Sarıkamış ilcesinde Rus Car'ı 2. Nikola tarafından 1890 yılında yaptırılan Fevzi Cakmak İlkokulu'nda 1947 yılında kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramı fotoğrafları ortaya cıktı.

Kentte 1926 yılından beri faaliyette olan Fevzi Cakmak İlkokulu'nda yarım 67 yıldır korunan belge ve fotoğraf arşivi dikkati cekiyor.

Siyah beyaz fotoğraflarda donemin oğretmen ve oğrencilerinin 23 Nisan'da tiyatro, muzik ve eğlence programları, resmi gecit torenleri yer alıyor. 1959 yılında askeri aracla kent merkezinde gezinti yapılıyor.

Okulun 88 yıldır eğitim-oğretim yuvası olduğunun altını cizen Karabağ, tarihi misyonunu, heyecanını yaşatmaya calıştıklarını vurguladı. Okulda sadece eğitim-oğretim yapılmadığını, sosyal etkinliklere de onem verdiklerini anlatan Karabağ, şunları kaydetti:

"Sosyal, kulturel ve sanatsal faaliyetler, yıllarca ehil oğretmenlerin fedakarlıklarıyla bugunumuze kadar gelmiş. 1935 yılından itibaren yapılan faaliyetler, fotoğraflarla arşivlenmiş. Biz de oğrencilerimize nostalji yaşatmak icin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramı'nın 50-60 yıl once nasıl kutlandığını gostermek icin asırlık fotoğraflarımızı cıkartıp, dijital ortamda onlara gostermeye calıştık. Bir nebze olsun gecmişimizi hatırlatmak istedik."

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/81867/2/13/asirlik-okulda-23-nisan-nostaljisi