Soma'da tum Turkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından Soma Komur İşletmeleri A.Ş.'den bir acıklama geldi. "Madencilik sektorunde ilk kez gorulen bir olayla karşı karşıyayız" denilen acıklamada, "Yangından 5 dakika once butun olcum mekanizması butun verilerin normal şartlarda olduğunu gostermiştir. Ne yazık ki işletmemizde muhendislik ve teknik olarak bugune kadar gorulmeyen ve acıklanamayan yangın vuku bulmuştur" ifadelerine yer verildi.

Soma'da tum Turkiye 'yi yasa boğan maden faciasının ardından Soma Komur İşletmeleri A.Ş.'den bir acıklama geldi.
Acıklamada şoyle denildi:

"Soma Komur İşletmeleri A.Ş. olarak, milletimizi ve bizi yasa boğan elim yangınla ilgili ilk andan itibaren onceliğimiz calışanlarımızın kurtarılması olmuştur. Yangına neden olan detayların araştırılması devam ederken bir yandan da yaralılarımızın kurtarılması, calışanlarımızın tahliyesi icin tum Turkiye ile birlikte ekiplerimiz seferber olmuştur. Bu gelişmeler yaşanırken basında yer alan spekulatif yorumlar karşısında Soma Komur İşletmeleri A.Ş.’ye bunyesinde işletilen Eyven Maden Ocağı hakkında kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. 3000 calışanı bulunan maden ocağı 2009 yılından bu yana Soma Komur İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmektedir. Yer yuzey kodundan ortalama 400 metre derinliği bulunan ocakta, yuzeyden itibaren maden uretim alanına 14 derece meyilli galeri ile inilmektedir. Galerilerin toplam uzunluğu 10 kilometredir. Maden uretim alanında maden damarının eğilme ve genişlemesine gore madencilik felsefesine uygun işletme planı yapılarak uretim calışmaları surdurulmektedir. Cıkarılan malzemenin hızlı bir şekilde dışarı cıkarılması icin bantlı sistem uygulanmaktadır. İşletmede basında yer aldığı uzere asansor bulunmamaktadır."

' İLK KEZ GORULEN BİR OLAY'
"Maden ocağında bulunan sensorler sayesinde ocak icerisinde yaşanan ısı değişiklikleri ve zehirli gaz oranları yerustunde bulunan mevcut sistem sayesinde olculmekte olup, onemli sayıda bir kadro seyyar olarak dolaşıp olcum yapmaktadır. Uretim ayaklarında bir ısı değişikliği cereyan etmesi halinde, bu ısınma farkı ya da karbonmonoksit gibi zehirli gazların artışı, sistem ve deneyimli ekipler tarafından anında olcumlenir. Karbonmonoksit yer ustunden ve yer altından okunur. Mevcut karbonmonoksitin yoğun olduğu alandan uretim ayağı uzaklaştırılır. Boşaltılan ayaktan karbonmonoksit cekilerek tavanda baraj delikleri dediğimiz kanallar acılarak kullu su basılarak soğutma işlemi yapılır. İşlem tamamlandığında yangın sondurulmuş olur. Fakat yangın sırasında prosedurdeki bu işlemler gercekleştirilememiştir. Cunku madencilik sektorunde ilk kez gorulen bir olayla karşı karşıyayız. Madencilik sektorunde madenin yapısı gereği birdenbire yuksek oranlı bir yangın soz konusu olamaz. Yangından 5 dakika once butun olcum mekanizması butun verilerin normal şartlarda olduğunu gostermiştir. Ne yazık ki işletmemizde muhendislik ve teknik olarak bugune kadar gorulmeyen ve acıklanamayan yangın vuku bulmuştur. Her turlu emniyet tedbirinin alınmasına rağmen normal şartlardan daha hızlı bir şekilde yayılan yangının nedeni, detaylı incelemeden sonra anlaşılabilecektir."

DETAYLAR YARIN SABAH ACIKLANACAK
"İşletmede zehirli gazlar yuzde 1 seviyesine geldiği zaman kilitlenen bir sistem bulunmaktadır. İcerideki karbonmonoksit oranı yukseldiği zaman elektrik sistemi durmuş ve jeneratorler devreye girmiştir. Maden ocağında yaşanan bu elim yangınla ilgili her turlu detayın inceleneceğinden kamuoyunun şuphesi olmamalıdır. Yangının ortaya cıkmasının pek cok nedeni olabilir. Bu detayların titizlikle incelenerek kamuoyuna duyurulması kaybettiğimiz canlara olan borcumuzdur. Canlarımızı yakan, icimizi kavuran bu acı olayla ilgili detayları yarın sabah duzenleyeceğimiz basın toplantısı ile sizlerle paylaşacağız. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Radikal