Adıyaman'da doğuştan bedensel engelli 8 yaşındaki kız, okuma yazma oğretmek icin evine gelen oğretmeninin yaptırdığı egzersizler sayesinde yurudu.
5Sitene Ekle
Engelli Filiz'i oğretmeni yuruttu
Orenli Mahallesi'nde yaşayan Zeynep ve İbrahim Arık ciftinin tek cocuğu Filiz Arık, doğuştan bedensel engelli olarak dunyaya geldi. Ailesi tarafından bircok doktora goturulen Arık, uygulanan tedavilere rağmen sağlığına kavuşamadı. Boynundan aşağı bedeninin hicbir uzvunu hareket ettiremeyen ve bu yuzden okula gidemeyen Arık icin ailesi okuma yazma oğretmek amacıyla Milli Eğitim Mudurluğu'nden oğretmen gorevlendirmesini istedi.
Gorevlendirilen sınıf oğretmeni Mehmet Uğur Ayhan, eğitim vermeye geldiği kızın engelli olduğunu, ellerini ve ayaklarını kullanamadığını gorunce ona spor dersi kapsamında ceşitli egzersizler yaptırdı. Uc ay boyunca egzersizlere devam eden Arık, once ellerini kullanıp yazı yazmaya, sonra tek başına oturmaya ve yurumeye başladı.
Tahtadan destek aletleri yaptı
Oğretmen Ayhan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, eğitim vermeye geldiği ilk gun Filiz'in cekyatta uzandığını ve hicbir tarafını hareket ettiremediğini gorduğunu soyledi.
Eğitim vermek icin Filiz'in ellerini kullanması gerektiğini, bu nedenle el, kol egzersizlerine başladıklarını belirten Ayhan, "Egzersizlere başladıktan sonra Filiz'in kollarını duz tutabilmesi icin tahta ve bezden oluşan bir alet yaptım. Bu aletleri Filiz'in koluna gecirdim. Faydalı olduğunu gorunce derslerden sonra egzersizlere ağırlık verdik" dedi.
Arık'ın elleriyle kalem tutmaya başlamasıyla aynı aletleri ayakları icin de yaptığını ifade eden Ayhan, daha sonra ayak egzersizlerine başladıklarını vurguladı.
Arık'a spor yaptırarak hayata tutunmasını sağladığına işaret eden Ayhan, şoyle konuştu:
"Onceleri Filiz'i tutarak, yurumeye calışmasını sağladık. Bir sure sonra kendi başına ayakta durmaya ve kucuk adımlar atmaya başladı. Daha sonra evde yaptırdığımız yuruyuş bandına tutunarak yurumeye başladı. Şimdi kendi başına oturuyor, yazı yazıyor, konuşuyor, kollarını hareket ettiriyor. Morali yukseldi. İnşallah daha iyi olacak. Umit ediyorum ki okullar tatile girdiğinde Filiz'i yuruyerek tatile gondereceğiz."
"Yurumeye başladığı gun mutluluktan ağladım"
Anne Zeynep Arık da kızını Ankara başta olmak uzere bircok doktora goturduklerini ancak kızının kendi başına oturamayacağını, yuruyemeyeceğini ve bedeninin surekli titrediğini soylediklerini ifade etti.
Aldıkları heyet raporuyla kızına evde eğitim verilmesi icin Milli Eğitim Mudurluğu'nden oğretmen talebinde bulunduklarını belirten Arık, "Mehmet Hoca evimize gelip Filiz'e eğitim vermeye başlayınca kızımın morali yukseldi. Eğitimin yanı sıra yaptıkları egzersizler sayesinde şimdi desteksiz oturuyor, yavaş yavaş yurumeye de başladı. Yurumeye başladığı gun mutluluktan ağladım" diye konuştu.
Filiz ise yurumeye başlamasıyla hayatının değiştiğini soyledi.
Eskiden annesi yalnız bırakınca cok korktuğunu belirten Filiz, "Şimdi korkmuyorum. Hicbir şeyi tutamıyordum, yuruyemiyordum ama şimdi her şeyi tutmaya ve yurumeye başladım. Eskiden koltukta uzanıyor televizyon izliyordum, şimdi durumum değişti. Oğretmenimle yazı yazıyorum ve spor yapıyorum" şeklinde konuştu. aa