7 ay once tek yumurta ikizlerine hamile kalan Seval Cetin (30), duşuk tehlikesiyle gebeliğinin ucuncu ayında Necmettin Erbakan Universitesi Meram Tıp Fakultesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ali Acar'a başvurdu.
Kontrollerde, kız olan ikizlerden birinde amniyotik band sendromu rahatsızlığı teşhisi konuldu. Ceşitli sorunlara yol acan rahatsızlık nedeniyle cocuğun hem bir elinin hem de bir ayağının tamamen kaybolma ihtimali bulunuyordu. Bebeğin, icinde bulunduğu amniyon sıvısı ile dolu zarın bir parcasının ayrılarak, bir ayağı ve elini sarıp sıktığı goruldu. Kan akışı sağlanamadığı, el ve ayakta gelişim geriliği olduğu icin hamileliğin 6'ncı ayında bebeğe annekarnında ameliyat kararı alındı.
Riskli olan ameliyatta, 400 gramlık bebeğin yanında ikizi de bulunduğundan risk faktoru iki katartınca, ailenin onayı alındı. Onayın ardından Prof. Dr. Acar ve ekibi, 3 milimetrelik makasla başarılı bir cerrahi operasyon gercekleştirdi. Sağlık problemi olan bebek ve kardeşi, hamileliğin 7. ayında vucutlarında herhangi bir eksiklik olmadan dunyaya geldi. Solunum desteği verilip, kuvozde tutulan 1 kilogram 400 gram ve 1 kilogram 250 gram ağırlığındakiikizlerin tedavileri suruyor.
VAKAYI DUNYAYLA PAYLAŞACAK
Prof. Dr. Ali Acar, elsiz ve ayaksız doğma ihtimali bulunan cocuğun sağlıklı şekilde dunyaya gelmesi icin operasyonu gercekleştirdiklerini soyledi. Oncelikle annenin karnını temizleyerek,mikroplardan arındırdıklarını ifade eden Acar, şunları kaydetti:
"Ultrason ile anne dokularını, rahmi, cocukların kendisini, bağırsağını, damarsal yapılarıgorup, zarar vermeyecek şekilde makası adım adım ilerlettik. En ufak harekette cocuğun herhangi bir yerine zarar verebilirdik. Her hareketini beklediğimiz bebek, musait pozisyonualdığında işlemi yapabildik. Anne karnındaki bebeğe bant kesme işlemini başarıyla gercekleştirdik. Bağlı olan zarları keserek, cocuğun anomali doğmasını engelledik. Riskli olduğundan operasyon cok nadir uygulanıyor. Biz bu yontemi tek yumurta ikizine denedik. Vakayı dunyaca unlu bilimsel dergilerde paylaşacağız. Bu şekilde tek yumurta ikizine yapılanmudahale dunya literaturunde yok, ilk defa yapmış olduk. Risk almak gerekiyordu, biz de bu riski alarak başarılı şekilde operasyonu gercekleştirdik."
"İKİZLERE BİR ŞEY OLACAK" DİYE COK KORKTU
Anne Seval Cetin ise hamileliğinin problemli gectiğini anlattı.
Cocuğunun sağlıklı olması icin cok riskli bir operasyonun yapılacağını oğrendiğinde, eşiyle tedirgin olduklarını vurgulayan Cetin, tek yumurta ikizi kızlarına "bir şey olacak" diye cok korktuğunu dile getirdi.
Operasyon sonrası bebeklerinin doğacağı gunu korku ve heyecanla beklediğini vurgulayan Cetin, "Doğum sonrası onları gorduğumde dunyalar benim oldu. İkizlerime erken doğum nedeniyle şu an kuvozde solunum desteği verilse de vucutlarında bir eksiklik yok. Allah'a şukurler olsun. Ali Acar ve ekibine cok teşekkur ediyorum" diye konuştu.

Kaynak : haber.sgk.net