Ucuş suresi : Aktarmalı 17-24 saat (İyi Yolculuklar)
Para birimi : Avusturalya Doları
Yuzolcumu : 1,580 kilometrekare
Saat farkı : Doğusu 5 saat, batısı 7 saat ileridir.
Resmi dil : İngilizce
Sıcaklık : Haziran-ağustos ayları arası suren kış aylarında sıcaklık ortalama 14°C -15°C, aralık-şubat arası yaz mevsiminde ise ortalama 20°C -35°C aralığındadır.
Nufus : Yaklaşık 3,879,400
Vize : Konsolosluktan vize alınması gerekmektedir.

ONEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası.(Cep telefonları calışmamaktadır)
Turk konsolosluğu : 66 Ocean Street, P.O. Box 222 Wollahra Sidney, Tel: (2) 328 1155
Telefon kodu : 61 (ulke kodu), 2 (şehir kodu)
Ambulans : 000
Polis : 000

Sidney'in Kısa Tarihi

Yaklaşık 30,000 yıl once Asya'dan adaya goc eden ve 'Aborijin' adı verilen halkın bu medeniyetin temellerini attığı soylenmektedir. Avusturalya adası 1770 senesinde İngiltere'ye bağlanmış; onceleri mahkumların ve İngiltere'de istenmeyenlerin gonderildiği bir yer iken, 19. yuzyılın yarısında altın madenlerinin keşfiyle dunyanın değişik yorelerinden buyuk gocler almıştır. Kolonilerin oluşumunun ardından 1901 senesinde "Avusturalya Milletler Topluluğu" adını almıştır.

Endustrileşmeyle beraber 20. yuzyıl boyunca surekli gelişen Sidney, Avrupa'dan ve Asya'dan goclerle kozmopolit bir nufus yapısına sahip olmuştur.

Sidney'de Nereyi Gezmeli?

Avusturalya'nın en eski şehri olan Sidney; kulturu, dunyanın en buyuk doğal limanı olan Sidney Limanı ve sahilleriyle gidilebilecek en guzel turistik şehirlerden biri olarak kabul edilmektedir. Avusturalya'nın resmi başkenti olmamasına karşın bircok acıdan ulkenin en onemli kentidir.

2000 Dunya Yaz Olimpiyatlarına da evsahipliği yaparak popularitesini biraz daha arttırmış ve kendinden başarıyla soz ettirmeyi başarmıştır.

Sidney Opera Evi: Uzun yıllar boyunca şehrin gemicilik merkezi olan Circular Rıhtım'da bulunur ve 20. yuzyılın en unlu ve değişik yapılarından kabul ediliyor. Operaya ilgi duymayanları bile ilginc mimarisiyle kendisine cekmeyi başarmıştır. Mevsimlik opera gosterimlerinin yanında; bale, tiyatro, film ve klasik muzik performanslarına da evsahipliği yapmaktadır.

Sidney Koprusu: Sidney'i ve Avusturalya'yı simgeleyen en onemli yapılardan biridir. Resmi olarak 19 Mart 1932 tarihinde acılmıştır ve o tarihten bu yana ceşitli onarımlarla yenilenmiştir.

Sidney Kulesi: Ziyaretcilere acık olan gozlem kısmı, yerden 250 m. yuksekliktedir. Bir alışveriş merkezinin uzerinde konumlanmıştır.

Sidney Limanı: Şehrin en unlu yerlerinden biridir ve tadını cıkartmanın bircok yolu vardır; bir yat gezisi yaparak limanı dolaşmak, yemek yerken manzaraya hayran kalmak veya feribotla suyun ustunden limanı seyre dalmak bunlardan sadece bazılarıdır.

Darling Limanı : Avrupalıların Avusturalya'ya yerleşmelerinin 200. yılına rastlayan 1988 senesinde yeniden duzenlenmiştir. Sidney Eğlence Merkezi, Sidney Cin Bahceleri, Tumbalong Parkı, Ulusal Deniz Muzesi ve Sidney Akvaryumu gibi ceşitli binaların bulunduğu alandır. Şehir merkezinin batı kısmında yer alır.

