ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ankara temasları sırasında hukumete cok sert eleştiriler yoneltti. Cankaya Koşku'nde başladığı eleştirilerine ODTU'de de devam eden Gauck, "İtiraf ediyorum gelişmeler beni korkutuyor" dedi.
"Soylediklerimi icişlerine mudahale olarak algılamayın" diyen Gauck, kuvvetler ayrımının kısıtlanmasından, yargı bağımsızlığına, internetin kısıtlanmasından medyaya uygulanan baskıya, MİT yasasından, Gezi protestolarına kadar bircok konuda mesaj verdi.
ODTU oğrencilerine, "Yerleşkenizin acık ve liberal goruşlerin yeri olduğunu duydum" diye seslenen Gauck, ozetle şunları soyledi:
KUVVETLER AYRIMINA SAYGI
"Turkiye'de sizler icin Almanya'da ne olduğu nasıl onemsiz değilse, bizler icin Almanya'da, Turkiye'de ne olduğu onemsiz değil. Bu yuzden kaygı duyduğum bir noktaya değinmek isterim. 50 yaşıma kadar neyin hukuk ve neyin hukuksuzluk olduğuna bir komunist partinin karar verdiği sistemde yaşadım. O gun bugundur hep demokrasinin avantajlarını yaşayarak emin oldum. Almanya kuvvetler ayrımına saygı duymaktadır. Demokrasinin sağladığı kazanımı yaşama tecrubesinin etkisiyle herhangi bir yerde hukuk devletini ve bircok ulkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gorduğum zaman bunu ozel bir kaygı duyarak izlerim.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI GUVENCEDE Mİ?
Dolayısıyla bugun burada hukumetin, hoşuna gitmeyen cok sayıda savcı ve polisi yerinden alışı, carpık gelişmeleri aydınlatmalarına engel olur. Hukumet kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olmayacağı kararlardan kacınmaya calışırsa yargı bağımsızlığı hala guvence altında olur mu diye soruyorum.
MUDAHALE DEĞİL KAYGILARIM
Kimi Turk vatandaşı ve kimi Turk siyasetci bu tarz eleştiriyi kabul etmekte zorlanabilir. Kimisi haksız ya da istenilmeyen bir eleştiri olarak geri cevirebilir. Beni lutfen yanlış anlamayın. İfade ettiklerim icişlerine mudahale değil, eşit duzeyde paylaşım arzusu. Soylediklerim totaliter bir devlette uzun yıllar edinmiş olduğum deneyimler sonucunda demokrasinin savunucusu bir vatandaşın duyduğu kaygılardır.
SESİMİ YUKSELTİRİM
Bir demokrat olarak, kendi ulkem olmasa da ne zaman hukuk devletinin tehlike altında olduğunu gorsem o zaman sesimi yukseltirim. Sesim insanlar icindir; onurları, ozgurlukleri ve fiziksel dokunulmazlıkları icindir. Bizler de başka ulkelerin tavsiyelerini dinlemeye hazırız. Almanya'da işlenen cinayetlerden sonra soruşturmaların tek yonlu olduğuna yonelik eleştirileri kabullenmek zorundaydık ve kabullendik.
ORDUNUN ETKİSİ AZALDI
Turkiye'de ordunun siyasete etkisi geriye itildi. Kurtlerle diyalog surecinin başlamasıyla catışma sayısı azaldı, Ermeniler ve Kurtlere karşı yapılan haksızlıklara ilişkin tarihi tabular yıkılmaya başladı. Erdoğan, Ermeni kurbanların yakınlarına yonelik acılarını paylaştığını ifade etti.
MİT'E ELEŞTİRİ GEZİ'YE ANMA
Son zamanlarda bircok kişinin demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yonetim uslubundan oturu hayal kırıklığı, burukluk ve ofke ifade eden sesler de duyuyoruz. Orneğin insanların nasıl bir yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğine ilişkin bir mudahale soz konusu olduğunda hayatları uzerinde daha guclu bir gizli servis kontrolu amaclandığında, sokak protestoları zor kullanılarak bastırıldığında hatta bu yuzden insanlar canından olduğunda...
İTİRAF EDİYORUM
İtiraf ediyorum; bu gelişmeler beni korkutuyor. Ozellikle de fikir ve basın ozgurluğu kısıtlandığı icin. İnternet ve sosyal iletişim ağlarına erişimin kısıtlandığını; eleştirel bakış acısına sahip gazetecilerin işten cıkarıldığını hatta yargılandığını; gazetelere yayın yasağının getirildiğini ve yayıncıların hukuki baskı altına alındıkları zamanı yaşıyoruz. Oysaki kapsamlı şekilde bilgilendirmek ve bilgilendirilmek ozgur ve demokratik toplumun iki ana şartıdır. Ancak bu sayede carpık gelişmeler aydınlatılabilir ve hukumetin eylemleri kontrol edilebilir.
PROTESTO UYARICIDIR
Protesto uyarıcı bir sinyaldir. Vatandaşların kendilerini birer emir kulu olarak algılamamaları ulke refahına hizmet eder. Turkiye vatandaşları ulkelerinin kaderini şekillendirmek icin ortak hareket etmeye hazırlarsa bu olgunluk işareti olarak ovguye şayandır. Demokrasinin bu angajmana ihtiyacı vardır.
ZORLA MUDAHALE OLMAZ
Demokrasi otekine saygı gerektirir. Kimsenin hayat tarzına zorla mudahale edilemez. Kimsenin dininin kamusal alana da uygulamasına engel olunamaz. Almanya da bu saygıyı oğrenmek zorundaydı. Demokrasinin diyaloğa ihtiyacı vardır. Kamuoyunda kullanılan dilin zehirlenmesi ve duşman imajının yaratılması toplumsal alana zarar verir."
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26312339.asp
Gauck'tan ODTU'de de cok sert mesaj
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Gauck'tan ODTU'de de cok sert mesaj