TBMM'de 23 Nisan ozel oturumu yapılıyor. Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıcdaroğlu, MHP lideri Bahceli, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan acıklama yaptı. Şu an kursude HDP Eş genel başkanı Ertuğrul Kurkcu konuşuyor.
İşte Erdoğanın konuşmasından satır başları:
"94 yıl boyunca TBMM catısı altında hizmet uretmiş tum parlamenterleri şukranla anıyorum. Turkiye işgal edilip en son da İstanbul duştuğunde TBMM bir kurtuluş umidi olarak tesis edildi. Gazi Mustafa kemal hayatının her safhasında TBMMnin en ust mercii olduğunu her zaman vurgulamıştır. Halk TBMMyi cok buyuk bir heyecanla benimsemiş ona daima inanmış ve guvenmiştir. Halk TBMMyi kendi kurumu olarak her zaman kucaklamış ve her zaman muhabbet beslemiştir. Ancak Meclis tek adam olma diktator olma heveslileri icin adeta iktidarlarını paylaşmak zorunda oldukları bir makam olmak zorunda olmuştur. Askeri darbeler burokratik darbe girişimleri post modern darbeler halkın iktidarını yıpratmak amacıyla yapılmıştır.
Meclis butun bun darbe girişimlerine rağmen dimdik ayakta kalmış yine bizzat millet tarafından muhafaza edilmiştir. Aradan 94 yıl gecmesine rağmen TBMMnin tum makam ve mercilerin uzerinde o0lduğunu kabul edemeyen kesimler olduğunu goruyoruz.
Cetelerin illegal yapıların meclisi hice sayarak kendi cıkarları adına milli iradeye kast ettiklerini goruyoruz ve yaşıyoruz. Kendisini elindeki kalemi ya da sermayesiyle herkesin uzerinde gorenlerin meclise ve milli iradeye hukmetme gayreti icinde olduklarını goruyoruz. Meclisi yok saymaya meclisi zayıflatmaya yonelik girişimler artık sadece silahlı darbe girişimleriyle olmuyor. Modern dunyada silahların yerini başka araclar alabiliyor. Daha birkac hafta oncesine kadar bunu tecrube ettik. Sosyal medyanın kotu niyetlilerin elinde milli iradeye kast edecek bir arac olarak kullanıldığını gorduk. Şantaj goruntulerinin TBMMyi hedef aldığını gorduk.
Siyasi partilerin bu şantaj odaklarıyla işbirliği yaptığına şahit olduk. Bu ulkenin cumhurbaşkanı başbakanı genelkurmay başkanı bakanları hedef alındı. Partilerin il başkanlıklarının dinlendiği ortaya cıktı. Sanatcılarımızın gazetecilerimizin dinlenmeler yoluyla şantaja maruz kaldıkları ortaya cıktı. Hatta Dışişleri Bakanlığındaki cok gizli toplantı dinlendi. Bu millet sandığa gitti ve bir kez daha demokrasimizi guc verdi.
1947 yılında sandık namusumuzdur diyen Mersin Aslankoylu kadınlar artık 77 milyonun sandık namusumuzdur dedikleri bir atmosferin oluşmasını sağlamışlardır. Cumhuriyetimize yaraşır şekilde 100. yılımıza dunyanın en huzurlu ve istikrarlı ulkelerinden biri olarak ulaşacağız. Bu aziz millet her şeyin en iyisini ve guzelini hak ediyor. Bu aziz millet kanla canla fedakarlıkla kurduğu bu meclise canı gibi evladı gibi sahip cıkıyor ve guveniyor. Bir kez daha ilk meclisin aziz hatırasını muhabbetle yad ediyorum."
CHP lideri Kemal Kılıcdaroğlu'nun acıklamaları:
"DİKTA REJİMİ KURMAYA CALIŞANLARI..."
"Mustafa Kemale atıfla soylemek isterim ki ulusal egemenliğin karşısına zincirleri erimiştir. Bir dikta rejimi kurmaya calışanları once Ataturkun Balıkesirde de yaptığı konuşmaları iyice oğrenmeleri gerekir. Milli irade sadece bir şahsın duşunmesinden ibaret değildir. Ulusal Egemenlik coğulculuk bir rejim ve hukukta adalet meselesidir. Sandıktan cıktım ne istersem yaparım anlayışı ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz.
Ulusal egemenlik sandıktan cıkan oy sayısına bağlı değildir. Egemenlik butun ulusundur. Boyle bir yonetim anlayışa cumhuriyet kelimesi yakışmamıştır. Uygulanan yuzde 10 secim barajı egemenliği hice sayarak ve iktidarda kalmak icin her şeyi reva goren bir zihniyetin urunudur.
