Deniz Işıker Bedir, Pınar Kurun kabul edilemez sozlerinden yola cıkarak, Turkiyedeki ayrımcılığın boyutlarını gozler onune seriyor.
Bu başortululer doktor olamazlar. Bunlar Ataturk universitelerinde okuyamazlar. Prof. Dr. Tahir Hayırsız
Bir kız cocuğunun başını turbanla bağlarsanız, ona kadın kimliği vermiş olursunuz. Onu cocuk olarak gormediğinizi soyluyorsunuz. Ben bilim insanıyım. Bir cocuğun başını bağlamak, onu cocuk olarak gormemektir. Onu kişi olarak gormektir, onu kadın olarak gormektir. O nedenledir ki, bu ulkede cocuk tecavuzleri artmaktadır. Canan Arıtman
Bir ucurumun kenarında olsam, bana bir başortulu elini uzatsa olmeyi tercih ederim. Prof. Dr. Baria Oztaş
Başortusuyle okumak isteyen kızlar, okumasınlar zaten. Cunku zaten okumak isteyen biraz gelişmiş olur, bu işin bir kumaşla alakalı olmayacağını bilir yani. Bakın insanlar, Yemende, Afganistandaymış gibi başlarını ortuyorlar, bunun bir art niyet olduğunu insanlar gormeliler yani. Neden başortulerin ustunde dunya barışı ile ilgili bir şey yok? Baya askeri uniformadır turban. Ben değil universiteye girmesine, bu ulkede barınmasına da karşıyım. Ulke TVye konuşan Che tişortlu, rasta saclı kız
Bunlar oğrenci değildir; ben simitcinin yoklamasını almam, lutfen bunları dışarı atın. Prof. Dr. Betigul Ongen
Yeni turban dalgasıyla karşı karşıyayız. Bu dalga diğerlerine benzemiyor, bu tsunamiye donuşuyor. Bundan oncekiler, universite oğrencilerinin universitelere turbanlı girmesiyle sınırlıyken -talepler en azından bununla sınırlı iken-, bu kez cok kısa bir surede ilkoğretimden siyasete, devlet dairelerine kadar uzanan bir talepler zinciriyle karşı karşıya bırakıldık. Prof. Dr. Nur Serter
Ataturk ilkelerini ve Ataturk cumhuriyetini korumakta kararlıyız. Ozgurluk denince bu da benim ozgurluğum, ben turbanlı bir oğrenciye ders vermek istemiyorum. Prof. Dr. Filiz Mericli
Bir yargıc kursude başı acık olup, pazara turbanlı gidemez. Bu benim inanc alanım, ozgur alanım diyemez. Anayasa Mahkemesi Başkanımızı pazarda turbanlı gormek devleti sarsar. Bir oğretmen de okulda başı acık, pazara cıkınca turbanlı olamaz. Cocuk, kadınlığından utanarak turban takan oğretmenini gorup, Acaba annem ayıp mı yapıyor? diye sormaya başlar. Prof. Dr. Erdoğan Tezic
Mini etekle beş vakit namaz kılınacağını, başortusuyle icki icilebileceğini duşunen ve buna curet eden kadınların ulkesini duşluyorum. Soyle var mı bunda, adaba aykırı, inanca ters duşen bir şey? Ben bunları hayal ediyorum. Umutla bekliyorum. Ertuğrul Ozkok
Bu donemde ilmi calışmaları bir tarafa bırakın, Turkiyenin en onemli sorunu olan başortusuyle uğraşın! Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu
Universiteye başı kapalı giremezsiniz. Anayasa Mahkemesi koymuş, Danıştay koymuş, AİHM koymuş. Başı bağlı olarak okutulan yerlere git. Arabistanda falan vardır, oralara git. Suleyman Demirel
Turbanı duzgun takanlara bir şey demiyorum ama bir kısmı oyle bir takıyor ki, araba surerken ne sağlarını ne de sollarını tam olarak gorebiliyorlar. One doğru en az 3 santim cıkmış turbanlar, goruş acılarını kısıtlıyor, kac kere tehlike atlattık. Arabada başlarını acsınlar demiyorum, herkesin kendi tercihi, sadece lutfen araba kullanırken turbanın ust tarafını goruş alanlarını kapatmayacak şekilde arkaya kıvırsınlar. Bizim de hayatımızı tehlikeye atıyorlar, bunu dile getirdiğim icin de bana kızmasınlar. Ayşe Arman
Turkiyedeki kızlarımız kafasını ister oyle ortmuş ister boyle ortmuş. Kimsenin derdi olacak bir şey değil. Ben bu guzel kız kafasını niye ortmuş diye ben uzuluyorum gorduğum zaman onları. Hepsi guzel de, cok guzellerini gorunce uzuluyorum itiraf edeyim ki. Bu guzelliği saklamaya yazık değil mi diye, şahsen duşunuyorum. Bu benim kendi bakışım. Oktay Ekşi
Dışarı! Dışarı! Dışarı! T.C Devletinin Bazı Milletvekilleri
Burası hic kimsenin ozel yaşam mekÂnı değildir. Burası devletin en yuce kurumudur. Burada gorev yapanlar devletin kurallarına uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lutfen bu hanıma haddini bildiriniz! Bulent Ecevit
Turban olayının bir tek amacı vardı, o da devlete meydan okumaktı. Ondan sonraki hedef ise laik ve demokratik cumhuriyeti yıkıp yerine bir İslam cumhuriyeti kurmaktı. Tufan Turenc
