
0-1 yaş: Sut cocukluğu donemi
Bebeğin gelişimi normal seyirde ilerliyorsa ilk 6 ayda besin kaynağı sadece anne sutu olmalı. 6. ayın sonunda ek gıdalara başlanmalı. 6-9 ay arasında gunde sadece 200 ek kaloriye ihtiyac duyan bebeklerde bu değer 9-12 ay arasında 300 ek kalori olmalı. Ek gıdalar bebeklere dikkatle verilmeli. Ek gıdalara once tek tek başlanmalı, sonra da diğer ek gıdalar yine tek tek eklenmeli. İlk 1 yaşta bebeklere tuz ve şeker kullanılması kesinlikle yasak.
1-3 yaş: Oyun cocukluğu ve 4-6 yaş okul oncesi donem
Cocuklar 1 yaşından sonra ebeveyninde gorduklerini taklit eder. Bu nedenle anne-baba ve bakıcı gibi cocuğun bakımından sorumlu kişilerin kendi beslenme davranışlarına da dikkat etmesi gerekir. Bu donemde ebeveynler ozellikle yemek secimleri, icecek secimleri ve yemek yeme alışkanlıklarına dikkat etmeliler. Ebeveynlerin dikkatli olmaları gereken bir diğer konu ise yemek porsiyonlarıdır. Cocuklarının surekli az yediğinden şikayet eden ebeveynler, kendi olculerine gore değil cocuğun gereksinimlerine ve yaşına uygun porsiyonlar hazırlamalı. Bu donemde cocuklar kendileri icin onem taşıyan gıdaları farklı sebeplerden dolayı reddedebilirler. Ebeveynler bu durumun gecici bir surec olduğunu unutmamalı ve cocuğun reddettiği besinleri daha eğlenceli bir halde sunmalı.
6-12 yaş: Okul donemi
Cocuk artık evden cıkmış ve ne yemek istediğine kendi karar verir bir konuma gecmiştir. Aileler okul menulerinde bulunan yemekleri ve iceriklerini takip etmeli ve cocuklarıyla konuşarak doğru tercih yapmaları konusunda onları yonlendirmeliler. Ara oğun her yaşta olduğu gibi okul doneminde de beslenme konusunda oldukca onemli. Ara oğun alışkanlığı olmayan cocuklar sağlıksız atıştırmalıklara daha duşkun oluyor. Bu yuzden cocukların cantalarına mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar konulmalıdır.
Beslenme cantasında atıştırmalık neler olmalı?
Taze ve kuru meyveler
Fındık, ceviz, badem gibi yemişler
1 kutu sut ya da ayran
1 dilim ev yapımı kek ya da kurabiye
Adolesan (ergenlik) ve genclik donemi
Gencler bu donemde kimlik arayışı icindedir, bağımsız olmaya, kabul gormeye cabalar ve dış gorunuşleri ile fazla ilgilidir. Duzensiz oğun ve oğun aralarında atıştırma, ev dışında yemek yeme alışkanlığı ve ayakustu beslenme bicimi de bu donemde ağırlık kazanır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları yaşla birlikte artış gosterir, bu konuda ailelerin bilincli hareket etmesi ve erken donemden başlayarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını cocuklara kazandırması gerekir.
Cocuklarda obezite nasıl onlenir?
Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sutu verilmesi, 6.aydan sonra da anne sutunun en az 2 yıl kadar ek gıdalarla destekleyerek devam ettirilmesi kısa ve uzun donemde obezite ve kronik hastalık riskini azaltabilir.
Bebeklikten sonraki donemlerde cocukların dengeli ve yeterli beslenmesine ve 3 ana, 3 ara oğun alışkanlığının kucuk yaştan itibaren kazandırılmasına ozen gosterilmesi gerekir.
Cocukla birlikte sofraya oturulmalıdır, yararlı besinleri yemesi halinde odul olarak pasta, tatlı, cikolata, şekerleme onerilmemelidir. Ancak bu gıdalar daha cekici olmaması acısından yasaklanmamalıdır.
Kolalı icecekler, gazozlar, hazır meyve suları, cikolata, gofret, şeker gibi karbonhidrattan zengin ve kızarmış yiyecekler gibi yağdan zengin gıdalar kısıtlanmalı.
Hızlı yemek yemenin, yemek aralarında abur cubur atıştırılmasının ve gece yatmadan once yuksek kalorili yiyeceklerin alınmasının onlenmesi gerekir.
Cocukların gunde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarını sağlayacak ortam ve yaşam bicimi oluşturulmalıdır.
Cocukların saatlerce televizyon ve bilgisayar onunde zaman gecirmesi engellenmelidir.
Gerektiğinde cocukla birlikte oyun oynanmalı, top, ip, raket gibi fiziksel faaliyet gerektiren oyuncaklar alınmalı, basit aile yuruyuşleri yapılmalıdır.
Cocuğun okul spor faaliyetlerine katılımı (basketbol, voleybol, futbol, yuzme) teşvik edilmelidir.
ALINTIDIR.