Taksim ambargolu 1 Mayıs oncesinde gozlerin cevrildiği yerlerden biri de CHP. Ana muhalefet partisinin milletvekili Şafak Pavey'in de bu konuyla, "AKP'nin tutarsızlıklarıyla" ve CHP'nin nasıl yol alması gerektiğiyle ilgili soyleyecekleri var.
CHP Milletvekili Şafak Pavey Meclise girdiği gunden beri sokağın sesi oldu. Cunku o, siyasete girmeden once de kadınlarla, multecilerle, sivil toplum
orgutleriyle, cevrecilerle beraber sokakla ic iceydi. Onların sesini hem CHPye hem de parlamentoya yansıtabilmek, kendi deyişiyle işlevsel olabilmek icin siyasette kendine yer aradı. Klasik milletvekili kalıplarını kırdı. Erkek sesinin egemen olduğu siyaset sahnesine sokağın farklı renklerini yansıtma hedefiyle yola cıktı. Paveyin ambargolu 1 Mayıs icin soyleyecekleri var.
1 Mayısta DİSK,CHP, BDP, HDP ve sivil toplum girişimleri Taksimde olacaklarını acıkladılar ama hukumet Taksim ambargosunda ısrarlı. Ne olacak?
Taksim Meydanı cok ağır bir hatıranın mabedi. Dolayısıyla sivil toplum orgutlerinin, sendikaların Taksim konusunda ısrarcı olmaları, orada kutlama yapmayı istemek hakları. Ayrıca bu hak AİHM tarafından da tanınmış. Ama hukumet lutufla hak arasında bir kargaşa uzerinden catışma yaratmak istiyor. Hukuk sisteminde de sucla gunah arasında yapıyor aynı şeyi. Bu kavramlar arasındaki kargaşadan cıkan catışmalardan beslenip gucleniyor.
Gidecek misiniz?
Tabii ki... Herkesle birlikte kalkan olmaya calışırken bunu başaramazsam herkesle birlikte kurban olacağım.
Hukumet cok rahatlıklabuyrun gelin Taksimde kutlayın diyebilir ve bunu derse de ne gucsuz olur ne de secmen gozunde kuculur...
Ama bilincli bir tercih hukumetinki. Beni beğenmeyenleri de yonetirimi gostermek amacı. İstese ortada mesele kalmaz elbet. 2010da Başbakan 1 Mayıs Taksimde kutlanacaktır ve bayram olacaktır dedi. Ama bunu bir hak olarak değil, lutuf olarak goruyor. İstediğim zaman acarım istediğim zaman kaparım siyaseti oldukca tutarsız.
Bazı yazarlar da 1970lerden kalma demode solculuk merakı olarak değerlendirdiler.
İnsanların acılarına buyuk saygısızlık olur bunu soylemek. Ağır ve acı hatıraları var o meydanın. Bunları anabilmek en temel ve buyuk haklarıdır.
Biraz once kalkan olacağım dediniz. Oysa polis oraya kimseyi sokmayacak gibi gorunuyor. Şimdiden barikatlar hazır.
Dileğimiz kimsenin burnu kanamasın. Kalkan olmak milletvekilleri olarak gorevimiz ve olacağız.
Gelelim siyasete. Yerel secim bitti şimdi sadece Cumhurbakanlığı secimini konuşuyoruz. Yeni bir muhalefet turu gerekmiyor mu?
Hukumetin iyi yonettiği gibi bir illuzyon var. Oysa hukuk ve medya coktu, eğitim delik deşik. TUİK rakamlarına gore 5 gencten 3u işsiz. Ama biz genc işsizliği gibi Turkiyenin en onemli sorununu konuşmadan cumhurbaşkanlığını konuşuyoruz. 4500 deremizi kuruttuk son beş yılda. Elektrik uretmeyen HESler var. Gıda sağlığı tehdit altında.
Ama AKP secmeni kendi partisi etrafında kenetlendi. Demek ki mutlu ve oy veriyor?
