İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Emniyet Mudurluğu'ne gozaltılarda kullanılmaması şartıyla personel taşımak icin verdikleri otobuslerin, olaylar sırasında Valilik onunde kalkan yapıldığını soyledi.

İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Emniyet Mudurluğu'nun samimi olmadığını gorduğunu ifade ederken, "TOMA'lara kesinlikle su vermiyoruz. Artık, polise otobus de vermeyeceğiz. El koysunlar alsınlar" dedi.

Buyukşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3 arabalı vapur yapım sozleşmesi imza toreni cıkışı gazetecilerin Soma maden ocağı, ilcede ve İzmir'de cıkan olaylar, polislere tahsis edilen belediye otubusleri ve il ozel idare mallarının paylaşım konularındaki sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, TOMA'lara kesinlikle su vermediklerine dikkat cekti. Belediye otobuslerini ise sadece Emniyet'in personel taşıması icin verdiklerini belirten Kocaoğlu, şoyle dedi:

"Kesinlikle otobusu tutuklamalarda on karakol gibi kullanmama, gozaltına alınanları buraya almama şartıyla verdik. Ancak gorduk ki maalesef Emniyet samimi değil. Bizim otobusleri Hukumet Konağı onune kalkan olarak sıralamışlar. Farklı bir duşunce var. Ben Soma'daydım. Sonradan oğrendim. Bu nedenle artık otobus de vermeyeceğiz. Kendi otobusleri var. Şoforlerini kullanmıyorlar. Biz artık otobus de şofor de vermeyeceğiz."

Basın mensuplarının "Valilik emriyle otobuslere el koyma yetkileri yok mu?" sorusuna yanıt veren Kocaoğlu şunları soyledi:

"Biz vermeyelim, el koysunlar. Biz vermeyeceğiz, onlar el koysunlar, alsınlar. Cunku, ben devamlı izliyorum. Son 3-4 olay icinde, birinde fiilen ben de vardım. Edindiğim intiba, kimsenin bir şey yapıp- yapmamasına bağlı olarak, taşkınlığa gore hareket edilmiyor. Tamamen sindirme, demokratik protesto hakkını yok sayma, insanları evden cıkmama noktasına getirmek uzere bu eylemlere mudahale ediliyor. Konuşurken su sıkılıyor. DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun başına gelen olay boyledir. Herkes bizi mazur gorsun, biz bu konuda boyle hareket edeceğiz. Ulkenin, vatandaşın canını, malını koruyup kollamak, Valiliğe, Emniyet'e yardımcı olmak bizim gorevimiz. Ama, Emniyet ve Valilik bu gorevinde vatandaşı taciz etmek uzere, sindirmek, demokratik hakkını kullandırmamak uzere ve hic sorgusuz sualsiz, insanların uzerine gitmemeli. Boyle bir şey olamaz."

"KOKTEN BİTİRELİM OLMAZ"

Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olaylarla ilgili olarak "Bilmem ne orgutu, şunu bunu yapıyor" diye gerekcelerin soylendiğini ifade ederken, gosterilerde demokratik haklarını kullanan insalar da olduğuna dikkat cekti. Başkan Kocaoğlu, şoyle devam etti:

"Gezi olaylarında gorduk ki; Gundoğdu Meydanı'nda hicbir şey olmadı. Gundoğdu Meydanı'ndan cıktıktan sonra oldu. İzmir'de bugune kadar hicbir protesto ve demokratik eylemde olay olmuyordu. Siz olay yaratmak isterseniz, olay yaratabiliyorsunuz. Gundoğdu Meydanı'nda Gezi olaylarında yuzbinlerce kişi vardı. Ama Basmane'ye giden insan sayısı sınırlıydı. Gosterilere 'Şunlar bunlar karışıyor' deniyor. 'Biz bu işi kokten bitirelim' diye bir şey demokratik bir ulkede olmaz."

"VANALAR YANGIN İCİN"

Kocaoğlu, basın mensuplarının polisin kentteki yangın sondurme vanalarından TOMA'lara su almasıyla ilgili olarak konuyu inceleyeceklerini soyledi. Yangın vanalarının anahtarlarının itfaiye ve İZSU'da olduğunu belirten Kocaoğlu, şoyle devam etti:

"Emniyet bunu temin edip kullanıyorsa, bunun hukuki boyutuna bakacağız. Vanalar yangın icindir. Vatandaşa su sıkmak icin değil! Zaten yangın olursa Emniyet mi, Valilik mi sondurecek? İtfaiye teşkilatı İzmir Buyukşehir Belediyesi sondurecek. Gerekli suyu gerekli yerden alacak."

