http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26246817.asp

Ormanlık alanlar işletmelere acılıyor
DHA 18 Nisan 2014
Turkiye icin cok kotu haber

-
A
+
Ormanlık alanları petrol boru hatları, enerji santralları, petrol ve doğalgaz aramaları gibi işletmelere acan yonetmelik Resmi Gazete yayımlandı.

Resmi Gazete’nin bugunku sayısında yayımlanan Orman Kanunu’nun 16, 17 ve 18. maddelerinin uygulanmasına ilişkin yonetmelikler ile, ormanlık alanlarda enerji uretim santralleri, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol ve doğalgaz arama tesislerinin kurulmasına izin verilmesinin onu acıldı.

Yonetmelik hukumlerine gore ormanlık alanlarda ayrıca, haberleşme tesisleri, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesisler ile eğitim ve spor tesislerine, yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tunel gibi ulaşım tesislerine izin verilebilecek.

Ayrıca, ozel yuksekoğretim kurumları dışında, yuksekoğretim kurumlarının eğitim ve araştırma amaclı tesislerine ve izin verilen bu alan icinde izin sahibi yuksekoğretim kurumuna veya Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Mudurluğune yurt yapılması icin izin verilebilecek.

MİLLİ PARKLAR ELDEN GİDİYOR

Bunların yanında, ormanlık alanlar icinde, balık uretim tesislerine, odun komuru gibi işletilmesinde ağac kullanılan ocaklara, define aramasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına da izin verilebilecek. Buna karşılık, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılması icin yalnızca Kultur ve Turizm Bakanlığı izin verebilecek.

Ormanlık alanlarda kurulmasına izin verilen tesislerin kontrol ve denetimleri de "serbest yeminli ormancılık buroları"na yaptırılacağı hukum altına alınan yonetmelikte şoyle deniliyor:

"Ancak su isale hattı, baraj, golet, doğalgaz boru hattı, petrol boru hattı, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonu, enerji nakil hattı, yol, telefon iletim hattı izinlerinde saha kontrolleri yatırım tamamlanıncaya kadar her yıl, yatırımın tamamlanmasını takiben sonu sıfır ve beş ile biten yıllarda yapılır."

Ormanlık alanlarda kurulmasına izin verilen tesislerde patlayıcı madde depolanması halinde cevre guvenlik alanları icin yer ustunde de emniyet sahasına izin verilebileceği de belirtilen yonetmelikte, "Ormanlık alanda olmayan yer ustundeki patlayıcı madde depolarına cevre guvenlik alanı icin izin verilebilir. Ormanlık alanda yer ustunde patlayıcı madde deposuna izin verilmez" deniliyor.

Her turlu hakkı saklıdır.