AK Partide Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yapılan istişare toplantısında soz alan 24 milletvekilinden 20si Başbakan Erdoğanın Koşke cıkmasını istedi. Başbakanın Sistem değişti. Fetret donemi olmaz, icra makamı orası sozlerine Nurettin Canikli acıklık getirdi: 1982 Anayasasında Evren icin geniş yetkiler verilmişti. Bu yetkiler kullanıldığında partili Cumhurbaşkanı sonucu doğar.
CUMHURBAŞKANLIĞI secimiyle ilgili ilk istişare toplantısını partide milletvekilleriyle yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bundan sonra izleyeceği yol haritasını acıkladı. Erdoğan, Henuz kararımı vermedim. Bu aşamada isim telaffuz edilmesini de doğru bulmuyorum. Benli veya bensiz tufan olmaz. Onemli olan partinin kurumsal yapısıdır dedi. Toplantıda konuşan 24 milletvekilinden 20si ezici coğunlukla Erdoğanın Koşke cıkmasını istedi.
İSİMSİZ ANKET DOLDURDULAR
Ak Parti, genel merkezinde basına kapalı toplantıya bakanlar dahil, tum milletvekillerinin cep telefonlarını dışarıda bırakarak girmesi sağlandı. Cumhurbaşkanlığı Secimi İstişare Toplantısı vekillere anket dağıtılarak başladı. Ankette, Cumhurbaşkanı olarak kimi gormek istersiniz?, 3 donem uygulaması hakkında ne duşunuyorsunuz? ve Genel değerlendirmeleriniz nelerdir? soruları yoneltildi. Anket formunda cumhurbaşkanı aday adayı ismi yazmaları icin 3 isimlik yer bırakıldı. Ancak onceden ankete katılanların isimlerinin de yer alması planlanırken anketin, isimsiz yapılmasına karar verildi, anketi isimli yazan vekiller kağıtlarını geri alarak yeniden doldurdular. Anket sonucları ayrıca değerlendirilmek uzere toplandı. Toplantının acılış konuşmasını yapan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı secimiyle ilgili ayrıntılı ilk değerlendirmesini burada yaptı. Erdoğan, şu ilginc saptamalarda bulundu:
ESAS OLAN KURUMDUR
Ağustos ayında ilk kez halk tarafından cumhurbaşkanı sececeğiz. Bu konuda benim goruşlerimi merak ettiğinizi biliyorum. Ama henuz karar vermedim. Bu surecte isimlerin telaffuz edilmesini de doğru bulmuyorum. İstişareler yapacağız. Parti kurumsal bir yapıdır. Şu giderse parti biter, bu gelirse parti biter şeklindeki değerlendirmeler doğru değil. Burada esas olan kişiler değil, kurumdur. Benli de bensiz de tufan olmaz.
MİLLETİM NEREDE İSTERSE
Şahıslara gore değerlendirme yapılması doğru olmaz. Bu davamıza aykırı bir davranış olur. Cunku, bu hareket şahıslara bağlı değildir. Ben bugun varım yarın yokum, ama benden once de bu yuruyuş vardı benden sonra da olacak. Benden sonra da partide bir sıkıntı olmaz. Şahıslara bağlı değerlendirmeler yaparak, şu olursa sıkıntı olur, bu olmazsa sıkıntı olur gibi değerlendirmeler yanlıştır, bu yanlış bir algıdır. Ben gorev adamıyım. Partim, arkadaşlarım, aziz milletim beni nerede gormek isterse orada olurum.
GULLE KONUŞACAĞIZ
Danışmalarımızı sadece partililerle değil, STKlarla, toplum onderleriyle de yapacağız. Toplumsal uzlaşma ve konsensusa da bakacağız. Bu konuyu Cumhurbaşkanıyla da konuştuk ve konuşacağız da. Bu partiyi kurarken istişareler yaptık. Herkese sorduk, goruş aldık. Şimdi sokaktaki cocuğa da soracağız. 2007de cumhurbaşkanlığı adaylığında da goruşlere başvurmuştuk. Burada da aynı yolları izleyeceğiz. Sizin goruşunuz ne kadar değerliyse sokaktaki vatandaşın goruşu de benim icin o kadar değerli.
