Turkiye’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yaptığı Ermenilere taziye acıklamasının yankıları suruyor. Acıklama, Cek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapılan 'AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne de damgasını vurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Turkiye'ye yonelik eleştiriler karşısında "Burada Turkiye yok ama ben varım" diye konuştu.

Acıklama nedeniyle zirveye katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında bir sure sertlik yaşandı.

Aliyev’in zirve sırasında Sarkisyan’a yanıt verdiği, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Novruz Mammadov’un kendi Twitter hesabından yazdıklarıyla ortaya cıktı.

Sarkisyan zirvede yaptığı konuşmanın onemli bir bolumunu Turkiye’yi suclayıcı soykırım iddialarına ayırınca, Aliyev buna tepki gosterdi. Mammadov zirvede yaşananlarla ilgili Twitter hesabında Turkce, Azerice ve İngilizce olarak şunları yazdı:

“Sarkisyan, Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde tum konuşmasını, sozde soykırımla ilgili sacma savlarıyla Turkiye’ye saldırıya adadı. İlham Aliyev Sarkisyan’a, ‘Bilyorsunuz ki, Turkiye burada temsil olunmuyor, bundan yararlanıyorsunuz. Ama ben buradayım, size cevap veriyorum’ dedi.”

Buna gore Aliyev zirvede şu sozleri sarf etti:

“Bugun maalesef, Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsatcılık yaparak Turkiye’ye yeniden saldırmaktadır. Turkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak cok kolaydır. Fakat ben buradayım ve Turkiye–Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu acıklayabilirim. Turkiye–Ermenistan sınırı Azerbaycan’ın Kelbecer şehrinin Nisan 1993’te işgalinden sonra kapatılmıştır. Bundan once ise Dağlık Karabağ’ın yuzde 30 nufusunu oluşturan tum Azerbaycanlılar Dağlık Karabağ’dan kovulmuştur. Şu anda Azerbaycan’ın topraklarının yuzde 20’si Ermeni işgali altındadır. Turkiye–Ermenistan ilişkilerine gelince, Başbakan Erdoğan birkac yıl once tarihcilerin iki halk arasındaki ilişkilerin tarihi surecini aydınlatmaları icin arşivlerin acılmasını Ermenistan tarafına onermiş, fakat Ermenistan gereken karşılığı vermemiştir. Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı insanlara taziyede bulunmuş fakat ne yazık ki, bu taziye de Ermenistan tarafında karşılık bulmamıştır. Her ne kadar Avrupa Birliği ve ABD Turkiye Başbakanı'nın acıklamalarını yuksek değerlendirse de, anlaşılan bu acıklama Ermenistan hukumeti icin yeterli olmamıştır. Boylece bolgede barışı kimin istemediği acıkca gorulmuştur. Biz barış istiyoruz, biz topraklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından cekilmelidir. Bunu yapmak cok kolaydır. Ermenistan bu konuda siyasi irade gostermelidir.”

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/26297725.asp