Bazı cocuklar her zaman ac gorunur ve siz midesinde bir delik olup olmadığından kuşkulanmaya başlayabilirsiniz. Daha akşam yemeğini bitirir bitirmez biskuvi kutusunu aramaya başlar ve yiyecek bir şeylere ihtiyacı olduğunu soyler. Bu sahne size de tanıdık geliyor mu?

Duzenli aclık hissi cok seyrek olarak doymak bilmez bir aclıkla kendini gosteren ve Prader Willi sendromu olarak bilinen az rastlanan bir genetik bozukluğa bağlı olabilir. Ancak cocukların geri kalan coğunluğu icin, yeme alışkanlıklarına daha yakından bakmak, durumu ortaya cok daha kolay cıkarabilir.

"Ben acıktım" dediklerinde bu gercekte "biraz şekerleme istiyorum" veya "bir biskuvi istiyorum" anlamına geliyor olabilir. Ancak ona sadece muz veya diğer sağlıklı atıştırmalıklar sunarsanız aniden gercekte zannettikleri kadar ac olmadıklarına karar verebilirler.

Gizli yemek yemelerin sebebi

Eğer ona beslenme hakkında gerekli bilgileri oğretiyorsanız cocuğunuz farklı gıdaların vucudu icin farklı gorevleri yerine getirdiğini oğrenecektir. Boylece şekerlemelerin tadının guzel olduğunu ancak onu sağlıklı yapmayacağını; dolayısıyla eğer acsa bir dilim meyve veya tost gibi bir şey yemenin cok daha iyi olacağını ona anlatabilirsiniz. Bunları yedikten sonra hÂl şekerleme istiyorsa yemesine izin vereceğinizi soyleyin.

Cocuk acsa onu yemekten mahrum etmek hic de adil değildir; eğer boyle yaparsanız bu muhtemelen tartışmayla veya gizli yemek yemeyle sonuclanacaktır. Ancak cocuğunuzun gercekten ac olup olmadığına dair kuşkularınız varsa, bunun sadece su, can sıkıntısı veya duygusal rahatlama ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin. Bu cok sık olduğunda durumu saptamak hic de kolay değildir ancak bazı ipuclarını takip edebilirsiniz: Orneğin etrafta amacsızca dolaşıp sonra da "acıktım" demesi veya yemediği zamanlar dışında aksi veya sessiz olması iyi birer ipucudur.

"Şişmanlayacaksın" demeyin

Daha fazla yemek istediğinde cocuğunuz "şişmanlayacaksın" diye korkutmayın cunku bu olumsuz hisleri ve beslenmesinin onun kontrolu dışına cıktığı duygusunu daha da artırabilir. Bunun yerine, karnında gercekten aclık mı, yoksa başka bir şey mi hissettiğini anlamasına yardım edebilirsiniz. Her aclıktan sızladığında bunu yapmayın, ancak vaktiniz olduğunda ve durumu uygun gorunduğunde bu yola başvurmaktan da kacınmayın.

Aclık hissini diğer duygulardan ayırabilmesi icin cocuğunuza yardım edin. Gercekten ac olup olmadığını sizin değil, sadece kendisinin bilebileceğini vurgulayın. Acıkmaya başladığını fark ettiğinizde şu sağlıklı atıştırmalıkları hazır edin: Sebze corbası, havuc, salatalık, kereviz ve biber parcaları, meyve. "Bence yeterince yedin", "HÂl ac olman mumkun değil" gibi yorumlar yapmaktan kacının, cunku bunlar cocuğun kendi bedenini tanıyıp tanımadığı konusundaki ozguvenini zedeler.