"Modern olacağız diye sacmalamayalım!
Cocuğun bedeni kendisine ozeldir. Ve ozel bolgeleri olduğunu, buna herkesin saygı gostermesi gerektiğini oğrenmesi gerekir.

Dun sosyal medyada bir dostumunun unlu bir anne kızın dudaktan opuşmesi konusunda yazdıklarını okuyunca konuya temas etmeden gecemedim.

Ne var canım, anne babalar cocuklarını dudaktan opebilirler. Bu illa ki cinsellik midir? Ensest midir? Bu nasıl carpık bir anlayıştır diyordu bazı yorumcu arkadaşlar.

Bu davranışı bir uzman olarak doğru bulmadığımı soyleyince bana sacmalama dediler. “Yıllardır cocuklarını dudaktan open anne babalar ensest mi yapıyormuş yani” diye yorumda bulundular.

İlk tepkim şu oldu:

Anne babanızla ne zamandan beri dudak dudağa opuşuyorsunuz? Bu bizim kulturumuzde nerede var? Bırakın Allahaşkına modern olacağız diye sacmalamayı!

“Biz yapmazdık ama şimdikiler oyle değil.” diye konu devam etti.

Şimdi ben soruyorum:

Cocuklarınızı dudaktan opme ihtiyacını neden duyuyorsunuz?

Cocuğunuzu dudağından optuğunuzde, herkesi bu şekilde opebileceği şeklinde kafasına yerleşeceğini ve yabancılar tarafından da bu şekilde opulduğunde anormal bir durum olmadığını duşunmesine sebep olacağını akıl edemiyor musunuz? Bir yabancı tarafından dudağından opulduğunde size gelip soylemeyecek veya herkesi dudağından opmeye calıştığında bunu anormal karşılamayacaksınız o halde. Bu durumda cocuğunuzu tacizlere karşı nasıl uyanık tutabileceksiniz?

Yok, sadece anne babalar opebilir mi diyeceksiniz?

Karıkoca ya da sevgililer dudaktan opuşebilir dediğimize gore, cocuk sizinle kendi konumu arasında nasıl bir ilişki turu belirleyecek o zaman?

Anne baba olmanız size cocuğunuzu dudağından opme hakkı vermediği gibi, vucudunun başka yerlerine dokunma, cıplak veya cıplak olmayan turlu resim ve videolarını cekip orada burada paylaşma, yayınlama, seyrettirme ve daha bunlar gibi pek cok şeyi yapma hakkını da vermez.

Cocuklarınızın altlarını değiştirirken bir ozen icinde olmanız gerekir. Yaşları buyuyen cocukları artık emzirmemeniz gerekir. 4 yaşına gelmiş hala annesinin memelerini ellemeye calışan cocukların durumunu makul bulmuyorum arkadaşlar.

Cocuğun bedeni kendisine ozeldir. Ve ozel bolgeleri olduğunu, buna herkesin saygı gostermesi gerektiğini oğrenmesi gerekir. Once anne baba buna saygı gostermelidir ki, cocuk da kendisine saygı gostermeyi oğrensin.

Cocuklar icin sevgi ve sarılma, sevginin bedensel olarak ifadesi elbette cok onemlidir. Ancak bunu kafanıza gore yapamazsınız.

Anaokullarımda oğretmenlerime, cocuklara gereksiz sarılma ve opmelerden uzak durmalarını ve onlara “aşkım, sevgilim” diye hitap etmemelerini oğretiyorum yıllardır. Bu anne babalar icin de gecerlidir. Gecenlerde yanaktan makas alan bir okul gorevlimizi ciddi şekilde uyardık ve bu şekilde davranan gorevlilerin işlerine son veriyoruz. Sapık olduğunu duşunduğumuz icin değil sadece. Cocukları dovmek kadar, onların istekleri dışında bedenlerine yapılan sevgi yaklaşımları da yanlıştır.

Anne baba olmayı fazlaca abartıyoruz. Cocuklar, değişip duran hayat goruşlerimizi uzerlerinde deneyebileceğimiz deneme tahtaları değiller. Bedenlerine, ruhlarına, gelişimlerine kendinize duyulmasını istediğiniz bicimde saygı gosterin ve onları kendinize ait bir şey olarak gormekten vazgecin. Onlar size ait değiller. Mulkunuz değiller. Canınızın istediğini yapamazsınız.

Daha bir cok havalı teori de eklerdim ama gerek yok. Konunun ozu “Canınızın istediğini yapamazsınız” cumlesinden ibarettir..."

Dilek Kurcaoğlu

http://www.benimgibi.com/yazar-yazilari/akil-sagligi-bakani/cocuklari-dudaklarindan-opmek?p=2