Siirtin Eruh ilcesinde yaşayan ve Turkiyenin en yaşlı adamı olarak da bilinen 129 yaşındaki Mehmet Esen, yıllara meydan okuyor. İlerleyen yaşına rağmen her turlu ihtiyacını kendi karşılayan asırlık cınar, 129 yıl boyunca yaşadığı anıları Dunya TVde yayınlanan Sal Û Zeman programına anlattı. Birinci Dunya Savaşında 3 ayrı cephede savaştığını dile getiren Esen, yaşanan kıtlık nedeniyle yiyecek ekmek bulamadıklarını ve giydikleri carıkları yediklerini ifade etti.
HAMİDİYE ALAYLARI'NDA ASKERLİK YAPTI
Eruh'un Gedikkaşar Koyunde yaşayan Turkiyenin en yaşlı adamı olarak da bilinen 129 yaşındaki Mehmet Esen, Turkiyenin ilk ozel Kurtce televizyonu Dunya TVde yayınlanan Sal Û Zeman programında yaşadığı ilginc hayat hikayesini anlattı. 6 cocuğu, sayısını bilmediği kadar da torunu olduğunu dile getiren Mehmet Esen, Hamidiye Alaylarında askerlik yaptığının da bilgisini verdi. Birinci Dunya Savaşında 3 cephede savaştığını dile getiren Esen, donemin şartlarını değinerek yiyecek ekmek bulamadıklarını soyledi. O donemde askeri kıyafet dahi bulmada sıkıntı yaşadıklarını soyleyen asırlık cınar, oldurulen Rus askerinin kıyafetlerini giyerek donmaktan korunduklarını ifade etti. Esen, "Rus askerlerinin elbiselerini cıkarıp, onların elbiselerini giyerdik. Askerî kumandan Cafer Tayyar Paşa gelerek keşfe cıkacaklarını soyledi. Benim carığım yoktu. Komutan carığımın nerede olduğunu sordu. Ben de ateşin uzerinde kızarttım, sonra da yediğimi soyledim. Komutan cok duygulanıp gelip alnımdan optu. Askeri kıyafet bulmada da cok sıkıntı yaşıyorduk. Yokluktan oldurulen Rus askerlerin kıyafetlerini giyiyorduk. Elbiselerin renklerini değiştirmek icin uzerimize camur suruyorduk." dedi.
"TURK VE KURT İKİZ KARDEŞTİR"
Cozum surecine de değinen 129 yaşındaki asırlık cınar, Turk ve Kurtlerin bu coğrafyada yuzyıllarca kardeş gibi yaşadığını, ortak amaclar uğruna mucadele verdiğini ifade etti. "Kurt ve Turk ikiz kardeştir" diyen Esen, bundan sonra da bu birlikteliğin devam etmesini diledi.
Turkiyenin en yaşlı insanının hayat hikayesinin pazartesi gunu saat 22.45te Dunya TVde yayınlanacak olan Sal Û Zemanda ekranlara geleceğini soyleyen yapımcı Fahri Tokcan, keyifli bir program olacağını ifade etti. Yaşlı insanların hayat hikayelerini ekranlara taşımak icin şehir şehir gezdiklerini dile getiren Tokcan, "Zaman akıp gidiyor. Biz de bu zaman seruveni icerisinde her kesin bir ah cekmişliği vardır diye duşunduk ve bunu da farklı insanlardan dinlemek istedik." şeklinde konuştu.
http://www.haberler.com/turkiye-nin-en-yaslisi-mehmet-esen-askerde-5900374-haberi/