Altı bakanlık ve Diyanet cocuk gelinlere yonelik yol haritası hazırladı. Buna gore kız cocuklarının zorla evlendirilmesi her durumda istismar sayılarak suc kapsamına alınacak.
Aile ve Sosyal Politikalar, İcişleri Bakanlığı, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık, Genclik ve Spor bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "cocuk gelinlere" yonelik hazırladığı yol haritası tamamlandı. Buna gore Turk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak değişiklikle cocukların sadece 15 yaş altında değil, 16-17 yaşlarında da zorla evlendirilmesi de "nitelikli cinsel istismar" sayılarak suc kapsamına alınacak. Aile Bakanı Ayşenur İslam'ın verdiği bilgilere gore, 10 aşamadan oluşan onlemler şoyle:

1- NUFUS KAYDI: İcişleri Bakanlığı, Turkiye'de doğmuş butun insanların nufusa kayıt olup olmadığını kontrol edecek. Bu yolla tum cocuklar da kayıt altına alınacak.

2- "ZORUNLU EĞİTİM BİRİMLERİ": Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık zorunlu eğitimin tam olarak uygulanması icin okullarda sosyal hizmet birimleri oluşturacak. Okula gitmeyen cocuklar, tespit edilecek.

3- KADIN DİN GOREVLİLERİ: Kadın din gorevlileri, bulundukları bolgede tum evleri duzenli ziyaret edecek. Muhtarlar, din gorevlileri, imamlar kadınları camiye davet ederek bilgilendirecek. Erkekler de benzer organizasyonlarla camilere cağırılacak. Kadın ve erkek vaizler camilerde, koy odalarında, musait ortamlarda vatandaşları bilgilendirecek

4- COCUK ANNELERE TAKİP: Sağlık Bakanlığı, erken yaşta evlilikler sonucu olan doğumları duzenli olarak Aile ile İcişleri bakanlıklarına bildirecek. Erken yaşta cocuk sahibi olan cocukların birden fazla hak ihlaline uğramaması icin takipleri yapılacak.

5- TARLADA DENETİM: Cocuk gelinlerin buyuk bolumunun tarım işcisi kız cocuklarından cıktığını tespit eden Aile Bakanlığı ozel denetimler başlatacak.

6- ZORLA EVLENDİRME SUC: TCK'da yapılacak değişiklikle 15 yaş altında evliliği "nitelikli cinsel istismar" sayan duzenleme 16-17 yaş grubu cocuklar icin de uygulanacak. Bu yaş grubunu kendisine karşı suc işleyenlerle (tecavuz, istismar gibi) zorla evlendirenlerin yargılanması gundeme gelecek. Hali hazırda 15 yaş uzeri cocukların evlendirilmesinde "şikayet unsuruna" bakılırken, bu kıstasın da kaldırılması planlanıyor. Ayrıca aile mahkemeleri de yeniden duzenlenecek.

7- RTUK DENETİMİ: Tum dizi, film ve programlarda cocuk gelinlere yonelik ozendirici unsurların ayıklanması sağlanacak.

8- COCUK GELİN ARAŞTIRMASI: Aile Bakanlığı, ilk kez Turkiye genelinde "cocuk gelin" araştırmasına cıkacak. Araştırma, duzenli aralıklarla tekrarlanacak.

9- AİLELERE EĞİTİM: Bakanlıklar, evlere yonelik eğitim programlarını cocuk gelinleri icerecek şekilde revize edecek. Ailelere cocukları erken yaşta evlendirmenin suc olduğu anlatılacak.

10- PROJELERE DESTEK: 6 Bakanlık cocuk gelinlerle ilgili calışan sivil toplum kuruluşlarının projelerini de ozel incelemeye alacak. Sahada bu tip projeler desteklenecek.

'En buyuk ortağımız Diyanet'

Aile Bakanı Ayşenur İslam, erken yaşta ve zorla evliliklerle mucadele konusunda en buyuk paydaş ve ortaklarının Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu belirtti. İslam, Diyanet'in de ozel olarak bir yol haritası hazırladığını ve onumuzdeki gunlerde acıklanacağını bildirdi.

http://www.memurlar.net/haber/466310/