Kayalar (The Rocks): Eski Şehir Merkezi olan bu bolge; şehrin en tarihi ve en eski bolgesidir Sidney Gozlemevi, haftasonu pazarı ve ceşitli sanat galerilerine evsahipliği yapmaktadır. Dar kaldırımlı sokakları ve tarihi binalarıyla ilginizi cekebilir.

Botanik Bahceler: Şehrin ve limanın manzarasını seyredebileceğiniz en guzel alanlardan biridir. Kıtanın ilk ekilip bicilen toprağının bulunduğu bu bahcelerde ayrıca camdan yapılmış piramit ev, gul bahcesi, duvarla cevrilmiş bir kaktus ve doğuya ozgu bir bahce de ziyaret edilebilir.

Denizin Tadını Cıkartmak İcin

Bondi Plajı: Sidney'in sahip olduğu 70'den fazla plajdan en onemlisi olan Bondi Plajı; şehrin doğu kesminde, şehir merkezinden birkac kilometre uzaklıkta bulunuyor. Noel ve Yılbaşı tatillerinde burası dolup taşıyor!
Herhangi bir tehliaaae karşı kopekbalığı ağına sahip olan bu plaj, sorf tutkunlarının da onemli merkezlerinden biridir. Her yıl duzenlenen sorf yarışlarının son durağı olan bu plaj ayrıca 2000 Yaz Olimpiyatları'nda voleybol maclarına da evsahipliği yapmıştır.

Balmoral Plajı: Okyanusun tadıını cıkartabilmenizin yanında, piknik ve barbeku istkeklerinize karşılık verebilecek imkanları da bunyesinde barındırıyor.

Sidney Mutfağının Zevkine Varmanın Yolları

Avusturalya mutfağına Amerikan mutfağının bir benzeri olarak bakabiliriz. Tarihinden gunumuze biraraya yaşamayı başaran cok ceşitli etnik grupların hepsi gunumuzde de geleneklerini surdurmektedirler. Cin mutfağı, İtalyan mutfağı ve Fransız mutfağı Sidney'de bulabileceğiniz uluslararası mutfaklar arasındadır. Londra Restoran Magazini tarafından dunyanın en guzel 10 restoranından 2'si secilen Tetsuya ve Rockpool, Sidney şehrinde yer alıyor.

Yerel mutfaktan denemenizi onereceğimiz tatlardan biri 'calı dolması'dır. Tadına doyamayacağınız 'Haagen Daaz' adı verilen enfes dondurmayı Darling Limanın'da denemeden sakın Sidney'i terk etmeyin!

Avusturalyalılar genellikle sosis, domates, domuz pastırması ve yanında ozel ekmeklerden oluşan bir kahvaltıyla gune erken başlıyorlar. Oğle ve akşam yemekleri arasında ise cay ve kahve iciyorlar. Kahveye verdikleri onemin yanında Avusturalya'da bira da onemli icecekler arasında yer alıyor.

Sidney'de Alışveriş

Sidney, pahalı urunlerden gunluk kullanımda gerekli olabilecek ucuz urunlere kadar geniş yelpazesiyle size aradığınız her şeyi bulma imkanı veriyor. Cin Mahallesi'ne uğramak ve pazarları gezmek ilgi cekici olabilir. Paddington'da butikleri gezebilir, liman kenarında turistik alışveriş yapabilirsiniz.

Amerika'nın unlu markalarının satışı yerine Sidney'de onem ozellikle yerel ureticilere ve yerel markaralara verilmiştir. Bu yuzden de fiyatlar cok uygundur. Oxford ve King Caddesi en onemli alışveriş bolgeleri arasında yer alıyor. Strand Arcade'e de uğramadan gecmeyin, burası Sidney'in en unlu alışveriş merkezi sayılıyor.

Rocks bolgesinde, doldurulmuş Koala bebekler ilginc hediye seceneklerinden olabilir.

Sidney'de Eğlence Zamanı

Avusturalya'nın başkenti olmamasına rağmen, Sidney bircok acıdan ulkenin en onemli kenti sayılır. Bu acılardan biri de gece hayatının renkliliğidir. Sidney'de gece hayatı hic bitmez. Aynı gecede sakın bir yerde kalarak zamanınızı gecirmeyin! Uğrayacak o kadar cok yer, dans edecek o kadar cok pist ve dinleyecek o kadar değişik muzik bulacaksınız ki... Eğer sıkılırsanız uzulmeyin, otobus seferleri gece boyunca da devam ediyor. Ortamdan sıkılırsanız ya da kendinizi yorgun hissederseniz otelinize donemeniz hic zor olmayacaktır.

