Soma maden işcisi Sefa Koken, CNN Turk'te yayınlanan Aykırı Sorular programına katılarak Gazeteci Enver Aysever'in sorularını yanıtladı.

DHA - CNN Turk'te yayınlanan, Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programına katılan Soma madeninde calışan Sefa Koken, işcilerin ellerine bayrak verilip AKP eylemine goturulduğunu soyledi.

Koken, "Madende Suriyeli işci yoktu cunku gerek yoktu. Tum Somalılar suriyeli işci gibi, calıştığımız yere kopekler girmiyor" dedi.

İşcilerin zorla Ak Parti mitingine goturulduğu iddialarına yanıt veren Koken, "Arkadaşlarımızın goturulduğu doğrudur. Herkesin calışmaya 30 gune ihtiyacı var. Gitmediği gun yevmiyesi kesiliyor. Sabah gidiyor herkes işe gideceğim diye, "Durun. Herkes otobuslere binsin, Ak Parti mitingine gideceksiniz. Yevmiyenizi de alacaksınız" deniliyor. Herkes zorla alkış yapıyor, ellerine bayrak veriliyor. Bu şekilde" dedi.

Koken, "Hanımını, Ak Parti'den belediyeden meclis uyesi yaptı birinci sıradan. Secim zamanı madene, Başbakanın, buyukşehir belediye başkanının posterlerini astılar. İşe girdiğimizde, İş yerine siyaset yasak dediler. Peki sen niye yapıyorsun?" dedi.

Maden işcilerinin iş kaybetme korkusu taşıdığını soyleyen Koken, "Herkesin borcu var. Madenden başka yapacak bir işi yok bu insanların. Bu yuzden korkuyorlar. Madende calışan herkes her yerde calışabilir. Ben 2007 yılında İmbat'ta calışırken olumlu bir iş kazasında gorduklerimi soylediğim icin işten atıldım. Bana sen buradan ekmek yiyorsun nasıl boyle bir ifade verirsin dangalak herif" dedi. Calışanlar yalancı şahitlik yaptı. Ben tek başıma kaldım. İş kaybetme korkusu vardı. Şimdi yine konuşmuyor bu insanlar" diye konuştu.

"BOLGEDE SURİYELİ CALIŞTIRMAYA GEREK YOK"
Madende Suriyelilerin calıştırıldığı iddialarına yanıt veren Koken, "Bolgede Suriyeli calıştırmaya gerek yok. Zaten Turkiye'nin hepsi Suriyeli gibi multeciden farkı yok. Koleden farkı yok. Suriyeli kesinlikle yok. 18 yaşın altında calışan yok. Aşırı kotu şartlar altında calıştırılıyor" diye konuştu.

"YERALTINDA TUVALET İHTİYACI DİYE BİR ŞEY YOK"
İşcilerin kendi yemeğini ve suyunu yanında goturduğunu belirten Koken, "Yemek icin bir mola yok zaman yok şu saate diye bir şey yok iş hafifleyince dayıbaşı, başcavuşlar buna karar veriyor. Genelde yeraltında tuvalet ihtiyacı diye bir şey yok. Ancak cantasında su goturuyor. Kendi yemeğini goturuyor. Suyu ve yemeği şirket vermiyor. 8 saat herkes orada durmak zorunda. Allah guc veriyor dayanıyor bu insanlar. Genel olarak tum madenlerde baskı ve kolelik duzeni vardır. Hakaret de var. Her zaman daha fazlasını istiyorlar" diye konuştu.

"SECİM ZAMANI MADENE, BAŞBAKANIN, BUYUKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANININ POSTERLERİNİ ASTILAR"
Koken, "Hanımını, Ak Parti'den belediyeden meclis uyesi yaptı birinci sıradan. Secim zamanı madene, Başbakanın, buyukşehir belediye başkanının posterlerini astılar. İşe girdiğimizde, İş yerine siyaset yasak dediler. Peki sen niye yapıyorsun?" dedi.

"AK PARTİ MİTİNGİNE GİDECEKSİNİZ YEVMİYENİZİ DE ALACAKSINIZ" DENİLİYOR"
İşcilerin zorla Ak Parti mitingine goturulduğu iddialarına yanıt veren Koken, "Arkadaşlarımızın goturulduğu doğrudur. Herkesin calışmaya 30 gune ihtiyacı var. Gitmediği gun yevmiyesi kesiliyor. Sabah gidiyor herkes işe gideceğim diye, "Durun. Herkes otobuslere binsin, Ak Parti mitingine gideceksiniz. Yevmiyenizi de alacaksınız" deniliyor. Herkes zorla alkış yapıyor, ellerine bayrak veriliyor. Bu şekilde" acıklamasında bulundu.

"HEPSİ PATRONUN SENDİKASIDIR İŞCİNİN DEĞİL"
Koken, "Ozel sektorlerin hic birinde sendika diye bir şey yok. Hepsi patronun sendikasıdır. İşcinin değil. İşciden kesilen para ile maaş ala sendikalar bizi temsil etmiyor. İş veren 'ben varsam sen varsın' diyor" ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKANIMIZIN DA KASIMPAŞALI OLMASINDAN NORMALDİR"
Başbakan Erdoğan tarafından dovulduğunu iddia eden Taner Kurucan'ın ifade değiştirmesine ilişkin Koken, "Başbakanımızın da Kasımpaşalı olmasından normaldir" dedi.

Koken, sendika secimlerine aday olduğunu ancak işten atmakla tehdit edildiğini bu nedenle secimlere aday olmaktan vazgectiğini de soyledi.

Koken, maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının resmi rakamlardan daha fazla olduğunu duşunduğunu de soyledi.

Koken, işcilerin borcları ortadan kaldırıldığı zaman herkesin konuşacağını da soyledi. cnn