Soma’daki katliamın sonucları, iktidar ve şirket elbirliği ile hukuksuzluklarla buyuyor. Olen işcilerin ailelerine haklarından vazgectiklerine dair belge imzalatılıyor

Soma’da madende hayatını kaybeden maden işcisi Ferhat Canbaz’ın eniştesi Ceyhan Şeker Sendika.Org’a konuştu.

Şeker, işcinin annesine iki belge imzalattıklarını, bunlardan birinin cenazenin teslim alındığına dair belge olduğunu, diğer belgenin de feragatname olduğunu soyledi.

Belgenin iceriğini tam olarak bilmediğini soyleyen Şeker, haklarından vazgectiklerine dair bir belge olduğunu duşunduklerini belirtti.

Madende olen maden işcilerinden 28 yaşındaki Kader Yıldırım'ın babası Nevzat Yıldırım, maden ocağı yetkililerinin evlerine geldiğini ve kendilerine bir kağıt imzalatmaya calıştıklarını anlattı.

Kağıdı imzalamadıklarını soyleyen Nevzat Yıldırım, "Burada ihmal var. Biri kız biri erkek iki cocuğu vardı. Şirket tarafından elamanlar geliyor. Maaşınız yatacak diye imza istiyor. Maaş zaten yatacak. Onun icin imza almaya gerek yok ki. Biz bu imzayı atmadık. Bundan tedirginiz" dedi.

Kayıp madenci 23 yaşındaki Suleyman Kandemir'in ailesinin de gergin bekleyişi suruyor. Suleyman Kandemir'in bir yıl once evlendiği Ozge Kandemir'in 5 aylık hamile olduğunu anlatan gozu yaşlı anne Cemile Kandemir, torununun babasız buyuyeceğini soyledi. Oğlunun bir an once bulunmasını isteyen anne Kandemir, gozyaşlarının hicbir zaman dinmeyeceğini dile getirdi.

10 yıllık eşi 38 yaşındaki Ali Yuksel'in madenden cıkmadığını soyleyen Ergul Yuksel, hukumete ateş puskurdu. 8 yaşında ikiz cocukları Furkan ve Betul'un babalarını merak icinde beklediklerini soyleyen Ergul Yuksel, "Oraya gelenlerin derdi lay lay lom. Bizim derdimiz oradaki yakınlarımızın bir an once cıkması. Cocuklarım 4 gundur uyumadan bekliyor. Babalarının olduğunu bilmiyorlar. Gelecek diye bekliyorlar. Yok ettiler eşlerimizi. Denetlemeye geliyoruz dediler, yukarıda yiyip icip madenin icine girmeden gittiler. Bizim eşlerimizi mahsur bıraktılar. İcerde sığınma kafesleri var diyorlar. Sığınma kafeslerinin yapıldığını denetlemelerden sonra sokulduğunu biliyoruz. Millet gelsin gorsun diye bir hafta takmak icin uğraştık bir hafta da sokmek icin uğraştık diyorlar. Denetleme falan yok. Rakamları eksik soylediler" iddiasında bulundu.

Eşinin olusune bile ulaşamadıklarını kaydeden Ergul Yuksel, "Sırf oradan bedava komur dağıtıyorum diye denetlemediler. Eğer orada bir ihmal olmasaydı benim eşim yanımda olacaktı. Orada buyuk bir ihmal var. Devlet madeni gibi denetliyordu diyorlar. Benim yuvamı yıktılar. Ak Parti'ye oyunu verenlere hakkımı helal etmiyorum. Benim iki evladım babasız kaldı. Gideceğim davacı olacağım o ocakları kuranlardan. Yazın bu dediklerimi yazın. İkiz cocuklarıma hem anne hem baba nasıl olacağım ben? Zerre kadar vicdanı olan bunu yapmaz" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Sumer Oral ile MHP'li Manisa Buyukşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergun aileleri ziyaret edip, konunun takipcisi olacaklarını soyledi. MHP'li Vekil Oral, ailelere attıkları imzalarda cok dikkatli olunmaları uyarısı yaptı.

http://www.baskahaber.org/2014/05/somada-yasamn-yitiren-maden-iscisinin.html