17 gun once kablolar dayanmaz uyarısı yapılmış!

Madenden 6 arkadaşıyla birlikte sağ kurtulan 39 yaşındaki Mehmet Ali Dincer, teknisyen arkadaşının "Kablolar dayanmaz" diyerek 17 gun once vardiya amirlerini uyardığını ancak dinletemediğini one surerek, "Dediği gibi de oldu, faciayla sonuclandı" dedi.

MANİSA - Soma İlcesi’ndeki maden faciası andından cenazeler toprağa verilirken, bir yandan nedenleri konusunda tartışmalar suruyor.
Arkadaşlarının kaybetttiği icin yaşadığına sevinemediğini belirten 9 yıllık madenci Mehmet Ali Dincer, mesaileri bitmek uzereyken vardiya amirlerinin yanına geldiğini anlatarak, "Ocakta patlama oldu sizleri guvenli bir bolgeye gotureceğiz" dediğini soyledi. Dincer, şunları anlattı: "Yurumeye başladık. Ne kadar yuruduğumuzu hatırlamıyorum . Belirli bir mesafeden sonra bulunduğumuz bolgeyi duman bastı. Yuruyemez olduk. Bunun uzerine kalın hava borularını testere ile kestik. Bu arada ne kadar zaman gectiğini bilmiyorum, bu defa amirlerimiz, ’Mekanize denilen ayak icine gideceğiz orada temiz hava var’ dedi. Toplam 142 kişi oraya indik. Gercekten de burada temiz hava vardı. Ama bir sure sonra o bolgeyi de duman bastı. Kimse hareket edemez oldu. Coğu arkadaşım bayılmaya başladı. Bazı arkadaşlarım da dua edip, teyemmum abdesti almaya başladı.

KORKUNC İTİRAF

İcimizden namaz kılmaya başlayan bile vardı. Acı feryatlar bağırışmalar vardı. İlk duman geldiğinde maskemi takmıştım. 45 dakika koruma ozelliğine karşın, maskemi hic cıkarmadım ’Olursem, maskeyle oleyim’ dedim. Maske burnumu acıtmaya başlayınca, 1.5 dakika kadar cıkardım. Bu kısa surede aldığım zehirli hava icimi yakmaya başladı. Herkeste ’Burada oleceğim’ yonunde feryatlar vardı. Dua edenlerin sayısı artmıştı. Kimi anne babasına, kimi de cocuklarına kavuşmak icin dua ediyordu. Bu arada birkac vardiya amirinin bayıldığını gordum. Bir ara uşumeye başladım, iceriye aşırı soğuk hava geldi. O an iceri temiz hava verilmeye başladığını anladım. Hava iyice soğumaya başladığında bir arkadaşımız yanıma gelip, ’İyi misin?’ işareti yaptı. İyi olduğumu soyleyince, ’Haydi cıkıyoruz o zaman’ dedi. 142 kişiden sadece 6 kişi kalmıştık. Yerdekilerin ustune basa basa yukarı cıkmak zorunda kaldık. Biraz yukarı cıkınca yine daha once boruları deldiğimiz yere ulaştık. 2 dakika burada kalıp, yine yurumeye başladık. ’Duz ayak’ dediğimiz yere geldiğimizde kurtulduğumuzu hissettim. O an, kendime ’Bu bolgede 3 gun de kalsak olmeyiz’ dedim. Kurtulacağımıza inancım artmıştı. Oyle de oldu."

Mehmet Ali Dincer, 6 yaşında Melek ve 3 yaşında Melisa isminde kızları bulunduğunu, emeklliğine 3.5 yıl kalmasına rağmen tekrar madende calışmayı duşunmediğini soyledi.

ELEKTRİK TEKNİKERİ UYARMIŞTI İDDİASI

Madendeki facianın nedeniyle ilgili iddiada bulunan Mehmet Ali Dincer, şoyle devam etti: "Elektrik teknikeri arkadaşım Ergun Sidal, 17 gun once vardiya amirlerine, ’Bu kablo panoyu taşımaz. Mutlaka bir arıza olacak ve faciayla sonuclanacak’ dediğini duydum. Arkadaşım bize surekli, ’Hepimizin olumu burada olacak. Bir gun hepimizin buradan cenazesini cıkaracaklar’ duyordu. Dediği gibi de oldu. Facia ile sonuclandı" dedi.

"CESETLERİN GOMLEKLERİNE BAKIP, EŞİMİ ARADIM"
Şerife Dincer ise olay gunu saat 17.00 sıralarında eşinin bir arkadaşının telefon ettiğini belirterek şunları soyledi: "Eşimin telefonu evdeydi. Ben cevap verdim. ’Hastaneye cok ambulans geliyor, madende kaza olmuş. Bugun işe gitmedim. Senin bilgin var mı?’ diye sordu. Ben de bunun uzerine eşimin vardiya amirini aradım. Telefona cevap veren olmadı. Bunun uzerine işyeri telefonunu aradım. Buradan da cevap alamayınca. Soma Devlet Hastanesi’ne gittim. Eşimi tanıyabilmek icin, gelen cenazelerin tek tek gomleklerine baktım. Ancak, aralarında eşim yoktu. Daha sonra Manisa’daki diğer hastanelere arkadaşlarımı yolladım. Ancak, oradan da bir şey cıkmadı. Umudumu yitirmişken bir arkadaşı madenden telefon edip, ’Yenge, gozunuz aydın eşiniz sağ salim kurtuldu’ dedi. O an dunyalar benim oldu. Eşimin kurtulmasına sevindim ancak bir o kadar da olen arkadaşları icin uzuntu duydum. Eşimin bir daha madende calışmasını istemiyorum." (dha/Cevdet ŞEN)

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/17_gun_once_kablolar_dayanmaz_uyarisi_yapilmis-1192584