Ankara Ticaret Odası (ATO) 28. Donem 54. Meclis Toplantısı gercekleştirdi. ATO Başkanı Gursel Baran toplantıda Yonetim Kurulu ’nun calışmaları hakkında Meclis ’e bilgi verdi. Toplantıya konuk olarak Turk Dunyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) Başkanı Abdullah Calışkan katıldı. Abdullah Calışkan, burada yaptığı konuşmalarda 'Ahilik Haftasına' ilişkin acıklamalarda bulundu. Konuşmalarında sık sık ahiliğin temelinde kardeşlik, durustluk, ahlak ve erdem olduğunu anlatan Calışkan, bunların sadece esnaflık ve ticaretin değil insanlığın da temeli olduğunu vurguladı. Calışkan, "Ankara da aslında bir ahilik kenti. Bolgede kısa da surse gecmişte bir Cumhuriyet adı altında bir beylik kuruldu. Ankara Ticaret Odası başta olmak uzere butun sivil toplum kuruluşlarının ahiliğin anlaşılması, yaşatılması noktasında calışmalar yapması gerekiyor. TDPV ile kardeş STK olan Ankara Ticaret Odası'nın bundan sonra bu cercevede birlikte projeler yapabileceğini ve yapacağına inanıyorum. Ahilik sadece gecmişte kalan bir kultur değil, aslında bugune taşınması gereken, iş dunyasında yaşanması gereken, bu dunyayı ve obur dunyayı duzenleyen bir sistemdir. Bugun şikayet ettiğimiz stok, fahiş fiyat gibi butun konuların aslında cozumunun gecmişte ecdadımızın kurduğu ahilik sisteminde yer alıyor. Hem kaliteli uretim hem de ahlakı birleştiren sistem, 'Calışarak uretmek, paylaşarak tuketmek' anlayışına sahip. Aynı zamanda hayırda yarışmak konusunda da cok onemli bir temelleri bulunuyor. Ozellikle cocuklarımıza ve genclerimize ahiliğin anlatılması, helal lokmanın, helal kazancın, kul hakkının, birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, dostluğun, dayanışmanın anlatılması ve butun bunların hepsi bizim koklerimizde bulunuyor. Bunları ozellikle cocuklarımıza ve genclerimize anlatacak calışmalar, projeler geliştirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. TDPV'nin kuruluş amacına da değinen Calışkan, "TDPV de ahilik merkezli calışan bir vakıftır. Ahi devlet yonetim sistemi adı altında, başta devletimizden başlayarak butun iş dunyasının ahilik ilke ve esaslarına gore yeniden duzenlenmesi gerekiyor. Cırak, kalfa, usta ilişkisi cercevesinde herkesin arkasından kendisinin daha iyi, daha ahlaklı, daha her yonden gelişmiş insan yetiştirmesi gerekiyor. Bu cercevede de gelecekte hep birlikte koklerimize inerek, koklerimizdeki değerlerimizi bugune taşıyarak ulkemizin ilelebet payidar olması icin calışmamız gerekiyor. İş dunyası ve ekonomi ulkenin bel kemiği. Bu kapsamda iş dunyasının, esnafın, tuccarın herkesin ahlaklı, ilkeli, durust, erdemli, adaletli insanlar olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.