Kamuoyunda ateistlerle (tanrıtanımaz) ilgili cıkan haber ve yanlış bilgilere karşı bir grup ateist dernek kurdu. Amaclarının hem haksızlığa uğrayan ateistlere hukuki destek vermek, hem de kendilerini daha iyi anlatmak olduğunu belirten dernek uyeleri, “Kesinlikle misyonerlik gibi bir hedefimiz yok” diyor. Aktif 11 kurucu uyesi, 90 kişilik de destekci grubu olan derneğin Gecici Yonetim Kurulu Başkanı Tolga İnci, calışmalarını şoyle anlatıyor:

DİNDAR DA GELSİN

- 2013’te ateistlerin yuzde 51’inin Tanrı’ya inandığını soyleyen bir kamuoyu araştırması yayınlanmıştı. Bunun uzerine ‘Neler oluyor, yeter artık’ diye isyan edip bir grup ateist ve dinsiz bir araya geldik. ‘İnsanlara kendimizi anlatmamız lazım’ diye duşunduk. Ceşitli girişimlerden sonra nihayet resmiyet kazanan derneğin kapıları artık herkese acık.
- İlla ateist olmanız gerekmiyor. Tuzuğumuzu benimseyen herkes uye olabilir. Hatta dindarlar da gelsin, bu ateistler nasıl insanlar oğrensinler. Onyargılardan, hurafelerden kurtulalım istiyoruz. Tek bir kuralımız var: Derneğimiz altında her siyasi goruşten insan var ama bu goruşlerin derneğe yansıtılmasına izin vermiyoruz. Bununla ilgili cok katı kurallarımız bulunuyor. Dernekte kesinlikle siyaset yapılmayacak.

BİZCE İYİ BİR ŞEY

- Oncelikli hedefimiz ateist ve dinsizlerin haklarını savunmak. Kurulduğumuzu ilan ettikten sonra ‘Bana hakaret ettiler, dava ettiler, mahkemelerde surunuyorum’ diye bircok kişi bizle iletişime gecti. Şu an 3 gonullu avukatımız var. Ozellikle maddi zorluk icinde olan ve sırf ‘Allah yok’ veya ‘İnanmıyorum’ dediği icin işten cıkarılan, yurttan atılan arkadaşlarımıza hukuki destek vereceğiz. Bunun dışında komisyonlar kurup halka acık seminerler ve bilgilendirme toplantıları yapacağız.
- İsteğimiz doğru anlaşılmak. Ateizmi yaymak gibi bir amacımız, herkes ateist olsun diye bir derdimiz yok. Herkes insan olsun. Kendi bireysel ozgurluk alanında ne yaşayacaksa yaşasın ama bunu başka insanların uzerinde baskı aracı olarak kullanmasın. Ateist de yapmasın bunu. Bizce ateizm iyi bir şeydir, insanları ozgurleştirici bir şeydir ama dinin neden kotu olduğunu anlatmak gibi bir amacımız yok.

TERORİST FİLAN DEĞİLİZ

- Biz ateistler arasındaki mutlu azınlıktanız. Kendimize guvendiğimiz icin ortaya cıktık. Herkes bunu yapamıyor; ‘Başıma bir iş gelir mi?’ diye duşunuyorlar. Bu endişelerde haksız değiller ama biz cekinmedik. Dernek başvurusu yaptık. 2 gun icinde resmileştik. Devlet bize ‘Dur’ diye zorluk cıkarmadı ama Turkiye’de bir kutuplaşma ve duşmanlaşma var. Bunun boyle olması gerekmediğini anlatmak istiyoruz. Dinsizle dindar illa duşman olacak diye bir şey yok. Cok tebrik, az tehdit aldık.
- Başbakan’ın ateistlere yonelik sozlerini kişisel olarak alıyoruz. Durduk yere biri size ‘terorist’ dediğinde iyi şeyler duşunmuyorsunuz. Biz terorist filan değiliz. Biz sadece ateistiz. Bunun peşine boyle eklemlemeler yapmak en basit tabiriyle ayıp.hurriyet