Ozellikle Oxford Caddesi gece hayatının en eğlenceli gectiği yerlerden biridir. Gecenize bir 'pub'da başlayabilir, devamını cadde uzerindeki sectiğiniz gece kluplerinden birinde cılgınlar gibi dans ederek ya da sevdiğiniz muziğin tadını cıkartarak gecirebilirsiniz.

Vermemiz gereken kucuk bir tavsiye; Sidney'de yeni acılan klupler her zaman dolup taşar. Sidney'in gece hayatına duşkun insanlarını ogrmek istiyorsanız ve de yeni acılmış bir yere gitme şansınız varsa sakın kacırmayın! Sidney'in eğlenceli doğasını işte o zaman anlayabilirsiniz.

Havada Uzun Bir Yolculuk - Sidney'e Gidiş

Sidney'in onemli bir dezavantajı, ulkemizden cok uzakta bulunmasından kaynaklanıyor. Ne yazık ki direk ucuş da yok, aktarmalı ucmak zorundasınız. Singapur, İtalya veya Hong Kong aktarmalarıyla, değişik havayolları firmaları Sidney'e ulaşmanızı mumkun kılıyor.

Sidney'in guzelliklerinin tadını cıkartmak istiyorsanız, uzun ve yorucu bir yolculuğa hazırlıklı olmanız gerekiyor. Aktarmalı olarak 24 saatlik bir ucak yolculuğu buyuk ihtimalle sizi yoracaktır. Ucakların konforunun havayolu şirketlerine gore değişmesine rağmen yine de yanınızda kitap ya da oyalanabileceğiniz bir şeyler bulundurmanızı oneriyoruz.

Şehirici Ulaşım

Havalimanından şehir merkezlerinde onemli noktalara servis yapılmaktadır. Havalimanından otelinize ya da kalacağınız yere gitmeniz icin bir diğer secenek de taksiler olabilir.

Sidney; şehrin tum kısımlarına ulaşımı mumkun kılan tren, otobus ve feribot ağlarıyla kaplıdır. Bu yuzden ulaşım konusunda hicbir zorluk yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz. Şehirde ulaşmak istediğiniz yere en hızlı olarak metroyla ulaşabilirsiniz.

Feribot: Yerli halkın genelde işe gidiş-donuş amacıyla kullandıkları bu ulaşım aracı, size cok zevkli bir gezi sunabilir. Haftanın 7 gunu hizmet veren feribotlar Paramatta Nehri'ne kadar limanın tum noktalarına gidiş-gelişi sağlamaktadır.
Otobus: Şehrin tum bolgelerine ulaşmanızın en kolay ve en ucuz yoludur.
Su Taksisi: Kesinlikle Sidney'e ozgu ulaşım araclarıdır! Genellikle Circular Rıhtımı ya da Darling Limanın'dan binebilirsiniz.
Taksi: Diğer ulaşım yollarına gore daha pahalı olmasına karşın cok rahattır. Taksinin icinde ucretlendirme listesi bulunur ve taksiciyi rahatsız etmeden (ya da fazla para istemelerine olanak bırakmadan!) yolculuğunuzun guvenle gecmesini sağlar.
Metro: Tren İstasyonu'ndan başlayarak Cin Mahallesi, Darling Limanı, Star City Kumarhanesi ve son durak olarak da Lilyfield guzergahını izler.

Size gereken ulaşım zamanlarını oğrenmek icin 131 500 numaralı telefonu arayarak Şehir Taşımacılık Bilgi Hattı'na ulaşmanız mumkundur.

İc: Avusturalya'nın enfes şaraplarından ic
Gez: Eski Şehir Merkezi'nde haftasonu pazarını gez
Yuz: Sidney Limanı'nda, Nielsen Parkı'nda yuz
Dene: Centennial Parkı'nda ata binmeyi dene
Hayran kal: Olimpiyat tarihinin en buyuk acıkhava stadyumu 'Avusturalya Stadyumu'na hayran kal
Zevkine var Yunuslarla yuzmenin zevkine var
Tadını cıkar: Sidney Limanını'nı yat gezisiyle gormenin tadını cıkar.