"TAPULARA ŞERH KOYUP DAVA ACACAĞIZ"

İl Ozel İdare Malları Paylaşım Komisyonu'nun son toplantısını yonteme tepki gosterip terkettikten sonra gundemdeki malların Maliye Hazinesi'ne verilmesiyle ilgili değerlendirmesi sorulan Kocaoğlu, şunları soyledi:

"Liste bizde yok. Komisyon uyesi olarak yazılı olarak uyarımızı yaptık. Henuz daha once koy ve belde mallarıyla ilgili mutabık kaldığımız komisyon raporları Vali Bey tarafından imzalanıp bize gonderilmedi. Ozel İdare komisyonu bize bildirecek. Biz de yapacağımız inceleme sonrası makul olanlara, başka kurumlara verilmesi gerekenlere ses cıkartmayacağız. Diğer kurumlara verilmesi gerekenleri yazıyla bildireceğiz. Ondan sonra hukuki yollardan tapularına, şirketlere, şerh koyacağız. Dava sureci başlatacak, sonuna kadar hukuki mucadeleye devam edeceğiz. Başka caremiz yok."

"KORDON'DA CADIRA GECERİZ"

İl Ozel İdare mallarının yagından mal kacırır gibi bir yerlere goturulmesinin cok yanlış olduğuna belirten Kocaoğlu şoyle devam etti:

"Bu mallar, yerelin, İzmirli'nin malıdır. Benim Belediye binam nasıl İzmirlinin malıysa belediye şirketleri nasıl İzmir'in malıysa, yerel sermayeyle kurulduysa, İl Ozel İdare de aynı statudedir. Bu mallar İzmir Buyukşehir Belediyesi'nin hakkıdır. Ben de Buyukşehir Belediyesi'nde tapusu olan okul, hastane yerini seve seve veriyorum. Paraya donuşturulmek istenen, satılmak istenen yerel mallar var. Cunku Karayolları arazisi gibi pek cok genel mallar satışa cıktı. Kuş Cenneti'ne varıncaya kadar! Şimdi İl Ozel İdaresi mallarına mı sıra geldi? Gelsinler İzmir Buyukşehir Belediye binasını da alsınlar. Burası da para yapar. Belediye binasını alsınlar,satsınlar kurtulalım. Biz Kordon'da cadıra geceriz. Boyle iş olur mu ? Bu mantıkla bu ulke yonetileez. Sıkıntı cok buyuk. Turkiye bu mantıkla gitmez."

"ALLAH BİR DAHA BOYLE ACI YAŞATMASIN"

Sozleşme imza toreninde Soma maden ocağında yaşananlarla ilgili konuşan Başkan Kocaoğlu, gercekten dayanılması cok guc bir acı cektiklerini kaydederek, şoyle dedi:

"Toprağa verdiğimiz bir gencimizin, toprağa vermeden 12 saat once bir cocuğu olmuştu. İkiz kardeşler birlikte vefat etti. Ben tanrıdan rahmet diliyorum, nur icinde yatsınlar. Tabii ki dileğimiz bir daha boyle buyuk bir faciayı yaşamamaktır. İnsan, canı en kıymetli varlıktır, bunun parayla, mulkle kıyaslanması bile bizim inancımıza gore, Anadolu'nun geleneklerine gore son derece yanlıştır. Tedbirlerin alınması, bilimin, teknolojinin kullanılması ve sadece kar amacıyla genclerimizin, cocuklarımızın riskli alanlarda calıştırılmaması, bunun icin yetkililerin, hepimizin cok ciddi tedbirler alması hepimizin gorevidir. Allah bir daha boyle bir acıyı yaşatmasın."

"HEPİMİZ BU ULKENİN VATANDAŞIYIZ"

Kocaoğlu, basın mensuplarına yaptığı acıklamada Soma'da dun (cuma) yapılan yuruyuşte meydana gelen olaylarla ilgili olarak ise "Soma'da adamın yureği yanmış, yuruyuş, basın acıklaması yapacak. Ataturk heykeline celenk koyacak. Bu insanın uzerine TOMA'larla, ilaclı su sıkarsanız, cildi yakan kimyasallar sıkarsanız olmaz. Nereye gidiyoruz? Hepimiz bu ulkenin vatandaşıyız" dedi.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/baskan_kocaoglundan_polise_rest-1192585