[h=2]17 Aralık operasyonunda gozaltına alınan işadamı Reza Zarrab, sessizliğini bozdu.[/h]Reza Zarrab adını sanatcı Ebru Gundeş'le yaptığı evlilik sonrası duyurdu. İranlı'ydı, altın ticareti yapıyordu. 17 Aralık 2013 sabahı yapılan polis operasyonunun merkezinde yer aldı. Donemin İcişleri Bakanı Muammer Guler, Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan ile Cevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğullarının da adının karıştığı operasyonda hapse atıldı.

[h=4]4 AY SONRA SUSKUNLUĞUNU BOZDU[/h] Turkiye'nin İran'dan aldığı gaza karşılık sattığı altın ticaretine aracılık ederek, 87 milyar euroluk kara para trafiğini yonettiği, altın kacakcılığı yaptığı, bakanlara yuklu miktarlarda ruşvet karşılığında kamudaki sorunlarının cozumu icin kendisine imtiyazlar sağladığı iddia edildi. Cezaevine girdi, 70 gun hapis yattı ardından suc vasfının değişme ihtimali doğduğu gerekcesiyle tutuksuz yargılanmak uzere tahliye oldu.
4 ay sonra ilk kez Sabah Gazetesi'ne konuşan Zarrab, carpıcı acıklamalarda bulundu:

[h=4]"30 POLİSLE YATAK ODAMI BASTILAR"[/h] "Cezaevindeyken, "Sucu hukumetin ustune yık, tahliye kÂğıdını goreceksin" garantisini verdiler. Kabul etmedim. Sabah 5 bucukta, en mahrem yerden, 30 polisle yatak odamı bastılar. Kapıda 20 kameramanı gorunce, bunun bir darbe operasyonu olduğunu anladım.

[h=4]"GANA'DAN GELEN ALTINLA ALGI OPERASYONU YAPILDI"[/h] "Gana'dan gelen 1.5 ton altın vardı. Biz ithalat kısmında, gumruğe başvuru yaptığımız zaman bu ucağın evrakının olmadığını oğrendik. İthalattan vazgectik. İfade almadılar, bir şey yapmadılar ama gunlerce manşet oldu. Gumruğe başvurduk. Bir soruşturma gecirdik ve mahkeme, herhangi bir kacakcılık ve kacakcılığa teşebbus olmadığına, sahte evrak kullanılmadığına dair takipsizlik kararı verdi. Tum amac, algı yonetimi ve operasyonuydu."

[h=4]"SAATİ DİLİNE DOLAYANLAR OZUR DİLEYECEK"[/h] "Bu saat nereden geldi? "700 bin liralık saat mi olur" dediler vs. Koskocaman 200 trilyonluk altın ticaretinin analizini herkes bırakmış, saat analizi yapıyorlar. Bakın saatle alakalı mahkemeye sunulan belgelerden sonra, o saati diline dolayan beyefendilerin nasıl bir ozur dileyeceklerini cok merak ediyorum."

[h=4]"DOSYADAKİ BUTUN DETAYLARI GORECEKSİNİZ"[/h] "O saati Sayın Cağlayan'ın koluna Paralel mi taktı? Zarrab mı taktı, Sayın Bakan kendi mi taktı? Hepimiz goreceğiz. Piyanoyu da goreceğiz... Sadece bu ikisi değil, dosyadaki butun detayların cevabını goreceksiniz. Gizlilik kalktığında er ya da gec, 2-3 ay sonra ortaya cıkacak."
[h=4]"TURKİYE'DE YAŞAYAN BİRİNİN VATANDAŞLIK ALMASI GARİP Mİ?"[/h] "2006 veya 2007'de Turk vatandaşlığına gectim. O donemde İcişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'ydu. 1984'ten itibaren Turkiye'de yaşayan bir insan olarak, ağabeyimin vatandaşlık alması sizce anormal bir şey mi? Kaldı ki ağabeyimin vatandaşlık başvurusu Sayın Guler'in bakanlığından onceki bir doneme dayanıyor. Kabulu, Sayın Guler'in olduğu donem. Abimin şirketi gecen yıl en fazla buyuyen ihracatcı şirket odulu aldı. Musaade edin de bu adam da alsın artık vatandaşlık."

[h=4]"BABEK ZENCANİ İLE 4 DAKİKA GORUŞTUM"[/h] "Bu 87 milyar euro rakamına gelince... Bunun araştırması o kadar basit ki. Bakın, İran'ın Turkiye ile yıllık ticaret rakamı 3.5 milyar eurodur. 87 milyar euronun birikmesi icin 24 yıl İran'ın Turkiye'deki fonuna dokunmamış olması lazım."
[h=4]"YAPTIĞIM TİCARET YASAL"[/h] "Bu iddiaları ortaya atan insanlar, ya matematik bilmiyor, ya da algı yonetimi yapıyor. İllegal yollardan elde edilmiş para, kara para olur. Benim yaptığım tum ticaret, bankalar uzerinden yapılmıştır. Devletin tum kurumlarının denetimine acık yapılmıştır. 200 ton altın ihrac edip Turkiye'ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari acığın yuzde 15'ini ben kapattım. Babek Zencani'yle arkadaş da değilim ortak da. Toplam goruşmem, 4 dakikayı gecmez. İran'da hakkımda tutuklama kararı yok. Dilediğim zaman gidip gelebilirim. Orada şirketlerim var ve babam da şu an orada."
[h=4]"RUŞVET RAKAMI GİDEREK ARTIYOR"[/h] "Gozaltına alındığımız gun Zafer Cağlayan'a verildiği iddia edilen ruşvet rakamı 50 milyon dolarlardaydı. Mahkemeye cıktığımızda 100 milyon dolar oldu. Tahliye olduk, 150 milyon dolar oldu. Herhalde ihtarname acılana kadar 1 milyarı bulur."

[h=4]"İRAN'A YAPILAN AMBARGOYU DELMEDİM"[/h] "Ben hicbir zaman İran'a konulan ambargoyu delmedim. 1 Temmuz'da biliyorsunuz altına ambargo geldi. Sakıncalı bir urun ilan edildikten sonra biz bu ticareti durdurduk, devam etmedik. "Geride kalmış bir ticaretin sorgulaması neden 17 Aralık'ta yapıldı" sorusunun cevabını ben de merak ediyorum. Bunun yanında herkes beni bu gune kadar medyadan gorduğu kadarıyla, 4-5 yıl once Turkiye'ye yerleşip ticaret yapan bir insan olarak tanıyor. Oysa ben 1 yaşımdan beri (1984) Turkiye'de yaşıyorum."

[h=4]"ALTIN TİCARETİM TAMAMEN YASAL"[/h] "Yaptığım ticaret tamamen legal. Altında kacakcılık mumkun değil. Cunku altında vergi ve KDV yoktur. Mahkemeye cıktığımda, hÂkim bana bu iddiayı yonelttiği zaman, altında KDV ve OTV olmadığını soyledim. O da şaşırdı, bilmiyordu bunu."

http://www.ensonhaber.com/reza-zarrab-17-aralikta-yasadiklarini-anlatti-2014-04-19.html