3 DONEM SIKINTISI
Bazı arkadaşlar, devlet adamları, siyaset adamları kolay yetişmiyor diyor. 3 donem kuralının bu nedenle partiye zarar vereceği soyleniyor. Bu konuyu tartışmaya acmamızın nedeni bu. Partimizdeki 3 donem kuralı arkadaşlarımız tarafından farklı farklı değerlendiriliyor. Bunu da muzakere ederiz.
BAŞARISIZ OLDUĞUMUZ YERLER
Secim sonuclarını değerlendirip iyi analiz yapacağız. Genel olarak başarılı olmamıza rağmen bazı il ve ilcelerde beklediğimiz sonucları alamadık. Daha once kazandığımız bir yeri kaybettiysek, burada başarı yoktur. Başarısızlığın sucu bizdedir.
CADI AVIYSA CADI AVI
Paralel yapıyla mucadelemiz aynı bicimde devam edecek. Amacımız cadı avı değil. Ancak beraber calıştığı amiri dururken, ablaların abilerin sozunu dinleyen, onlardan talimat alanlar varsa, bunlarla ilgili işlem yapacağız. Buna cadı avı diyorsanız, cadı avı yapacağız.
Evren yetkisi
Başbakan Erdoğan, bazı milletvekillerinin Koşke cıkmaması yonunde goruş belirtmeleri uzerine, Cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından secileceğini anımsatarak, Sistem değişti, fetret donemi olmaz, cunku icra makamı orası dedi. Cumhurbaşkanı olması halinde Anayasal yetkilerini kullanacağını da belirten Erdoğan, Cok sayıda arkadaşımız var Başbakanlık yapacak. Bu 12-13 yılda cok sayıda kadro geldi dedi. Erdoğanın konuşmasının ardından soz alan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, sistem değişikliği sozlerine acıklık getirdi. Bu sistemde icranın başının Cumhurbaşkanı olacağına dikkat ceken Canikli, 1982 Anayasasının Cumhurbaşkanına verdiği yetkiler halk tarafından secilecek Cumhurbaşkanının da yetkilerini kullanması icin yeterlidir. Cunku bu Anayasa ile 12 Eylulde Kenan Evrenin kullanması icin zaten geniş yetkiler verilmişti. Bu yetkiler halkın sectiği Cumhurbaşkanı tarafından kullanıldığında partili Cumhurbaşkanı sonucunu doğurur. Bu yetkilerle Cumhurbaşkanlığı da yapılır Başbakanlık da dedi.
3uncu isim cıkmadı
AK Parti kulislerinde yapılan nabız yoklamalarında, ankete katılan milletvekillerinin buyuk coğunluğu Koşkte Erdoğanı gormek istediğini soyledi. Kucuk bir bolumu Erdoğanın Başbakan olarak kalması, Gulun Cumhurbaşkanlığına devamı niteliğinde Gul seceneğini kullandı. Milletvekilleri 3uncu bir isim soylemedi.
3 donem kalksın
Soz alan 24 milletvekilinden 20si, Tayyip Erdoğanı Cumhurbaşkanı olarak gormek istediğini dile getirdi. 4 milletvekili ise partinin ve ulkenin geleceği acısından, Erdoğanı partinin başında gormek istediğini soyledi. Bazı vekiller, Gonlumuz Koşke cıkmanız gerektiğini, mantığımız partinin başında kalmanız gerektiğini soyluyor dedi. Konuşan milletvekilleri, partinin tuzuğundeki 3 donem gorev yaptıktan sonra siyasete ara verme hukmunun Kuran ayeti olmadığını, bunun değiştirilmesi gerektiğini soylediler.
Daraltılmış bolge
Toplantıdaki surprizlerden biri de secimlerde daraltılmış bolge uygulanması oldu. Konu, Erdoğanın, Onumuzdeki secimler icin daraltılmış bolgeyi tartışmalıyız sozleriyle gundeme geldi. Bu konuda partinin on hazırlığı olduğu da ortaya cıktı. Buna gore, parti TBMMnin haziran ayına kadar suren calışma takvimi icerisinde genel secimlerde daraltılmış bolge duzenlemesini teklif olarak gundeme getirecek. Değişikliğin, Meclis tatile girmeden cıkartılması ve 2015 Haziran ayında yapılması planlanan genel secimlerde kullanılması planlanıyor.
Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26236794.asp
Kenan Evren'in yetkileri
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Kenan Evren'in yetkileri