Her gun binlerce bebek kalp hastası olarak dunyaya geliyor. Doğuştan gelen sorunların yanı sıra gecirilen hastalıklar ya da operasyonlar sonrasında da bebeklerin kalbine yeni yukler binebiliyor. Bu sorunları erkenden fark etmek hastalığın tedavisinde buyuk onem taşıyor.

Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk

Cocuk Hastalıkları ve Cocuk Kardiyolojisi Uzmanı

Cocuklardaki kalp hastalıkları, doğuştan ve sonradan oluşan kalp hastalıkları ile ritim-ileti bozuklukları olmak uzere uc farklı şekilde goruluyor. Bu hastalıklar arasında en sık doğumsal anomalilerle karşılaşılıyor. Oyle ki her 1000 cocuktan 8 ’i kalp hastası olarak doğuyor. Bu da canlı doğumların yaklaşık yuzde 1 ’ine denk geliyor. Ulkemizde her yıl ortalama 13 bin bebek, kalp hastalığıyla dunyaya geliyor. Doğuştan gelen bu hastalıklar kalpteki yapısal anomaliler nedeniyle oluşuyor. Sonradan oluşan kalp hastalıklarında ise genelde romatizmal sorunlar ve enfeksiyonlar rol oynuyor. Bebeklerde yetişkinlere oranla az gorulmekle birlikte ritm ve ileti bozuklukları da bu donemde gorulebilen sorunlar arasında yer alıyor. Cocuklarda yaşanan kalp hastalıkları gerekli tedaviler yapılmadığı takdirde olumcul sonuclara neden olabiliyor. Ayrıca yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler zaman zaman bu sorunların oluşmasını engelleyebiliyor.

Diyabet Hastası Annelerin Bebeklerinin Kalp Hastası Olma İhtimali Yuksek

Doğuştan kalp hastalıklarının coğunun oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak hamilelik doneminde kullanılan bazı ilaclar, alkol ve uyuşturucu, rontgen ışınları gibi faktorlere maruz kalınması bebeğin kalbinde sorunlara neden olabiliyor. Annenin insulin bağımlı diyabet hastası olması kalp hastalığı gorulme sıklığını ortalama 5 kat artırıyor. Gebeliğin ilk uc ayında, ozellikle kızamıkcık gibi bazı viral infeksiyonların gecirilmesi de kalpte yapısal bozukluklara neden olurken, bu gibi viruslerin son uc ayda alınması kalp kasında bozukluklara yol acabiliyor. Bazı kalp hastalıklarının oluşmasında kalıtım sorumlu tutulurken, Down Sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi bazı kromozom bozukluklarında doğuştan kalp hastalıkları cok daha sık gorulebiliyor.

Ritim Bozuklukları Ani Kalp Olumlerine Neden Oluyor

Ritim ve ileti bozukluklarına cocuklarda, erişkinlerde olduğu kadar sık rastlanmıyor. Bu donemde iyi huylu ritim bozuklukları olabildiği gibi; kalp yetmezliği, bayılma ve hatta ani olume yol acabilen sorunlar da gorulebiliyor. Bunlar sıklıkla doğuştan kalp hastalıklarına veya bu hastalıklar nedeni ile gecirilmiş kalp ameliyatlarına bağlı olabiliyor. Ritim bozuklukları bazen de bilinen herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya cıkabiliyor.

Romatizma ve Enfeksiyonlar Cocuklarda Kalp Hastalığı Nedeni

Sonradan oluşan kalp hastalıkları arasında en sık goruleni romatizmal kalp hastalıkları. 5-15 yaş grubu cocuklarda ust solunum yolundan giren enfeksiyon romatizmaya neden oluyor. Ayrıca olguların yarısına yakınında yaşanan boğaz enfeksiyonu kalp kapağı, kalp kası ve bazen de dış zarı etkiliyor ve sonucunda kalıcı kalp hastalıkları oluşabiliyor.

Cocuklarda Kalp Hastalığının Belirtileri

1- Beslenme Zorluğu Ve Morarma Hastalığın İlk Gostergesi Olabiliyor

Doğuştan kalp hastalıkları, bebekte morarma, sık nefes alıp verme, solunum zorluğu ve beslenme gucluğu gibi sorunlara neden oluyor. Hayatın ilk gunlerinden itibaren yaşanan bu belirtilerde ebeveynlerin dikkatli olması ve hemen bir uzmana başvurmaları gerekiyor.

2- Beslenmenin 20 Dakikadan Uzun Olması Tehlike Gostergesi

Bebeğinizde beslenme suresinin ortalama 20 dakikadan daha uzun surmesi, beslenirken yorulması ve nefes nefese kalması, ozellikle saclı deride olmak uzere aşırı terlemesi ve yeterli kilo alamaması doğuştan kalp hastalığına bağlı kalp yetmezliğini duşundurmeli. Acil olarak hastalığın tanısı ve kalp yetmezliğinin tedavisinin verilmesi gerekmektedir.

3- Aşırı Terleme Ve Yetersiz Kilo Alımı Kalp Deliğini İşaret Edebiliyor

Ozellikle yenidoğan donemini aşmış bebeğinizde sık nefes alıp verme ile birlikte solunum zorluğu, cok sık akciğer enfeksiyonu gecirmesi, aşırı terleme, beslenme gucluğu ve kilo almada yetersizlik varsa kalp odacıkları arasındaki bolmelerde geniş deliklerin olabileceği duşunulerek tanı konulması amacı ile cocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

4- Uzun Suren Ateşli Hastalıklar Kalp İcin Tehlikeli

Ozellikle sut cocukluğu doneminde gorulen viral ust solunum yolu enfeksiyonları, kabakulak, kızamıkcık ve suciceği gibi hastalıklar kalp kası ve kalp zarında hasar bırakabiliyor. Ayrıca 5 yaş altı cocuklarda 5 gunden fazla suren ateş ve dokuntunun de koroner damarları tutan Kawasaki hastalığını akıllara getirmesi gerekiyor

5- Uykudan Aniden Uyanarak Uzun Cığlıklar Atan Bebekte Ritim Bozukluğu Olabiliyor

Kucuk cocuklarda cabuk yorulma, beslenme bozuklukları, huzursuzluk, terleme, solunum bozuklukları ve gece uykudan aniden uyanarak uzun cığlıklar atması; daha buyuk cocuklarda eforla yorulma ve efor sonrası ortaya cıkan bayılma atakları, nobet benzeri belirtiler, halsizlik, baş donmesi, carpıntı ve goğus ağrısı kalpte ritm ve ileti bozukluklarının haberci bulguları olabiliyor.

Kaynak:Yazarkafe