Emniyetin hazırladığı rapora gore son 6 ayda 317 cocuk teror orgutu tarafından dağa cıkarıldı. 23 Nisan'da Diyarbakır Lice'de PKK'nın duzenlediği 'Bahar Şenliği'nde kacırılan 14 cocuk ile beraber bu sayının 331 yukseldiği vurgulandı.
Emniyet Genel Mudurluğu Terorle Mucadele Daire Başkanlığı'nın hazırladığı rapor bolucu teror orgutu PKK tarafından kacırılan cocuklarla ilgili gerceği gozler onune serdi. Raporda son 6 ayda 317 cocuğun dağa cıkarıldığı tespiti yapıldı.

PKK genclik yapılanması olan Devrimci Yurtsever Lise Gencliği'nin Diyarbakır Lice'de 23 Nisan'da duzenlediği 'Bahar Şenliği'ne katılan 14 oğrencinin dağa kacırıldığı belirlenmişti. 23 Nisan'da kacırılan 14 cocuk ile beraber bu sayının toplamda 331 yukseldiği vurgulandı.

8 BİN COCUĞUN KAYDI YAPILDI

Raporda, PKK'nın şehir yapılanması olan KCK yonetiminin aralarında Diyarbakır, Ağrı, Batman, Bitlis, Van, Şırnak ve Tunceli'nin de bulunduğu 10 farklı şehirde 48 adet Eğitim Destek Evleri (EDEV) kurduğuna dikkat cekildi. Oğrencilere bu merkezler aracılığıyla ulaşıldığı ve orgutsel eğitim verildiği belirlendi. EDEV merkezlerine yaklaşık 8 bin oğrencinin kaydının yapıldığı aktarıldı.

PKK'nın teror orgutune adam kazandırmak icin lise cağındaki cocukları hedefine aldığı belirlendi. Yaşları 14 ile 17 arasında olan cocukların EDEV'ler aracılığıyla ceşitli etkinliklerle sempatizanlaştırılıp orgut kadrolarına katıldığı one suruldu.

"SUİKAST İSTEDİLER”

Lisede karıştığı bir kavga yuzunden okuldan atılarak orgute katılan ve onceki aylarda Hakkari'de guvenlik guclerine teslim olan 16 yaşındaki A.Ş'nin tuyler urperten ifadesinde şu bilgiler yer aldı: "Orgut propagandası yaparak beni etkilediler. Sonrasında orgutun kırsal alanında faaliyet gosterdik. Şemdinli'de eylem yapılacak yerlerin keşiflerini yapıyorduk. Para veriyorlardı. Hakurk kampında silah eğitimi aldım. Elime Glock marka silah verdiler. Şemdinli'de polislere, kaymakam ve savcıya suikast duzenlememi istediler. Bu sırada ailem de beni arıyordu. Bir olayda beni tanıyan polis beni gordu alıp eve goturdu. Sonra tekrar kactım. Bir sure daha eylemlere katıldım. Ardından teslim oldum."

Diyarbakırlı ailenin feryadı

Di.yar.ba.kır'da 23 Ni.san’da PKK'nın Dev.rim.ci Li.se Genc.li.ği ya.pı.lan.ma.sı ta.ra.fın.dan Ba.har Şen.li.ği kap.sa.mın.da ya.pı.lan et.kin.li.ğe go.tu.ru.len ve da.ha ha.ber alı.na.ma.yan co.cuk.lar.dan 15 ya.şın.da.ki M.S.B'nin ai.le.si otur.ma ey.le.mi baş.lat.mış.tı. Erol Boc.kun ile eşi Ay.sel Boc.kun oğul.la.rı.nın PKK'lı.lar.ca kad.ro.la.rı.na kat.mak icin alı.ko.nul.du.ğu.nu be.lir.te.rek yetki.li.ler.den yar.dım is.te.miş.ti.
Ba.ba Boc.kun, "PKK oğ.lum.la bir kac co.cu.ğu alı.koy.muş, ver.mi.yor.lar. Co.cu.ğu.mu is.ti.yo.rum" der.ken go.zu.yaş.lı an.ne ise, "Di.yor.lar ba.rış var. Ba.rış var.sa ni.ye co.cuk.la.rı go.tu.ru.yor.lar?" di.ye is.yan et.miş.ti.

GUCLU: HUKUMET ACIKLAMA YAPMALI

Bockun ailesini ziyaret eden Kurt siyasetci ve yazar İbrahim Guclu, dağa kacırılan cocuklarla ilgili PKK’nın, hukumetin ve MİT’in acıklama yapması gerektiğini soyledi. “Hukumet her konuyla ilgili acıklama yapıyor, bununla ilgili yapmıyor” diyen Guclu şoyle devam etti: “Ocalan ‘Biz zaten silahı bırakıyoruz niye dağa gidiyorsunuz’ neden demiyor. Hukumet neden bir caba icine girmez.”
Guclu, ABD ve AB’nin bu konuyla ilgili Turkiye Dışişleri’den acıklama isteyebileceğini belirtti.

Dağ kavgasında 8 kişi olmuştu

PKK'nın sebep olduğu aile kavgalarında gectiğimiz yıl Diyarbakır'da 10 gunde 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Hazro ilcesinde cocuklarını PKK'nın dağ kadrosuna kattığı iddiasıyla Uğurlayan ve Tekin aileleri arasında yaşanmıştı. Cıkan silahlı kavgada 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Kavganın arkasında ise PKK'nın aileye "Koyde her aileden orgute katılan var. Neden sizin aileden orgute katılan yok" baskısının olduğu ortaya cıkmıştı. Ardından 11 Nisan'da Mardin Kızıltepe Belediye Başkanı İsmail Asi'yi kurşunlayan Mehmet Faruk Celik, eylem sebebi olarak kızının ve oğlunun PKK'ya katılmasından Asi'yi sorumlu tutmasını gostermişti.

En fazla cıkış 2011’de olmuş

Teror orgutu PKK'nın dağ kadrosuna katılımlar incelendiğinde orgutun 2000 ile 2012 yılları arasında 4 bin 260 cocuğu dağa cıkartığı belirtiliyor.
Buna gore, 2000'de 100, 2001'de 150, 2002'de 200, 2003'te 210, 2004'te 500, 2005'te 400, 2006'da 250, 2007'de 300, 2008'de 500, 2009'da 300, 2010'da 350, 2011'de 750 ve 2012'ni ilk 4 ayında 200 cocuk PKK tarafından kandırılarak orgut saflarına katılmış.

OMER OZAN-BUGUN GAZETESİ