(Ecevit) İspanya Meclisini basan askerlerin onune cıkan o meclis başkanı gibi. Meclisi basan bir zihniyetin karşısına dikildi. Ecevitin bu cıkışının ve orada yaptığı konuşmanın ne kadar tarihi bir oneme sahip olduğunu, o gece o konuşmanın Turkiyede neleri onlediğini tarih yazacak. Merve Hanımın cocuklarını almak icin gittiği okulda kucucuk oğrencilerden aldığı dersler, bu haddini bildirme surecinin ilk işaretleridir. Ertuğrul Ozkok
Kavakcının Meclisteki eyleminin, Turkiye Cumhuriyetine bir meydan okuma olduğu acık. Benim anladığım kadarıyla Kavakcı suc işliyor. O zaman hakkında dava acılmalı. Ne zaman adam oluruz? TBMM, Merve-Nazlı Ilıcak gibilerden temizlendiği zaman. Fatih Altaylı
Ben bu tutumu, ozgurluklerime yonelmiş bir tehdit olarak goruyor ve değerlendiriyorum. Sokaktaki insanın başortusunden rahatsız olmasam bile, TBMMdeki başortusu beni endişelendiriyor. Toktamış Ateş
Merve Kavakcı, Fazilet milletvekili. Daha Meclisin ilk gununde turbanıyla meydan okudu. Bunalım kışkırtıcılığı yaptı. Hasan Cemal
30 Ağustos resepsiyonu. At gozluğune benzer turban. İki kaş, iki goz, bir burun ve ağzı acık. Bir de eli. İlla ki baştan aşağı ortulu başkumandan (Cumhurbaşkanı) eşi Hayrunnisa Hanımın elini sıkarken, onunde baştan aşağı kapalı siyahlar giymiş, şişmanlıktan adeta yuvarlanarak yuruyen eşi Emine Hanım; John Kerry ile bir zamanlar dostu olan Obamanın acıklamalarına aklı takılı... Cuneyt Arcayurek
Gerici, ozgur kadını sevmez. Kadın ozgur olsun istemez. Ve onu ortmek, kapatmak, susturmak, bastırmak icin carşafa-turbana sarmak ister. Turban diye tutturmaları bu yuzdendir. Bekir Coşkun
Mesele onların sandığı gibi bireysel olsa, hak vereceğim. Şimdi bakın
Başı bağlamanın bin şekli var. Televizyon goruntulerine dikkat edin
AKPnin onde gelenlerinin eşleri ve kızlarının baş bağlama şekli aynı tornadan cıkmış gibi
Niye acaba? Mesele sadece inanc, ya da bireysel keyif olsa, birisi başka turlu bağlamaz mı? Hepsi birbirinin tıpkısının aynısı bu baş ortmenin inancsal değil, siyasal olduğuna inancım suruyor. Hıncal Uluc
Turbancılar, kendilerine yakıştığı icin taktıklarını soyleseler ağzımı acıp konuşmam. Bireysel tercihtir. Siyasal tercihin simgesi olarak sunsalar, o zaman tartışma başka boyut kazanır. Aslına bakarsanız, yakışma gerekcesini ileri surseler de inandırıcı olmaz. Tek tip başlığın, kefen benzeri tek tip beden sargısının yakışması mı olur? Zevkler elbette tartışılmaz(!).Daha iyi anlaşılması icin yazıyorum: Turban, kahverengi faşist gomleği gibi, gamalı hac gibi bir simgedir. Daha once de arz etmiş idim! Ozdemir İnce
Bir tane gencecik kız. New Yorkta eğitim goruyor. Bana bak seni turbanlı ekrana cıkartmam dedim. Cıkartmam sonra takarım dedi. Ekranda enteresan olabilir... Kanalın markası var, başortu ile kanalın markası zarar gorebilir. Mehmet Ali Birand
Ben oyle başını, şurasını burasını orten kadınlarla, tamamen Playboy dergisine cıplak poz veren kadınlar arasında zihniyet olarak fark gormuyorum. İkisi de kendisini nesne olarak sunuyor, ozne olarak sunmuyor. Biri diyor ki, ben gencim guzelim, şoyle bacaklarım var, boyle goğuslerim var, gostereceğim. diyor. Erkekleri boyle tavlayacağım diyor. Başını orten de, o da adamları azdırmamak icin kapatıyor. İnancta boyle bir şey yok. Dindar bir ailede buyudum. Teyzem nenem namaz kılan insanlardı. Cumhurbaşkanının ve Başbakanın eşinin kapalı olmalarını, bu kadar geri olmalarını kabul edemedim. Başortulu olmayı gericilik olarak goruyorum. Eskiden ben de başortusu bağlardım, cok da guzel bağlardım. Ama din icin değil, moda icin
Pınar Kur
Buraya kadar bu soylenenleri sabırla okuduysanız, başortusu ya da turban yerine, Yahudi veya zenci kelimesini koyun veya bu tepkilerin ayrımcılığın diğer oznelerine karşı verildiğini duşunun. Ne kadar kotu tınladığını fark edeceksiniz. Sakın bu değiştirilmiş halleriyle dunyanın başka yerlerinde bu cumleleri yuksek sesle okumayın, cunku haklı olarak ırkcı sayılırsınız. Başortusu ya da turbanlı haliyle ise burada rahatlıkla dillendirebilirsiniz, zira bu halleriyle dillendirmeniz Turkiyede duşunce ozgurluğu kapsamına girer; aynen Cingene, Ermeni dolu, Kızılbaş, pis Kurt dendiğindeki gibi. Emin olun, hic sorun olmaz, tecrubeyle sabit
Kaynak : http://www.agos.com.tr/haber.php?se..._ids=559513227500956&fb_action_type s=og.likes
Bir Gun Bir Yahudi, Bir Zenci ve Bir Turbanlı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Bir Gun Bir Yahudi, Bir Zenci ve Bir Turbanlı