"BERKİN ELVAN'A ADIYORUM"
Bu yıl 23 Nisan ulusal ve egemenlik bayramını grubum adına 23 Nisan temel hak ve ozgurlukleri icin, canlarımızı feda eden genclerimiz icin ve Berkin Elvana adıyorum."
MHP lideri Devlet Bahcelinin acıklamaları:
"Sozlerimin başında sizleri ve vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Kutlu hatıralarımızı yad ediyorum. TBMM her şeyden once Turk milletine duyulan saygının cok kıymetli bir urunudur. Mili egemenliğe bağlılığın cok acık ve net kanıtıdır. Milletimiz kendi geleceğine yon vereceğini 23 Nisan 1920de gostermiştir.
Corak, bakımsız evli Ankaranın gobeğinde bağımsızlığın haritası şekillenmiştir. Şımarıklığa rest ceken milli direniştir 23 Nisan 1920. Anadolu ozlemiyle yanıp tutuşan somurgeci guclere en tutarlı duruştur. 23 Nisan 1920 Cuma gunu kılınan Cuma namazının hemen ardından butun umutlarla ve dualarla meclisin kapısı aralanmıştır. Ankara tek vucut olmuştur. TBMM icinden cıkıp milletin sozcusu olmuştur."
Omuzlarımıza ustlenen gorevin buyukluğunu biliyoruz. Bilmeyenlere hatırlatırım ki vazifelerimizi yerine getirmek icin gereken cesaret tarih sayfalarımızda vardır. Tahta sıralarda, dar koridorlarda kutlu gunlerin duşu kurulmuştur. Ayaz gecelerde şeref ve namus davalarına ant icilmiştir. Herkese TBMMye bu şekilde yaklaşmasını tavsiye ediyorum. Sevgili cocuklarımızın bayramını en icten dileklerimle kutluyorum. Buyuk Ataturke dava arkadaşlarına rahmet diliyorum.
BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan'ın konuşmasından satır başları:
Bugun 23 Nisan 1920de coğulcu bir anlayışla kurulan TBMMnin 94. Yılını geride bırakıyoruz. Buruk da olsa butun cocuklarımızın bayramını kutluyorum.
Demokrasi, adalet, eşitlik bağlamındaki en temel sorunları ele almak ve doğru cozumleri bulmak tarihi sorumluluktur. Sivil ve demokratik yeni bir anayasanın yapılmadığı, cozum surecinin henuz evrilmediği bir ortamda karşılıyoruz 23 Nisanı. Oysa TBMM Kurtleri, Turkleri kucaklayan bir ilkeye kurulmuştu.
Bunun faturası cok ağır oldu. Ret ve inkara dayalı sistem felaketleri getirdi.
Dersim katliamını yaşadık. Peş peşe darbeler gercekleştirildi.
Kurt halkının temsilcileri, aydınları katledildi. Hrant Dink katledildi. Adalet hicbir zaman mulkun temeli olmadı. Yargı hic adalet dağıtmadı.
Yuzde 10 secim barajıyla Kurtlerin temsiliyeti hep engellendi . Kadınlar ayrımcılığın en katmerlisini yaşadı. Ekonomik ve sosyal alanda cok buyuk bedeller odendi.
Kamu kaynaklarını kotuye kullanma, cevreyi katletme neredeyse bir politika haline getirildi. Bu yaşananlar adil olmayan, katılımı esas alınmayan mevcut tekci bir sistemin urettiği sonuclardır.
Turkiye krizlerle ic ice yaşamaya devam edecektir bu yapıda. Demokrasi acığının buyuduğu bir ortamda, meşru yapıların guc kazanacağını da gormek gerekir.
23 Nisan dolayısıyla uzerimizde durmak gereken bir nokta da cocukların sorunlarıdır.
Bir yanda mutlu cocuklar, diğer taraf da somurulen cocuklar. Roboskide 19 cocuğun bedeni paramparca edildi, 23 Nisanda onları adı yok. Muharremin bedenin, uğur Kaymazın, Berkin Elvanın adı 23 Nisan da yok .
Bugun kayıt dışı calıştırılan kalem yerine cekic tutuyor. Sokakta mendil satan, tacize maruz kalan cocuklar bu bayramda yoklar. Cocuk gelinler de yoklar.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26279048.asp
Meclis'te tarihi konuşmalar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Meclis'te tarihi konuşmalar