Somada maden işcisi Mehmet Colban faciaya trafo patlamasının değil daha cok komur elde etmek icin patlatılan dinamitin neden olduğunu one surdu. Maden işcisi Colban ‘’trafoyu devre dışı bırakıp sigortayı soktuler ve direk bağladılar. Faciaya neden olan bu idi. Komur işletmelerinde firma sahipleri icin komur cıkısında ne olursa olsun mantığı var.’’ Diye konuştu.

A Haber'de yayınlanan Mehmet Ali Onel Yonetimindeki Deşifre Programına Soma maden faciasında hayatını kaybeden işcilerin yakınları, Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkanı Bulent Orakoğlu, Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yonetmeni Hasan Karakaya ve Musevi İş Adamı Doğan Kasadolu konuk oldu.
Programda Gundeme Gelen Konulardan Satır Başları…

Mehmet Colban: Maden İşcisi: Ben bu saatten sonra orada calışmayı duşunmuyorum. Benim psikolojim coktu oraya girersem bu acımız daha cok buyur bunu biliyorum. Bize ne bir eğitim ne tatbikat yaptırıyorlardı. 1 yıldır calışıyorum maskeler hic kontrol edilmedi. Bu bilgiler doğru ve gercek bu bilgiler savcılığa verilecek. Trafonun uc metre yanında dinamit patlatıyorlar. Maden işcisi Ozcan Cuce bana bunu anlattı. Bu arkadaş bir gun oncesi kendi gorevliymiş aynı yerde ertesi gunde bant ekibinin kendi adamları gorevliymiş orada. Bu adamlar bandı dinamit atarak orayı temizleyerek bandı duşurerek bandın kuyruğuna gitmişler. Bandın kuyruğu dedikleri bolge aşağı yukarı 3 metre iceri giriyor ve olduğu bolgede oksijen hava girmiyor. Orada metan gazı seviyesi aşırı derecede yuksek olan bir bolge kendim orada calıştım biliyorum. Orada da taşı kırmak patlatmak icin dinamit atıyor 3 metre onunde de trafo var doğru bunu emniyete almadan bu dinamiti atmak doğru değil. Muhendis bunu olcumunu almadan dinamiti attırmaması gerekiyordu. Buradaki yetkililer nerede. Olayın patlamasıyla birlikte orası alev topuna dondu. Uretim durmaması icin trafodaki aşırı yuklenmede kapatan şarteli iptal ettiler ve duz bağladılar. Neden trafo zorlanınca acmayacak diye devam etmesini istiyorlar uretimin. İşci onemli değil uretim durmasın da yeter onlara. Yemeğe gidiyorsun hadi hadi yuru hemen iş başına diyorlar.

Bayram Uckun: Şehit Madencinin Babası: Ocağın genel muduru muhendisleri nerede bu ocağı emniyete almadan nasıl dinamit patlatırlar. Madende trafo diye bildiriyorlar dinamit patlattılar trafo değil. Dinamit patlayınca ocağın tavanında cereyanlar şase yapınca bant yanmaya başlamış. Dinamit patladığında diğer vardiyada o sırada iceri giriyor dumanı gorenler geri cıkıyor. Bu ocağın muhendisleri genel muduru vardiya amiri neredeymiş ocağı boşaltmadan işciler calışırken dinamit patlatılmaz tedbirini alırsın ondan sonra patlatırsın. Bu olayı kurtarma ekipleri ocağa inenler soyluyor. Emniyete almadan işcileri cıkarmadan dinamit atamazlar.

Hakan Uckun Şehit Madencinin Kardeşi: İşe cağırsalar artık o madene inmem. Herkes şikayette bulunsun bu suclular cezasız kalmasın artık yeter.

http://www.ahaber.com.tr/Yasam/2014/05/20/sok-iddia-trafo-degil-dinamit-patlattilar