

Kambocya'nın kuzeybatısında bulunan ve Guneydoğu Asya'nın en onemli anıtı olan Angkor Wat, muazzam bir tapınak, turbe ve saraydır. Tapınağın tamamı 3 kilometrekarelik alanı kaplamaktadır. Eskiden bu bolgede hukum suren Khmer krallarından Suryavarman II (1131-1150) tarafından, Hindu tanrısı Vishnu (Vişnu) adına yaptırılmıştır.
Eski Khmer İmparatorluğu'nun başkenti olan ve Jayavarman VII tarafından kurulan Angkor-Thom'un yakınındaki bu tapınağın, icice kareler şeklinde uc buyuk avlusu vardır. Her avlu yuksek ve kalın duvarlarla cevrilmiştir. Orta avluda yuksek bir piramit ve koşelerde daha kucuk piramitler yeralmaktadır. Avlularda yapay goller de bulunmaktadır.
81 hektarlık bir alanı kaplayan tapınağın duvarları Khmer ve Hindu sanatının en guzel eserleriyle doludur. Duvarlar, piramitler ve dehlizler heykellerle, kabartmalarla ve Vişnu, Şiva ve Brahma'nın efsanelerini anlatan yazılarla susludur.
Angkor-Thom ve tapınak, 3 asır sonra bilinmeyen bir sebeple terkedildi. Zamanla şehir yıkılıp yokoldu, tapınak ise gur ormanlar arasında kayboldu. Tapınak, 1858'de Fransız doğa bilimcisi Henry Mouhot tarafından tesadufen bulunmuş ve boylece Khmer medeniyetinin ve Guneydoğu Asya'nın en onemli şaheseri meydana cıkarılmıştır. 1992 yılında tapınakla birlikte tum Angkor şehri, UNESCO tarafından dunya mirası kabul edilmiştir.