Dersim'in her yerine Berkin Elvan Fidanlığı' etkinliğinde dağıtılan her lokma, Berkin Elvan icindi. Pulumur, Nizamiye, Gecit, Mazgirt, Hozat ve Dersim merkezde acılan Berkin Elvan ve Gezi Şehitleri Fidanlıklarına gelenlerin derdi, Berkin'i unutturmamaktı.

Dersimli Ceşminaz Hanım, “Benim oğlum” diyor, duruyor. Sonra anlatıyor: “90’larda olduruldu, işkencede. Cok yandık biz. Sanırdım ki, başka bir şeye uzulmem, ama Berkin’e daha cok uzuldum.” Gene susuyor, “Ah be kızım” diyor sağ elinin parmaklarını acarak: “Bir karış cocuk , nasıl yanmasın yurek, el kadar cocuk, her yeri devrimci olsa n’olur! Yaktılar ana babasını, ne zorluklarla getirmişlerdi o yaşa”. “Yetişemedim, yeni haberim oldu” diye hayıflanıyor. Yetişemediği yer, Berkin Elvan’ın anne memleketi Dersim Ovacık’taki Dersim Gozeleri’nde Berkin icin dağıtılan 40 lokması. “Ama olsun” diyor, “Canına değsin, cok dua almıştır Berkin zaten.” Yanlış değil. İclerinde Metin Kahraman, Erdoğan Emir, Ayşe Tutuncu, Erdal Erzincan, Ahmet Aslan gibi isimlerin de olduğu Gezici Muzisyenler’in 19 Nisan’da Erzincan’da başlattığı ve 21 Nisan’ın Berkin’in memleketi Ovacık Coğurlu koyunde biten ‘HES’ler, Barajlar ve Maden Ocaklarıyla, Doğanın Tahribatına Karşı Dersim’in Her Yerine Berkin Elvan Fidanlığı’ etkinliğinde dağıtılan her lokma Berkin Elvan icindi. Pulumur, Nizamiye, Gecit, Mazgirt, Hozat ve Dersim merkezde acılan Berkin Elvan ve Gezi Şehitleri fidanlıklarına gelenlerin derdi, Berkin’i unutturmamaktı. Hozat’ta Berkin icin fidan diken 10 yaşındaki Nazlıcan, “Berkin’i vurmuşlar, polisler işte, ekmek almaya giderken hem de, cok uzuldum” diyor.

15 değil, 13.5
Elbette en anlamlı an, Coğurlu Koyu’ndeydi. Berkin’in dayısı Kenan Duzen’in Berkin Fidanlığı icin bağışladığı araziye ilk fidanı Berkin Elvan’ın annesi Gulsum Hanım ile babası Sami Bey dikiyor. 11 Mart’ta, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle 269 gun komada kaldıktan sonra 15 yaşında, 16 kilo olarak toprağa verilen Berkin’in annesi ilk fidanı diktikten sonra şoyle diyor: “Burda buyusun Berkin de, bu fidanlar da. O sekiz cocuğun hepsi benim cocuğum. Berkin, herkes diyor ki, 15 yaşında. Değil! Oğlum vurulduğunda 13.5 yaşındaydı. 14’unu bitiremedi, yoğun bakımdaydı, Cocuğum 15’ini goremedi. Şimdi umarım, bu fidan Berkin olsun.” Başbakan Erdoğan ’ın secim meydanlarında kendisini yuhalatmasına şimdiye kadar bir şey demeyen Gulsum Hanım, ilk defa burada konuşuyor:
“Bugunku goruntum bu, şalvarım ve yemenim. Benim yorem, bunun icin de bir laf soyluyorsa, soylesin. Ben bugun puşi bağlayacaktım, yorem şekli hazırlanacaktım. Bu başımdaki puşiyse, Başbakan’ın eşi evlendiğinde, bu başımdaki oyalı yazmadan onun da ceyiz sandığında yok muydu? Beni yuhlayanlar, bu başımdaki yemeniyi puşi diye yuhladılar. Bir duşunsunler bakalım, onların ceyiz sandığında bundan yok muydu? 14 yaşında cocuğu goturdu terorist yaptı. Benim oğlum cellat değildi.”

Baba Sami Elvan ise ilk fidanı dikerken camur olan ellerini gosteriyor ve “Biz Berkin’i bu şekilde buyuttuk, ellerimiz topraklı” diyor. Ve devamını getiriyor: “Gezi sureci uc tane ağacla başladı, sekiz cocuğumuzu aldı. Ve en kucuğu de Berkin’di. Dileğim bundan sonra bir Berkin, bir Ethem, bir Ali İsmail, bir Mehmet, bir Hasan Ferit, bir Ahmet, bir Medeni, bir Abdullah daha kaybetmeyelim. Cocuklarımız artık bu fidanlıkta yaşayacak, ağac olacaklar. Belki ileride Berkin ve Berkin gibi cocuklar bu ulkeye idare edecekti, ama aldılar elimizden. Ama kesinlikle başka Berkinlerimizi alamayacaklar. Bunu kafalarının bir yerine koysunlar. Gorduk milyonlarca Berkin var. Ben o milyonlarca Berkin’e guveniyorum.”
Kardeşimizi kaybettik Dayısı ise biraz pişman, yapamadıklarından. “Yeğenimin bana derdi ki hep ‘Dayı beni Munzur Festivali’nde Dersim’e, bir de bizim ziyaretimiz Zelbaba’ya gotur. Yeğenimin butun arzusu burdaydı. Şimdi onlara yakın artık.”
Ailenin isteklerine ilk sahip cıkan ise Ovacık’ın yeni, Turkiye ’nin ise ilk komunist belediye başkanı olan Fatih Macoğlu oluyor. “Hem Berkin’e hem Gezi’de direnen ve şehit olan o guzel cocukların can bulduğu bu fidanlara sahip cıkacağız”.
Ağac dikimine katılmak icin okullarını kıran kızlı oğlanlı gencler ise yağan yağmura rağmen “Berkin Elvan olumsuzdur” diye bağırıyor. Lise 3’te okuyan Eda Yıldız, “Berkin’in Ovacıklı olduğunu biliyordum ama olmasaydı da gelirdim, Ali İsmail yuruyuşune de katılmıştım” diyor. 18 yaşındaki Ciğdem ise “Ailesine destek olmak icin geldik” diyor. Sonra ekliyor: “Berkin’in yerinde ben de olabilirdim, değil mi?” 17’lik delikanlı Sidar ise “Ne hissedeceğim, huzun” diyor. “Kardeşimizi kaybettik sonucta.” İrem ise soruyor: “Her sokağa cıkan cocuk terorist mi yani? Ayrıca o mezara bırakılanlar da misketti, hepimiz oynadık.” Hulya ise “Acı hissediyorum. Başsağlığı bile dilemedi, en kotusu de o” diyor.
Fidan dikiminden ve Ovacık Belediyesi’ndeki Berkin Elvan 40 yemeğinden sonra yapılan Birlik Cemi’nde Zeynel Dede’nin soyledikleri aslında butun Ovacık ve Dersimlilerin ortak kanaatı gibi: “Ya Hak, Berkin Elvan cocuğumuzun ruhunu şad eyle, mekanını cennet eyle, zalimin zulmune dur de!”
http://www.radikal.com.tr/turkiye/berkin_elvan_dersimde_bin_fidan-1188088