İyi yonetiliyoruz algısının değişmemesinin kulturel kodlarda yattığını duşunuyorum. Yerel secim haritası onemli ipucları veriyor. Moderniteyi temsil edenler, dini referanslara oy verenler ve etnik kimliğe verenler olarak ayrılıyor. Bizim cok daha ikna edici kulturel kodları iyi okuyarak toplumuzu daha farklı ikna etmemiz gerekiyor. MuhafazakÂr kesimin onune modernitenin kazanclarını koyduğunuzda, orneğin cocuklarının din adamı mı yoksa muhendis mi olmasını istedikleri sorulduğunda muhendisi sececeklerini biliyorum.
Yani dindarlığı ve toplumun muhafazakÂr yapısını artık siyaset reddedemez, gormek zorunda diyorsunuz.
Evet ama daha da onemlisi muhafazakÂrlara da modernitenin kazanclarının Turkiyeyi Turkiye yaptığını daha iyi anlatmamız, buradaki kargaşayı gormelerini sağlamamız lazım.
Nasıl bir parti olmalı CHP?
Sığınmışların partisiyiz biz. Otoriter bir rejimi kabul etmeyen, sekuler bir hukuk devletini, moderniteyi savunan ama aynı zamanda farklı goruşlerden gelenleriz. Bunları kendi aramızda yeniden tanımlamalıyız. Tutkalımız ise modernitenin kazancları. Hayat tarzı, sosyal ozgurlukler gibi kazanımları daha cok vurgulamalıyız. Ozellikle belediyelerimiz uzerinden, onların modern belediyecilik yapmasını sağlayarak kendimizi anlatabilirsek topluma daha
fazla guven veririz. Cocuğu engelli olanların tayinini Eskişehire cıkarmak icin uğraşmaları bize cok iyi bir ornek olmalı.
Occupychp hareketi genişleyerek daha guclu hale gelmeli mi?
Bu hareket Gezinin bir sonucu ve devamıdır. Gencler modernitenin kokunun CHPde olduğunu hissettiler ve bize cok onemli bir şeyi hatırlattılar.Gencler hep siyasete girsin deniliyor. Halbuki ben onların sadece siyasete yonlendirilmesini değil onlara her alanda yer acılması gerektiğini duşunuyorum.
CHPnin soylemi de bu mu olmalıdır?
Kesinlikle. Bu kadar genc bir nufus varsa onların vasıflı bireylere donuşmesi icin uğraşmalıyız. Nobet değişimi var. Surekli yer acmalıyız birbirimize, dolayısıyla genclere...
CHPde değişim nasıl olacak? Genclerle mi kadınlarla mı?
Kadınların sorunlarının dini referanslara bağlandığını goruyoruz. Sorunları cozulemiyor. Diğer yandan siyasette varız ama sivil haklar konusundaki sorunlar halledilmeden siyasette aldığımız yer ikram edilmiş koltuğa donuyor. Her şey kadınlar uzerinden tartışılıyor: Kıyafeti, hamileyken sokağa cıkmalı mı tartışmaları... Kadınların modernleşmesi gerekiyor. Modernleşince de kadınlar siyasette daha fazla yer alacak.
Bu elitist bir CHP soylemi olarak gorulmez mi? Modernlik ne demek?
Modernitenin imkÂnlarının iyi kullanılması benim icin modernlik demektir. İnancla kıyafetle ilgisi yok. Teknolojiyi kullanmak, iyi eğitim, sunduğu fırsatlardan yararlanmak.
B]Yerel secimden cıkardığınız sonuc? [/B]
Farklı kesimlere yonelmemizin faydasını gorduk. Ankarada buyuk başarı yakaladık. Umulmadık yerlerde başarılı olduk, mesela Uskudarda. İktidarın isteğiyle butun kuralların değişeceğini de gorduk ama başka stratejilerle başka başarılar yakalayabileceğimizi de gorduk.
