cok onemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra acıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman olcme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. OSYM havuzu genişletme, olcme niteliğini iyileştirme gayreti icerisinde calışırken onumuzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclisten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.
İSTEYEN ADAY SINAV KÂĞIDINI GOREBİLİR
Adaylar ne yaptıklarını bilemeyecek mi?
- Bu durum, adayların bireysel olarak sınavda kendi kullandıkları soru kitapcıklarını ve cevap kÂğıtlarını kendilerinin incelemesine engel değil. Adaylar OSYMden randevu alarak kendi kitapcıklarının asıllarını inceleyebilirler. Kişisel bilgi edinmeye bir itirazımız yok.
YA SORULAR HATALIYSA...
- Bu hataların hepsini matbaa analizi dediğimiz analiz gosteriyor aslında. Matbaa analizi şu: adayların coğunluğu hangi soruya hangi seceneğe gitmiş. Başarılı adaylar yani soruların yuzde 100une yakınına doğru cevap verenler, o soruda nasıl cevap vermiş. Bu analizlerle eğer 5 secenekli bir soru, doğru secenek D ama adayların tamamı Cye gitmişse burada bir sorun var demektir. Bunu tekrar uzmanına gosterip, incelettirip burada bir hata varsa direkt iptal ederiz.
SORULAR DEĞİŞMEYECEK
- Gecen yıldan bu yana ortaoğretim mufredatında bir değişme olmadığından soruların kapsamında bir değişiklik soz konusu değil.
SONUCLARI ACIKLAMADA SURPRİZ YAPABİLİRİZ
- 2013 yılında yaptığımız tum sınavları mumkun olan en kısa surede acıklamak icin gayret ettik ve buyuk oranda da bunu başardık. Bu gayretimiz 2014 yılı sınavları icin de devam edecek. Hedefimiz, sınav bittiği anda sonucları acıklamak. Her an surpriz yapabiliriz.
TUVALET YASAĞI OLACAK MI?
- Olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi. Bu konuda cok hassasım. Sınav salonuna giren birisinin sınav salonundan cıkmaması gerekir. Buna cok onem veririm. Cunku nereye gittiği konusunda hicbir bilgiye sahip olamıyorsunuz. Belki ben olurum. Ama o salonda oturan diğer adaylar o ciddi bir endişe kaynağı. Ona fırsat vermek istemiyoruz. Sınav salonundan cıkan bir daha geri donemez. Sınavın ucte ikilik kısmı zorunludur cıkılamaz. Sonrasında isteyen cıkabilir ama geri gelemez.
YAZILI SINAVLARA GECEBİLİRİZ
Acık uclu diye bilinen yazılı sınav icin cok yoğun ve yaygın bir gayretimiz var. Bu gayret icinde bugune kadar bir deneme, iki de gercek sınav yaptık. 2014te bazı sınavlarımızı Yazılı Sınav olarak yapacağız. Yazılı sınav, gunumuz bilişim teknolojileri sayesinde objektif (nesnel) olarak yurutulebilir bir sınav sistemidir. Yazılı sınavların universiteye girişte kısa bir zaman zarfında uygulanması ise ongorulmuyor. Yeterli deneyim ve altyapı oluştuktan sonra değerlendireceğimiz bir konudur.
Pazar gunu 2 milyon 7 bin 685 aday YGS'ye girecek. Soru kitapcıkları basıldı, sonuncusu da carşamba gunu bitiyor. Bu yıl sınavdan sonra sorular kamuoyuna acıklanmayacak. Bu yıl YGS'de cıkan sorular acıklanmayacak. Bunun sebebini OSYM başkanı 'soruları yeniden kullanabiliriz' diye izah etti.
http://www.milliyet.com.tr/osym-den-flas-ygs-karari-ygs-de-egitim-1852854/
OSYM'den Flaş YGS Kararı (YGS'de Cıkan Sorular Acıklanmayacak)
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- OSYM'den Flaş YGS Kararı (YGS'de Cıkan Sorular Acıklanmayacak)