Avrupa'nın en buyuk Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi olan European Academy Of Paedıatrıc Socıetıes Eaps (EAPS) Kongresinde Turk doktor binlerce calışma arasından birinci oldu.

İstanbul Kanuni Sultan Suleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim sorumlusu Doc.Dr. Merih Cetinkaya erken doğan premature bebeklerle ilgili yaptığı gen araştırmasıyla odule layık goruldu. Araştırmasıyla erken doğan premeture bebeklerde yaşanan kronik akciğer rahatsızlığının sebebi olan bir geni keşfeden Cetinkaya, bu sayede gelecekte doğacak genetik olarak riskli bebeklerin tedavi edilebileceğini ifade ediyor.

17-21 Ekim 2014 tarihleri arasında İspanya ’nın Barselona şehrinde 5. si duzenlenen, Avrupa'nın en buyuk kongresi olan EAPS'ta her yıl verilmekte olan Young Investıgator Award 2014 odulu bu yıl ilk kez bir Turk hekime verildi. Odul, erken doğan bebeklerde onemli bir sorun olan kronik akciğer hastalığının genetik temelini araştıran "Association of E-NOS Gene Polymorphism in Development of Bronchopulmonary Dysplasia" başlıklı calışması ile Kamu Hastaneleri Birliği Cekmece Bolgesi Genel Sekreterliği bunyesinde yer alan İstanbul Kanuni Sultan Suleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim sorumlusu Doc.Dr. Merih Cetinkaya 'ya verildi. Kongreye gonderilen yaklaşık 3000 calışma arasında sunulmaya değer bulunan ilk 5 calışma arasına girmeyi başaran ve araştırmanın niteliği, bilimsel iceriğinin yuksek olması ve başarılı sunumu ile odule layık bulunan Doc. Dr. Merih Cetinkaya ulkemiz adına bir ilke imza attı.

TURK DOKTOR AVRUPANIN EN İYİSİ SECİLDİ
Bu odulun Turkiye'de tıp biliminin kat ettiği ilerleme, Yenidoğan Bilim Dalının Avrupa ve dunyadaki ilerlemesini gosterdiğini kaydeden Doc.Dr. Merih Cetinkaya, "Ulkemizde kaliteli ve nitelikli calışmaların yapıldığını gostermesi acısından da onem taşımaktadır. Bu calışmada zamanından erken doğan ileri derecede kucuk premature bebeklerden bazılarında oksijen bağımlılığı ile seyreden kronik akciğer hastalığı gelişirken bazılarında gelişmemesi nedeni ile altta yatan genetik problemin varlığının etkisi araştırılmıştır. Bugune kadar bununla ilgili bazı genler calışılmış olsa da, biz daha onceden calışılmamış bir genin etkisini araştırdık. Bu calışmada araştırdığımız faktorun bu bebeklerde kronik akciğer hastalığı ile ilişkili genetik etkisinin olduğunu saptadık. Sonucta, gelecek yıllarda genetik etkiler belirlenerek riskli bebeklerin belirlenmesi ve bu bebeklere bu yonde erken onlem ve tedavi verilebilecektir. Calışmamız bu nedenle son derece onemlidir.Bu odul ile birlikte hastanemizin ve Yenidoğan Kliniğimizin adı tum Avrupa'da duyulmuş olup, bu calışmaların yurt dışından farklı merkezler ile devam ettirilmesi yonunde kongrede pek cok talep aldık. Aynı zamanda hastanemiz Yenidoğan Eğitim Kliniğine eğitim ve oğretim amacı ve ortak calışmalarda bulunmak amacı ile pekcok merkezden hekim, hemşire, sağlık personeli ve tıp fakultesi oğrencisi gonderilmek istenmektedir" diye konuştu.

ESPNIC 1998 yılında kurulmuş olup 30 Avrupa ulkesi ve 16 Avrupa dışında ulkenin katıldığı buyuk bir araştırma grubu olup 2010 yılından beri en iyi genc araştırmacı odulu vermektedir. Pek cok ulkeden gelen başvurular değerlendirilmekte ve sunulmaya değer bulunan 5 calışma Avrupa'nın en buyuk pediatri kongresi olan EAPS kongresinde sunulmaktadır. Başvurular değerlendirilirken calışma kadar araştırmacının CV si de değerlendirilmektedir. Dr. Merih Cetinkaya, 9 Eylul Universitesi Tıp Fakultesinden mezun olduktan sonra Uludağ Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında ihtisasını, sonrasında Uludağ Universitesi Tıp Fakultesi Neonatoloji Bilim Dalı'nda yan dal ihtisasını tamamlamış ve aynı zamanda yine Uludağ Universitesi Fizyoloji Ana Bilim Dalında doktora yapmıştır.

İHA