04.05.2014 13:44

Kucuk Gizem'in katili Suleyman Akdeniz'in avukatı carpıcı acıklamalarda bulundu.
Adana'dan Gizem Akdeniz'i olduren Suleyman Akdeniz'in avukatı Ulaş, "Katil de olsa zanlının adil yargılanmasını sağlamak gorevim. Bana gore de dava ağırlaştırılmış muebbet istemiyle acılmalı" dedi. Avukattan carpıcı bir değerlendirme de geldi.
Cocuk cinayetleriyle ilgili ceza tartışmaları surerken Adana'da 6 yaşındaki akrabası GizemAkdeniz'i olduren Suleyman Akdeniz'in avukatından ilginc bir cıkış geldi. Sabah'tan Ersan Atarziya Ramoğlu'nun haberine gore avukat Ahmet Faruk Ulaş, muvekkilinin ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini soyledi. Sabah'tan Ersan Atar ve Ziya Ramoğlu'na konuşan avukat Ulaş'ın acıklamalarından başlıklar şoyle:
GOREV BANA KALDI: Katilin avukatlığı icin oneri goturduğumuz 41 meslektaşımız bunu kabul etmedi. Başsavcılık yazısı uzerine Baro Yonetim Kurulu'nu topladık. Erkek uyelerden sadece ben ve başkanımız vardı. Başkanımızın almasını uygun bulmadık. Bayan uyelerimize bu gorevi vermek istemedik. Gorev bana kaldı. Toplumda infiale sebep olan bir olayda savunma gorevini ustlenmek istemezdim.
ADİL YARGILAMA: Gorevim iddianame hazırlanıncaya kadar. Sonrasında zanlının ailesi belki şehir dışından bir avukat tayin eder. Ancak o zamana kadar zanlınınn adil yargılanmasını, delillerin sağlıklı toplanmasını sağlamak benim gorevim.
MİMİKSİZ, JESTSİZ: 25 yıllık avukatım. Orgut, cinayet, uyuşturucu davalarına girdim. Ancak ilk kez bu kadar mimiksiz, jestsiz bir sanıkla karşı karşıyayım. Sanıkla birkac kez goruştum, karşımda bitmiş birini goruyorum.
İYİ ANALİZ EDİLMELİ: Sanık, Gizem'in ablasını vermedikleri icin cinayeti işlediğini soyluyor. Ancak bu "Kız vermediler" ile acıklanabilecek bir durum değil. Sosyal politikalar uretilirken bu olayların iyi analiz edilmesi gerekiyor.
'İDAMINI İSTE' DİYENLER VAR: Toplumdaki, infiali cok iyi anlıyorum. Bunlar sizin de benim de icimizde olan bir ofke. Hatta kendi meslektaşlarımdan bile "Muvekkilinin idamını iste" diyenler var. Bunun mumkun olmadığını onlar da biliyor ama bunu soyleyebiliyorlar. Ancak gercekci olmalıyız. Hukuk sistemimizde idam yok.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MUEBBET: Bana gore de davanın, ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası talebiyle acılması gerekiyor. Yasalarımız buna izin veriyor. Ben de vekalet gorevim devam ettiği surece katil de olsa sanığın haklarının korunmasına calışacağım. Ancak sorun muebbet hapis cezası vermekle de bitmiyor.
İNFAZ KANUNU DUZENLENMELİ: Bu olayların bircok yonu var. Sosyolojik ve psikolojik yonunu uzmanlarına bırakırsak adli yonden yapılması gereken, İnfaz Kanunu'nun duzenlenmesi. Bir kişi 5 yıl ceza alıp, 2 yılda cıkıyor. 5 yıl alıyorsa 5 yıl yatmalı. İnfazın amacı ıslahtır ama cezaevlerimizin hangisinde ıslah var. Cezaevine giren profesyonel suclu olarak cıkıyor.
'Oldukten sonra yaktım' taktiği
Adana'daki infiali dikkate alan savcılık katil zanlısı Suleyman Akdeniz'e onceki gun gizlice "yer gosterme" yaptırdı. Yer gosterme sırasında sanık, ceza hukuku acısından ince bir manevra yaptı. Onceki ifadelerinde minik Gizem'i yaralı haldeyken yaktığını soyleyen sanık, yer gosterme sırasında, ısrarla "Benzini oldukten sonra dokup ateşe verdim" dedi. Sanığın bu tavrı cinayeti ceza hukukundaki tanımıyla 'canavarca işlemediği', o andaki ruh haliyle anlık gercekleştirdiği izlenimini yaratmak olarak değerlendirildi. Bu arada Suleyman Akdeniz'in tarif ettiği bu yerlerde cinayette kullandığı bıcak ve benzin dolu pet şişesi bulunamadı.
Sabah
http://www.haberinyeri.net/boyle-sanik-ilk-kez-goruyorum-189973h.htm