Soma faciasının yaşandığı Soma Holding basın toplantısı duzenliyor. Soma Holding Yonetim Kurulu Başkanı Alp Gurkan acıklama yapıyor. Toplantıya Gurkan'ın yanı sıra Soma Komur İşletmeleri Genel Muduru Ramazan Doğru, İşletme Muduru Akın Celik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktoru Celalettin Gokaşan katıldı.

İşte Gurkan'an acıklamalarından one cıkan konular:

- Acımız buyuk ciğerimiz yanıyor.
- Tum milletimizin başı sağolsun
- Devlet buyuklerimiz ilk gunden itibaren tum kurumları seferber etti
- Uc gunden bu yana hepimiz uykusuzuz, guclukle konuşuyoruz
- Ben şu anda 76 yaşında olan bir jeoloji muhendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Maden işciliği yapıyorum. 84’ten itibaren kucuk bir komur maden işletmesini yaparak komur madenciliğinde devam ediyorum. 84’ten bu yana kadar kucuk bir işletmeden 6.000 kişi civarında calışan buyuk bir işletmeler grubuna donuşturdum. İşletme yapmış olduğum madenlerde hayat standartların yukselmesine kazaları en asgariye cekmek icin harcadım. Bugun hayatımın en buyuk ızdırabını yaşıyorum.

GELEN HABERE İNANAMADIM

- 2014’ten itibaren kısmen emekli olmayı duşunuyordum. Diğer maden yatırımlarını arkadaşlar ehil bir şekilde goturuyorlar. Salı gunu saat 15 civarında gelen bir habere inanamadım. Olması imkansız bir şey soyluyorlardı. Trafo patlaması diyorlardı.
- Calışanların coğunu oğlum ve kardeşim gibi goruyorum. 3 gundur buraya geldim. Canım yanıyor. İcim yanıyor. Benimle calışan insanlar beni bilirler. Bunların bir coğunun babası benim yanımda calışarak emekli oldular. Hic birini onlardan ayırmadım.
- Bu toplantıyı 2-3 gun sonra yapacaktım. Konuşmam ve hafızam hakiketten bulanıklık icindeyim.

- Ben sorularınıza cevap vermeye calışacağım ama olayın nasıl geliştiğini nicin bu kadar buyuk olduğunu arkadaşlarıma bırakmak istiyorum.
- 3 gunden beni aşırı yorgunum. Hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Bunun ilgili olarak oncelikle, Yonetim Kurulu Uyesi olan Ramazan Doğru’nun ne zaman başlandığını neler planlandığını anlatacak.

Soma Komur İşletmeleri’nin Genel Muduru Ramazan Doğru:

- Oncelikle hepimizin başı sağolsun. Madende elim bir kaza yaşadık. 25 yıldır burada calışıyorum. Maden muhendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların coğunu şahsen tanırım. Ve cok buyuk bir acı icindeyim.

- Bu işletme 1990 yıllarında TKİ tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ kamu bu işletmeyi uzun yıllar calıştırdı. Burayı tam mekanize olacak şekilde duşunduler. Dunyadaki en modern sistem olarak dizayn ettiler. Bunun icin Cin’den ekipler getirdi TKİ. Daha sonra burada ozelleştirme kapsamında ihale yapıldı. Bu ihaleyi 2006 yılında Park Enerji kazandı. Duayenlerden biridir. O arkadaşlar iki sene calıştılar. Ticari olarak Alp Bey’le anlaşarak TKİ rızasıyla bir geri aldık burayı.

TRAFO İLE İLGİSİ YOK

- Boyle bir kazayı nasıl yaşadık diye duşunuyoruz. Kararı bilirkişiler verecek. Biz sonucta cenazeleri aldıktan sonra bilirkişiler gelecekler ve en doğru onlar soyleyecekler.
- Bu kaza bizim 140 kotunda dorduncu bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mumkun olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde gocmesi sonucunda. Korlar cabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı.

- Bana ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı goz gozu gormuyor dediler. Kimse bunu bilemiyordu. Bu bilgi yanlış. Bizim trafomuz yangının başladığı yerden cok uzakta. Trafoyla alakası yok. Şu an trafo sağlam.
- Madencilikte bir yerde yangın cıkabilir. Surekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gun icinde de oluyor. Biz yangınla boğuştuğumuz yerde. Karbondioksit değerlerine gore yangın var diyoruz. Hemen kapatırız orayı. Biz uc defa tam mekanize şeyleri gomduk. Her hangi bir yangın cıkarsa bir burayı barajlıyoruz. İcresinie kulle beraber suyla beraber kul basıyoruz. Ve yangınlar boyle sonuyor.

İşletme Muduru Akın Celik:

- Oncelikle calışan kardeşlerim arkadaşlarım beraber ekmek yediğimiz insanları kaybetmenin uzuntusunu yaşıyoruz. Sabahları hep toplanıyorduk. Şimdi ben 20 yıldır bu işi yapıyorum. 15 yıl iş guvenliğinde calıştım. Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan muhendislerim var. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Madencilikte yangın basitte sondurulebilir. Yangın olan bolgeyi kulle doldurmaktır. Biz 20 milyon liralık malzemeyi 3 defa gomduk.
- Ocağın temiz hava girişi orası. Metan gazı yok. Metan gazıyla ilgili ocağın hava donuşlerinde olur. Her noktaya hava gidiyor. Metan gazı sensorleri vardır. Burada calışan arkadaşlarımız icin portif cihazlar var. Her noktayı olcebiliriz. Biz de bunu araştırıyoruz. Şimdiye kadar gormedik boyle bir şey. Biz insanlar icin uc gundur uyumuyouz. Ben de yer altındayım.

-Onceliğimiz insanları cıkarmak. Butun ocaktaki kablolar yanmaz. Cok yangın gordum 20 yılda 1 arkadaşımı bırakmadım. Oncelik insanları cıkarmaktı. Kendi hayatımızı tehlikeye atarak yaptık bunları. 500 kişilik kacış odamız var. Bu bizim bolgemizden uzaklaştı. Kacış odaları kucuktur. Daha buyuk yerler yapmamız gerekiyor. Olay 3-5 dakika icinde gercekleşti. Yuksek bir gaz hemen 5 dakikada doldurdu ortalığı. Toplam yer altında 787 kişi vardı. Cıkış noktası ile gazın cıkışı 5 dakikayı buldu.

hurriyet.