Bu konu başlığını gorunce eminim bir cogunuz ne guzel ışte biz sutumuz gelsin diye uğraşıyoruz diyceksiniz.Ama maalesef sutun az olmasi kadar cok olmasi da problem.Yaşadıklarımı anlatmak istedim cunku aynı durumu yaşayan olursa benim yaptığım hatalara dusmesinler
Eveeet dogumum sezeryanla oldu ve doğumdan hemen sonra bebegimi emziremedim.(dogumum yurt disinda oldu yanimda refakatci falan yoktu hemsireler emzirmem icin israr etmediler bende agrim sizimdan hemen emzirmem gerektigini dusunmedim bille)
ilk hata bu sanırım bebegimle ilk bulusmamizda bir iki cekmeden sonra bıraktı ve kustu bu arada meme ucumda tahriş oldu ve gogusumlerim hemen akabinde balon gibi sisti tas gibi oldu resmen.memeucu falan kalmadı normalde goguslerim cok kucuktur.oyle cok sut doldu ki bi anda boğazıma kadar gogus oldum.bebegim tabiki bu taş gibi goğsu bi turlu tutamadı..hemen goguslerimi bosaltmak icin hemşireler masaj yaptı.(tabi bu masaj olayi oyle can yakiyorki anlatamam dusunun iste tasi sikarak sut cikarmaya calisiyorsunuz) gogsumden ozellikle sol gogsumden kaymak seklinde parcalar cıkıyordu.hemşire bu sismeler gecene kadar surekli goguslerimi sagmam gerektini soyledi bu arada bebegimin gogus ucunu tutmasi icin silikon uc kullanmaya başladım ama goguslerim okadar gergindiki silikon uc durmuyordu.bunun icin strec filmlerle silikon ucu gogsume yapistirdim( bu da dahi annemin fikriydi).ve bebeğim az da olsa emmeye başladı.tabi masajla sutleri akitsakta 2 saat gecmeden tekrar sisiyordu.pompa dahi tutmuyodu goguslerimi.
2. Hata sıcak havlu koyup masaj yapmak evet havlularla yumusatinca masaj ve ardindan yapilan sagma işlemi daha kolay oluyor ama asla cok sıcak havlular koymayın (bunun yerine ilik suda islatilmis havlu kullanin) cunku biriken sut sicakla bulusunca daha cabuk iltihap oluyor.tabi benim sutlerde iltihaba sebep oldu gogus ucumda yara bu arada.ve surekli goguslerim ceşme gibi akiyor.gormeyenler zaten duruma inanmıyor bile.uzerime hicbisey giyemez oldum cunku surekli islak geziyordum. Sut gelmesin diye yemeyi ve şu icmeyi azalttim.ve
3.hatam bu oldu suyu azaltinca kabızlık ve fissur problemi basladi.En azından bebeğim silikon ucla emiyordu ve pompaylada sagmaya başlamistim.taabi bebeğim heremme seansında memeyi tutmayı reddediyordu ve agliyordu.kucağıma her aldığımda dualar ediyordum.memeyi istememesi beni istemiyor gibi algilamama sebep olmuştu.zaten surekli sut sagmak zorunda olduğum icin disari cikamiyordum hatta eve misafir bile kabul edemiyorduk cogu zaman bu sepeplerlede psikolojik olarak coktum.ee doktorlar bu duruma ne mi diyor sadece emzirceksin ve sagacaksin.başka caresi yok.bebek buyudukce daha cok emecek bir rutin olusacak ve gececek.maalesef bu anlattıklarım 4 aya yakın surdu.ve gogsumde 3 kere iltihap oluştu.bircok kes ilacla sutu tamamen kestirmeyi duşundum.ama kiyamadim ve direndim.
4.hatamda su oldu her iki saatte bir bi goğsumu emziriken diğerini sagiyordum.hatta coğu zaman emdiği tarafı bile sagdigim oluyodu cunku tek taraf bile bosalmiyordu.evet sutun kalıp iltihap olmaması icin sagmaliydim ama herseferinde 10 ml azaltarak bu işlemi yapsaydım belki daha cabuk azalirdi sutler.cunku sut bir refleks işi talep geldikce artıyor.ama boyle bi durumunuz varsa sagmayi birden kesmeyin cunku anında iltihap tekrarlar.adım adım azaltın sadece.bide oyle bir seyki bebeği emzirmenin disinda gunde 1 kilo sut sagiyorum duşunun dolap dolunca saklamadik zaten nereye koyacan.
3 ay boyle gecince ada cayının sut hormonunu azalttığını oğrendim bir internet sayfasindan yabancii bir siteden ceviri yapmış bir bayan.ve her akşam yatmadan bir bardak ada cayi icmeye başladım bunun yaninda sagma isleminide kademeli olarak azalttim ve 4 ayin sonunda pompa illetinden kurtuldum.bebeğim bugun beşinci ayını doldurdu.cok mucadele verdim bebegimi emzirmek icin. cokta canım yandı ama onu emerken seyretmek dunyalara bedel.tabi minigim hala pek meme duşkunu değil.nasıl olsun ya yavrum bi cekerdi agzini memeden sut ta karşıya fiskirirdi.bende coğu zama acikmasada 2 saatte bir zorla tutturmaya calışırdım.bugn bile 5 dk dan fazla durmaz.oyle keyif icin oyun icin memeyi tutmaz bile..bu arada sut bu kadar bol olunca sut annede oldum ablamin oğlunu da emzirdim.neyse umarim yasamazsiniz bu nadir gorulen durumu ama yaşayan olursa diye yardımcı olmak istedim.4 ay kabus gibi gecti bebegimle bile ilgilenemedim doğru durust.sosyal hayatım sifirdi uyku bile uyuyamiyordum rahat.goguslerim yine tas gibi olacak ve o korkunc can yakici masaja maruz kalicam diye.bu durumdan dolayı bidaha cocuk yapmamayı bile duşundum.Ama şimdi anneligin tadını aldıkca fikirlerim değişiyor.evet anne olmak cok zormus ama Rabbimizin bize dunyada sunduğu en buyuk nimet.sukrediyodum ve kendimi anne olabildigim icin cok ozel hissediyorum....