'Demirleri ısırdık, kurtulduk'
9 saat mahsur kaldığı madenden kurtulan ve kendisiyle birlikte 40 kişinin yaşamasını sağlayan maden işcisi Selahattin Şen konuştu. Cavuş olarak anılan tecrubeli madenci, konveyor oluklarına yattıklarını ve orada bulunan demirlere ağızlarını dayayıp oksijen aldıklarını soyledi.

3Sitene Ekle

KONVEYOR OLUKLARININ İCİNE YATTIK

A Haber'e konuşan Şen şu bilgileri verdi: 14:50 gibi yangın olayı cıktı. Olayın ardından ayağın icini tamamen boşaltıp "kacamak"a gectik. Bizim ayağımız dışında, alt kattaki kişileri de oraya toplayıp 142 kişi olduk. Saat 19:30'a kadar hic bir şeyimiz yoktu. Ama sonrasında hava kesildi. Hava kesilince bizim olduğumuz yeri de Duman basmaya, karbon monoksit yukselmeye başladı. Ondan sonra care aradık. Hava yok. Ayağın icine gectik. Bizim ayağımız komple demir. Mekanize ayak olduğu icin. Arkadaşlara dedim ki "hepimiz bu konveyor oluklarının icine yatacağız. Hepimiz ağzımızı bu demirlere vereceğiz, bu demirlerden biz oksijen alacağız" dedim. Tum arkadaşları ayağın icine goturdum, hepimiz demirleri ısırdık. Bir kısmı beni dinlemeyip aşağılarda daha iyi yer buluruz diyip gittiler, aşağıda monoksit daha yuksekti.

DEMİRLERİ ISIRARAK HAYATTA KALDIK

Bir emniyet şeridi astım. O şerit havaya gore kıpırdıyordu. Surekli onu takip ettim. Saat 21'e doğru o şeridin yonu değişmeye, hava gelmeye başladı. Ondan sonra biz orada kalan kişiler yavaş yavaş toparlandık, kendimize geldik, sonra da yukarıdan kurtarıcı ekipler geldi onlarla beraber yer yuzune cıktık. Kotu bir olay yaşadık. Bizi kurtaran o demirler oldu. O demirlerden surekli oksijen aldık. Hava değil oksijen aldık. Bunu ben yıllardan beri biliyordum. Zonguldak'ta madencilik okulunda bunun kursunu da gorduk. 40'ın uzerinde arkadaş bu sayede kurtulduk. Saat 00:06'da dışarı cıktım.

PANİK YAPMAMAMIZ SAYESİNDE KURTULDUK

Biz sakin olmamızdan, panik yapmamızdan ve o demirlerden faydalandık. Yoksa biz de giderdik. Mumkun değildi kurtulmamız. Zaman zaman umutsuzluğa kapıldık. Vucudumuz yavaş yavaş uyuşmaya başladı. Sadece beynimize oksijen gelsin diye o demirleri hic bırakmadık arkadaşlara "Demirleri ısırmaya devam edin" dedim. "başka kurtuluş şansımız yok" dedim. Ve oylece kurtulduk. O oksijen bize yetti. 1,5 saat o demirleri ısırarak kurtulduk.

1979'TA DA DENEMİŞTİK

Daha once boyle bir şey yaşamadım. Cok yıllar once bir kul baskını olmuştu, devletteyken. O kul baskınında da biz bunu denedik. O zaman da konveyor oluklarına yattık birkac arkadaş. Kısa sureliydi ama o zaman da o konveyorlerden hava aldık. Bunu daha once de denedik biz. Sene 1979 civarıydı.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/-demirleri-isirdik-kurtulduk--gundem-1882927/