CHP Geziden oy cıkaramadı eleştirilerine ne diyorsun?
Gezinin en onemli kazanımının sivil toplumu guclendirmesi olduğunu duşunuyorum. Ama orada verilen mesajları okuyup politikalarımıza yansıtmaya calışıyoruz.
Cumhurbaşkanlığı seciminde isminiz aday olarak geciyor?
Evet, gencler ozellikle boyle soyluyorlar. Cok da onur verici onların takdirini kazanmak.
İster miydiniz?
Yaşım tutmuyor. ( Guluşmeler)
Cumhurbaşkanlığı konusunda AKP cephesini nasıl tahlil ediyorsunuz?
Şu anki koşullar Başbakanın lehine goruluyor. Kendisi aday olmak istediğinde olacak gibi gorunuyor. Abdullah Gulle aralarında mesajlaşma var ama
kamuya yonelik değil kendi aralarında bu mesajlaşma. Abdullah Gulun siyasi tarihine baktığımızda Cumhurbaşkanlığı secimlerinden once de Başbakan taraftarları aday olma mesajı vermişlerdi. Ama Gul Cumhurbaşkanı oldu. Abdullah Gulun siyasi niyetleri konusunda kapalı olduğunu duşunuyorum. Başbakan ise niyetlerini acık orataya koyuyor. Hep birlikte goreceğiz.
Haşim Kılıcın sert acıklamalarına hukumet sert tepki verdi. Hatta Kılıcı muhalefetin haklarını gasp ederek siyasi tavır aldığını soylediler. Haşim Kılıcın sizin yerinize muhalefet ettiğini duşunuyo musunuz?
Gercekleri yansıttı. Hukuk, yasama, denetleme coktu. AKPli milletvekilleri bile torba yasaların icinden ne cıkacağını bilmiyor. Kılıcın bu tablo icinde hukukun ustunluğunu ve ozgurlukleri hatırlattığını duşunuyorum. Ayrıca vicdan yolsuzluğu tanımını kullandı. Bunun uzerine ne eklenebilir?
1915 olayları icin hukumetin taziye mesajı yayımlamasını nasıl karşıladınız?
Taziye mesajı cok değerli bir adım. Ancak AKPnin tutarlılık sorunu var. Ben soze değil icraata bakarım. İctenliğini sorguluyorum cunku Affedersiniz Rum deyip ozur dilememiş, kacak Ermenileri atarım demiş, Berkin Elvanın annesini yuhalatmış, sınır acılacak denmiş sonra unutulmuş, barış anıtı yıktırılmış. Hangisi gercek AKP? Tutarlılık cok onemli benim icin.
CHP destek verecek mi? Yeni atılacak adımların takibinde olacak mı?
Sınır meselesinin cozulmesi değerli katkı olacaktır. Azeri-Ermeni sorununun cozumune aracılık edebilir Turkiye.
Sosyal projeler de olabilir mi?
Biz 14 yıl once Hrant Dinkle birlikte bir grup genc sosyal girişimci Ahdamar Kilisesinin restore edilmesi icin girişim başlattık. Kiliseye konulacak her tuğla ruhlarımıza da konulacak bir tuğladır dedik. Bir de sosyal bir girişim daha ekledik ve Ermenistandan gelecek genclerle Turkiyeden gelecek genclerin beraber restorasyonu yapmasını hedefledik. Ama hukumet bu bolumunu iptal etti, sadece inşaat projesine donuşturdu. O fırsat kacırılmasaydı bugun o Ermeni gencleri ve belki şu anda Ermenistanda karar verici konumuna gelmiş olanları kazanmış olacaktık. Hrantın hayaliydi bu
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/sirin_payzin/1_mayista_ya_kalkan_olacagim_ya_da_kurban-1188845
1 Mayıs'ta ya kalkan olacağım ya da kurban
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- 1 Mayıs'ta ya kalkan olacağım ya da kurban