Herkese merhaba,
Ben bebeğimin banyosunu yaptırırken su, oda sıcaklığı gibi konuları pek bilmiyordum. Yaşayarak oğreniyorsunuz ya da kulaktan dolma. Boyle bir sitede gorunce paylaşmak istedim. Ayrıca termostatik batarya almak isteyenler icin indirim ceki de var. Faydalanmak isteyenler icin fırsat diye duşunuyorum.

İLK BANYO KEYFİ
Uzun bir bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız, sağlıklı bir şekilde evinize dondunuz. Artık evinizde yeni bir hayat sizi bekliyor. Onun icin her zaman en iyisini duşunerek, en doğrusunu yapmaya calışıyorsunuz. Peki ilk banyosunu nasıl, ne zaman yaptırmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz?
İlk banyosuna kadar bebeğinizi yalnızca silmeniz ya da yarım banyo yaptırmanız mumkun. Tam bir banyo, doğumdan sonraki 2 veya 3’uncu gune bırakılabilir. Gobek kordonu duşmemiş ve yeni duşmuş bebekler hic cekinmeden yıkanabilirler. Yalnızca banyo oncesi ve kurulandıktan sonra gobek ve cevresini doktorunuzun tavsiye ettiği antiseptik bir solusyonla (batticon, biocadin, poviod, vb. ) guzelce temizlemeye ozen gosterin.
Bebeğinize banyo yaptırırken su ısısı 35-37 ⁰C arasında olmalıdır. En uygun ısı 36 ⁰C’dir. Eğer bebek hasta ise ve ateşi varsa 35 ⁰C olabilir. Banyo suyu ısısı 40 ⁰C’ı asla gecmemelidir. Banyo icin ideal banyo ısısı ise 22-24 ⁰C’dir.
Banyo zamanı…
Bebeğinizin omuzlarının da suyun icine girmiş olacağı şekilde kuvete su doldurun. Bebeğinizi yavaşca ve guvenli bir şekilde kuvete yatırın: Oncelikle bebeğinizin ayakları suya girmelidir. Bir elinizle bebeğinizin başını ve boynunu destekleyin. Bebeğinizin uşumemesi icin vucuduna duzenli olarak su dokun.
Bebeğinizin altını elinizle, yumuşak bir sungerle veya bir havlu parcası ile yukardan aşağıya ve onden arkaya doğru yıkayın. Bebeğinizin başını temizlemek icin ıslak ve yumuşak bir bez ve uygun banyo losyonu kullanın. Burun delikleri kirliliklerini veya goz kenarlarındaki capakları temizlemek icin nemli bir pamuk kullanın. Bebeğinizin vajinasını veya penisini normal bir şekilde yıkayabilirsiniz. Kız bebeklerde onden arkaya doğru yıkamaya dikkat edin.
Bebeğinizi kuvetten cıkarmadan once iyice durulayın. Bunu yaparken bir elinizle bebeğinizin boynunu ve başını, diğer elinizle poposunu destekleyin. Bu arada uyluk kısmını başparmağınız ve işaret parmağınız ile tutun. Banyo sonrası bebeğinizi bir havluya sarın ve derhal kurulayın. Bebeğinizin cildi cabuk kurumuşsa yumuşak bir losyon veya krem kullanmanızda fayda olabilir. Tum bu işlemlerden sonra bebeğinizi giydirin ve bir battaniyeye (v.b.) sarın.
Bebeğinizin başını yıkarken, bıngıldak olarak bilinen kemiklerin arasındaki boşluklara dokunmaktan korkmayın. Bu bolgelerin de temizliği, başın diğer bolgeleri gibi yapılır. Bıngıldağın altında sert zarlar ve iclerinde de ozel bir sıvı vardır. Bu nedenle beynine zarar veremezsiniz.
Banyo, belli bir duzen sağlanana kadar bebek ve anne icin oldukca yorucu gelebilir. Banyolara babanın da yardım etmesi, aile icinde mutluluk kaynağıdır. Guzel gecirilen bir zamanı paylaşmak bazen bakımdan da onemli olabilir.
Kaynak: ilkbanyokeyfi.com