Milyonlarca kişinin beklediği torba yasa tasarısı, onumuzdeki gunlerde TBMM'ye sunulacak.
Calışma hayatı ve sosyal guvenlik alanında onemli duzenlemeler icin geri sayım devam ediyor. Milyonlarca kişinin beklediği torba yasa tasarısı, onumuzdeki gunlerde TBMM'ye sunulacak. Sendikalar tarafından Toplu sozleşme masasında gundeme getirilen ancak Kamu Personeli Danışma Kurulu'na bırakılan sorunlardan biri oğretmenlere nobet ucreti konusuydu. Oğretmen ve idareciler dışında diğer kamu kurumlarında nobet tutan personellere ucret odeniyor. Okullarımızda gunluk 8 saate kadar nobet tutan oğretmenlere hicbir ucret odenmiyor. Oğretmenlerimiz nobetleri angarya olarak goruyor ve nobet tutmak istemiyor. Nobet tutan oğretmen ve idarecilere 4 saate kadar ek ders ucreti talep edilmektedir.
Sendikaların Talebi
Gazete Kamu'da yer alan habere gore; Eğitim-Oğretim hizmet kolunda yetkili sendika olan Eğitim Bir-Sen yetkilileri, Eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerce fiilen yerine getirilen nobet gorevi karşılığında, nobet tutulan her gun icin 4 saat ek ders ucreti odenir talebinin yerine getirilmesi icin mucadelelerinin sureceğini ifade ederek, Coğu kurumda nobetin bir karşılığı varken, eğitim hizmet kolunda bunun bir karşılığının olmaması adil değil. 'Beleş Nobete Hayır' diyoruz. dedi.
Ek Ders En Az 145 Lira Artacak!
Torba yasa tasarısının icerisinde oğretmene nobet gorevi icin 4 saat ek ders ucret verileceğine dair madde yer alırsa oğretmenler ayda en az 16 saat daha fazla ek ders ucreti almış olacak. Yani oğretmenlerin ek derslerinde 145 TL artış olacak. Bazı aylarda nobet artışı 180 TL'yi bulacak. Nobet ucreti oğretmenler dışında okul idarecilerine de verilecek. Ucretli oğretmenler de nobet ucreti alacak.
Nobet Ucreti 4 Saatten Fazla Odenmeyecek!
Oğretmene nobet gorevi icin haftada en fazla 4 saat ek ders ucreti verilecek. Haftada 2 defa nobet tutan idareci ve oğretmenlere ayrıca ikinci nobet ucreti odenmeyecek. Yani iki defa nobet oğretmene 8 saat ek ders ucreti odenmeyecek.
Tasarıda Nobet Ek Dersi Yer Almazsa Ne Olacak?
Eğitim Bir-Sen'in yasa tasarısında nobet ucretiyle ilgili madde yer almaması halinde tasarının komisyonda goruşulmesi sırasında nobet ucreti maddesini onereceği belirtiliyor. Son care olarak da TBMM'de yasa tasarısı goruşulurken nobet ucreti maddesinin eklenmesi gundeme gelecek. Tasarının Haziran ayında yasalaşması bekleniyor. 4 saat nobet ucreti yasalaşırsa oğretmenlerimiz 2014-2015 Eğitim-Oğretim yılından itibaren nobet icin ek ders almaya başlayacaklardır.
memurlarnet.biz